Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 6. lokakuuta 2024

Heinäkranssi

Jo keväästä lähtien suunnittelin kerääväni kesän aikana erilaisia heiniä, joita voisin sitten hyödyntää syyskransseissa. Mutta toisin kävi, kun jalkavamma esti liikkumisen kesällä. Heinät jäi sitten keräämättä. 

Koetin silti toteuttaa pienemmässä mittakaavassa tätä ajatusta ja leikkasin tuosta metsänrajasta kasvavia heinänkukintoja nyt lokakuulla. Käsittääkseni kyseessä jokin kastikka…?

Joka tapauksessa, heinien keruu näin myöhään ei oikein toimi ”kuivakukka”-ajatuksella, vaan väkisinkin heiniä työstettäessä, ne alkavat hajoamaan ja pudottamaan siemeniään. Näinhän nytkin kävi, mutta kyllä tuo nyt ovessa hetken kestää.

Tällaiseen kranssiin tarvitaan;

Heiniä

Spraymaalia

Tuivion oksia

Puolalankaa

Metallirengas

Koristenauhaa

Maalasin osan heinien kärjistä oranssilla spraymaalilla, niin sain niihin vähän samaa sävyä, mitä löytyy porraspielen istutuksista. Syysistutuksista postaus täällä.

Pyöritin puolalangalla pieniä heinä- ja tuivionippuja metallirenkaasen. Päätöskohtaan jätin langanpätkän, josta saan kranssin roikkumaan


Lopuksi kiinnitin nauharuusukkeen kranssiin. Ruusuke ei nyt oikein tahtonut onnistua haluamallani tavalla… ehkä nauhan olisi ollut syytä olla hieman leveämpää, mutta tuo väri oli jotenkin syksyiseen kranssiin sopiva, niin en muuttanut suunnitelmaa.

Olkoon se nyt tuossa, kunnes on aika siirtyä talvisempiin materiaaleihin 🍁






🌸 Terveisin Susanna 🌸








lauantai 5. lokakuuta 2024

Tuoresalsa


Tuoresalsa viittaa enemmänkin meksikolaishenkisiin ruokiin, mutta se on mainio lisä ihan perinteisille suomalaisillekin ruuille. Ei siis tarvita välttämättä mitään erikoista ruokateemaa, että salsaa kannattaa lähteä tekemään.

Koulukuntia näkyy olevan useita esim. tomaattien siementen poistamisen suhteen, mutta varsinkin, jos puhutaan kotimaisen ruuan lisäkkeestä, ei mielestäni tarvitse liikaa miettiä, kuinka salsan valmistaa. Asia erikseen on sitten se, että kuinka kaukaista sukua tämä salsa on alkuperäiselle salsalle…

Tähän salsaan käytin viimeiset oman kasvihuoneen tomaatit, jotka olivat kypsyneet todella kypsiksi.

Ainekset;
6 kypsää tomaattia
1 punasipuli
2 yksikyntistä valkosipulia (tai vastaava määrä kynsiä)
1 mieto chili
nippu korianteria
1/2 tl suolaa
2 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
ripaus mustapippuria

Ainekset pilkotaan kuutioiksi ja sekoitetaan yhteen. 

Minun suuhuni salsa maistuu paremmalta, kun se oleentuu ja makuuntuu edes seuraavaan päivään saakka jääkaapissa. Tällöin kasviksista irtoaa jo reilusti nestettä salsaan.


Sipulien vuoksi salsa luovuttaa sipulien tuoksun kattavasti koko jääkaappiin... Tästä syystä ostin salsalle ihan oman astian, jossa sen säilyttäminen on jatkossa mahdollista niin, ettei kaikki jääkaapissa oleva maistu sipulilta. Astia on lasinen, eli oikein hyvä tarjoiluastianakin, mutta siinä on tiivis, muovinen kansi, joka pitää haisut astiassa. Että eipä ainakaan hajun tarttumisen pelossa tarvitse jatkossa salsatta olla. 😅





🌸 Terveisin Susanna 🌸



keskiviikko 2. lokakuuta 2024

Salamikolmioleivät

Kolmioleipien suosio ei meidän porukassa pääse hiipumaan.

Näiden kolmioleipien täytteessä yhdistyy vahvat maut; salami, paprika ja suolakurkku.   

Ainekset noin 16 kolmioleipään;

200 g salamia (kuutioituna, rouheena tai leikkeleestä pienistettynä)

1 paprika

3 suolakurkkua

150 g mozzarellaraastetta

 

1 rs ranskankermaa

1 rs kermaviiliä

200 g tuorejuustoa

Aromisuolaa

2 rkl sinappia

Mustapippuria


1 pkt (16 siivua) paahtoleipää


Tuorejuusto notkistetaan ja sekoitetaan yhteen ranskankerman, kermaviilin sekä mausteiden kanssa. Mausteita laitetaan oman maun mukaisesti.

Kurkut ja paprika sekä tarvittaessa salami pilkotaan pieniksi kuutioksi ja sekoitetaan juuston kanssa täytemassaan.

Täytettä levitetään reilu kerros leipäsiivun päälle ja nostetaan toinen leipäsiivu täytteen päälle. Muodostunut kerrosleipä leikataan kolmioksi, kulmasta kulmaan.

Leivät kääritään kelmuun ja annetaan oleentua viileässä vähintään yön yli. Makujen tasaannuttua leivät ovat ihanan meheviä ja maukkaita.


Näistä leivistä on moneksi. Tapaan tehdä näitä retkieväiksi sekä jääkaappiin hektisten hetkien hätävaraksi 😋





🌸 Terveisin Susanna 🌸