Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 18. lokakuuta 2024

Virkattu sipulipussi

Sipulipussi on itseasiassa se ensimmäinen työ, josta sain kimmokkeen virkkaamiseen. Sitä ennen olin virkannut koulussa alaluokilla pitkiä matopötköjä ketjusilmukoista ja jonkin patalapun tapaisen, joka kaventui kierros kierrokselta. Ei tuntuneet minun jutulta käsityöt vielä silloin.  

Olin parikymppisenä tyttösenä kouluavustajana ala-asteella ja tarvittaessa lomitin opettajien sairaslomia ja muita poissaoloja. Käsityöopettaja oli jostain syystä pidempään poissa ja tuurasin sitten häntä. Jännitti hypätä suoraan syvään päähän. Kuudesluokkalaiset tytöt virkkasivat sipulipusseja ja ensimmäisellä tunnilla minulla ei ollut mitään hajua siitä, kuinka heitä olisin tarvittaessa työssä neuvonut 🙄 Ja yleensäkin sitten ärsytti se, että olin mukamas opettajan asemassa, mutta en osannut itse tehdä sitä, mitä ne pienet tyttöset väkersivät pois tiehensä. Niinpä lainasin oppikirjan kotiin ja hain lankakerän, josta sitten kotona tuon samaisen pussin virkkasin. Muistan yhä, että se oli vaalean keltainen 🥰

Tämä pussi ei ole tuolla samalla ohjeella tehty, mutta periaate on sama. Lankana tässä on jokin puuvillalangan loppu ja työstämiseen käytin kolmosen koukkua.

Pussin tekeminen aloitetaan sen pohjasta. Tein tähän pussukkaan hieman kukkamaisen aloituksen.


Tuohon pohjapyörylään lähdetään lisäämään ketjusilmukkakaaria, jotka ovat ensin vähän pienempiä ja suurenevat ensimmäisten kierrosten aikana. Ketjusilmukkalenkit kiinnitetään kiinteällä silmukalla aina edellisen kierroksen ketjusilmukkalenkin keskelle.


Tällainen pussi muodostuu ilman tarkempia ohjeita helposti liian suureksi. Eli kun se täytetään sipuleilla, verkko venyy painosta ja sen vuoksi lopulta vähempikin kierrosmäärä riittää.

Kun verkko-osuus oli haluamani kokoinen, kiersin yläreunan kiinteillä silmukoilla. Sen jälkeen kiersin yläreunan pylväillä ja ketjusilmukoilla siten, että yläreunaan muodostuu kuja kiristysnauhalle.

Pylväistä tein yläreunaan lopuksi viuhkakaaret, koska se näytti söpöltä ja lankaa oli vielä jäljellä yllin kyllin.


Kierroksen aloitus- / lopetuskohtaan tein ketjusilmukoista lenkin, jonka vahvistin vielä kiinteillä silmukoilla. Tuon lenkin tarkoitus on toimia ripustuslenkkinä.


Nyörin tein yksinkertaisesti vain kieputtamalla kaksinkertaista lankaa, kääntämällä sen vielä uudelleen kaksinkerroin ja solmimalla päihin kierteen purkaantumisen estävät solmut.

Paluu nollapisteeseen ja minulla on taas ihan oma sipulipussi ja ihan lempivärissä 🥰






🌸 Terveisin Susanna 🌸


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti