Harjoittelun jälkeen selätin hirvipaistin.
Olen elämäni aikana syönyt monella tapaa pilalle paistettua hirvenlihaa… Liha voi olla hyvää, vaikka se olisi ylikypsääkin, kunhan se ei kypsyessään pääse kuivumaan. Mutta tällaisen ihan oikean paistin valmistaminen on ollut itselläni melkoisen kynnyksen takana. Viime vuosina olen kuitenkin löytänyt tyylin ja tavan, jonka jälkeen paistin valmistamista uunissa ei tarvitse enää jännittää.
Tärkein työkalu on toimiva paistomittari. Vain paistin sisälämpötila voi kertoa, koska liha on valmis. Ja kunhan malttaa mittariin luottaa, ei tarvitse enää pelätä kuivaksi paistunutta lihaa tai suuhun pyörimään jääviä, kumisilta tuntuvia lihan paloja.
Paistiin tarvitaan;
noin 1,5 kg hirven paisti
Suolaa
2 rkl mustapippuria
2 rkl rosmariinia
2 rkl katajanmarjoja
50 g voita
3-4 dl punaviiniä
Liha kuorrutetaan reilulla suola- ja maustekerroksella ja kääritään kelmuun. Paketti laitetaan viileään maustumaan yön yli.
Liha otetaan lämpeämään pari tuntia ennen sen valmistamista.
Enimmät mausteet pyyhitään lihan pinnasta ja lihan pinta ruskistetaan voissa paistin joka puolelta kuumassa padassa. Lihaa ei kovin herkästi saa liian suolaiseksi, joten sitä voi lisätä lihan pintaan myllystä muutaman kierroksen verran.
Pataan lisätään viiniä sen verran, että sitä on pohjalla reilu 2 cm. Tämän nesteen lisäyksen teen pääasiassa sen vuoksi, että paistin valmistuttua siitä saa pohjan nopealle punaviinikastikkeelle.
Lihaa paistetaan 175 asteisessa uunissa 45-60 minuuttia, kunnes lihan sisälämpötila on noin 65 astetta. Vähemmätkin asteet (vajaa 60 astetta) riittää, mutta itse pidän selkeästi kypsemmästä lihasta. Tämän jälkeen liha kääritään folioon ja annetaan sen tekeytyä paketissa noin 20 minuuttia.
Valmis paisti leikataan siivuiksi ja tarjoillaan esimerkiksi punaviinikastikkeen ja perunoiden sekä kasvisten kanssa.
🌸 Terveisin Susanna 🌸
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti