Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 26. elokuuta 2023

Leikkoruusut

 Rakastan ruusuja ❤️

Leikkoruusujen suhteen keston ja näyttävyyden kannalta on merkittävää ensinnä se, missä kunnossa ruusut ovat ostettaessa, mutta myös se, kuinka ruusut kulkeutuvat kaupasta kotiin, kuinka ne käsittelee ja kuinka niitä jatkossa hoitaa.

Ruusun kukintojen tulee olla napakoita. Jos ruusut ovat pehmeitä tai jopa nuokottavat, on vahinko jo tapahtunut ja sen jälkeen niistä on vaikea saada enää kestävää silmäniloa. Nuokottavat tai pehmeät kukat ovat todennäköisesti vanhoja tai ne on olleet jossain vaiheessa kuivillaan, jolloin nestejännitys on kärsinyt. Myös kukintoon joutunut vesi on pahasta. Kukinto voi tästä syystä ruveta pehmenemään ja mätänemään.

Nuo ovat syitä, jonka vuoksi ruusut on hyvä ostaa kukkakaupasta, jolloin ne ovat alun alkaen lähteneet matkaan oikealla käsittelyllä. 

En kuitenkaan malta olla ostamatta ruokakaupoissa myytäviä ruusunippuja, jos hyviin sellaisiin törmään…

Ruusuniput tarvitsevat kuitenkin kotimatkalle kosteutta tyveen, koska ruusu ei pahemmin kestä kuivillaan oloa. Harmillista on, että kaikissa kaupoissa ei tätä mahdollisuutta ole asiakkaille tarjottu, vaikka se on ruusujen kestävyyden ehto. Tästä syystä ruusut jäävät usein kauppaan.

Nippuruusut tarvitsevat myös kunnon käsittelyn, ennen kuin ne laitetaan maljakkoon. 

Maljakkovedessä ei saisi olla lehtiä, eli varresta poistetaan kaikki vedenpinnan alle jäävät lehdet. Tapaan poistaa terävällä veitsellä ruusuista myös piikit, koska ruusujen käsittely on ilman piikkejä huomattavasti mukavampaa 😬

Ruusujen varsien tyveen leikataan kunnollinen, viisto imupinta. Saksilla leikaten imupinta ei onnistu, vaan käsittelyssä käytetään ainoastaan veistä.

Kukkien näyttävyyden kannalta myös maljakkovalinta on merkittävä. Jos varret tukeutuvat maljakon pohjaan, kimppu kenottaa. Tällaisessa tilanteessa kannattaa joko vaihtaa maljakkoa tai leikata varsia vähän lyhyemmäksi.

Jos ruusunipun pudottaa maljakkoon sellaisenaan, se todellakin on vain nippu ruusuja.


Nipusta kimpuksi…

Ruusut kannattaakin asetella spiraalimaiseen kimppuun, jolloin kukintojen väliin jää ilmaa. Ilma kun ei maksa mitään, mutta on suuri tekijä symmetrisyyden ja näyttävyyden kannalta. Kimppu on hyvä sitoa narulla, koska kun kimpusta päästää irti, se hajoaa…


On hyvä huomioida myös se, että valmiiksi sidottua kukkakimppua ei tarvitse (eikä pidä) avata. Varsinkin, jos kimpussa on useita erilaisia kukkia, on ne sidontavaiheessa jo aseteltu siten, että ne asettuvat omille paikoilleen ja sidotun kimpun avaaminen tekee kimpusta taas pelkän nipun.

Ruusuille käytetään maljakossa lämmintä, tai jopa kuumaa vettä. Virkisteen käyttö ei liioin ole pahasta.

Kun kukat ovat maljakossa, niitä hoidetaan muutaman päivän välein (jos ei jopa päivittäin) leikkaamalla varsiin uudet imupinnat ja vaihtamalla maljakossa oleva vesi. Näin tehden kukista saa huomattavasti pidemmän ilon.

Ruusut pitävät viileästä. Ruusumaljakkoa ei siksi kannata asettaa ikkunalle auringonpaisteeseen. Liiallisessa lämmössä ne alkavat nuokottaa, kun haihtumista tapahtuu nopeampaa, kuin mitä ne ehtivät nestettä varteen imeä.

Hyvät ja oikein käsitellyt ruusut kestävät maljakossa vähintään viikon. Joskus olen päässyt nauttimaan samoista ruusuista jopa lähes kolme viikkoa.

Ihanaa viikonloppua!🌹



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti