Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Mantelifudget

 

Jo lapsena olin innokas tekemään jouluksi erilaisia makeisia. Silloin 80-luvulla toki materiaalit ja niiden saatavuus eivät olleet ihan sitä luokkaa kuin nykyään. Näiden aikoja sitten tapahtuneiden kokeilujen perusteella meni myös pitkään, että uskalsin tehdä fudgea. Luulin, että tekeminen on hankalaa ja että kermapohjaiset makeiset yleensä ottaen on vaikeaa saada niin kiinteäksi, että säilöminen paloina olisi mahdollista. Että vetelän mömmön syöminen tapahtuu sitten suurin piirtein sormella suoraan astiasta päin. No eipä taaskaan olisi pitänyt luulla mitään…

Nyt sitten olen muutamana jouluna erilaisia fudgeversioita kokeillut ja omat suosikit siitä joukosta jo olen erottanut. Ehdoton suosikkimaku on mantelisuklaafudge. Se syntyy samalla peruskaavalla, kuin fudget yleensä; Sokerin, siirapin ja kerman seosta kiehutellaan ja mukaan sulatetaan suklaa. 
Oikean koostumuksen vuoksi on tärkeää, että kerman ja sokerin annetaan rauhassa kiehua. Fudge kannattaakin tehdä paksupohjaisessa teflonkattilassa, jolloin se ei pala pohjaan. Äkillisten lämpötilamuutosten välttämiseksi suklaata ei liioin saa sulattaa liian isoina erinä kerrallaan massan joukkoon. Vatkaamisessa taas on se taika, että massaan sekoittuu vatkattaessa ilmaa ja vatkaamisen määrä onkin sitten makuasia.

Ainekset;

2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
2 rkl siirappia
400 g tummaa suklaata
50 g mantelirouhetta

Kerma ja sokerit kiehutetaan 115 asteiseksi. Seoksen annetaan kuplia ja kiehua sekoittamatta liedellä 15-20 minuuttia. Kun pisara massaa pudotetaan vesilasiin ja se hyytyy ja putoaa pohjaan sen sijaan, että liukenisi veteen, on massa tältä erää valmista. Massa jäähdytetään alle 100 asteiseksi ja rouhittu suklaa lisätään pieninä erinä massan joukkoon. Kun suklaa on sulanut, siirrän massan yleiskoneeseen, jossa vatkaan sitä n. 5 minuuttia.

Valmis massa kaadetaan leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (paremman puutteessa käytän sopivan kokoisia foliovuokia) ja heti tuoreeltaan massan pintaan ripotellaan runsaasti mantelirouhetta. Rouhetta painellaan hieman, että se tarttuisi massaan kunnolla. Massan jäähdyttyä huoneenlämpöiseksi, siirretään se jääkaappiin. Seuraavana päivänä fudgen voi leikata paloiksi ja pakata vaikka pieniin sellofaanipusseihin. ihana itse tehty herkku ja vaikka loistava joulumuistaminen! ❤️ 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti