Meidän pihassa kasvaa viisi erilaista hedelmäpuuta. Puut ovat vielä varsin pieniä, kun vanhimmatkin niistä ovat vasta 7 vuotiaita.
Jo istutettaessa jätin puiden istutusalueen katetulle mullokselle. Tällä halusin helpotusta ruohonleikkuuseen, kun puita ei tarvitse kiertää tiukasti tyven ympäriltä, vaan jokainen puu voidaan kiertää kauempaa ja puun alusta pysyy koko ajan siistinä. Yksi huono puoli, kun nurmi kasvaa puun latvuksen alla on se, että nurmea leikatessa vaurioitetaan ruohonleikkurilla puun tyveä. Jos tyvi vielä siistitään siimaleikkurilla, jälki voi olla kyllä hyvä, mutta kerrasta toiseen ja vuodesta toiseen tätä toistettaessa puun tyvi voi vaurioitua pahoin.
Katetun alustan etu on myös se, että puille annettavat ravinteet kulkeutuvat pintakasvuston ja ruohon sijaan itse puulle. Kuorihake katteena pidättää myös maan kosteutta.
Ympäröivä nurmi karkaa hiljaksiin mullokselle ja puun latvuksen kasvaessa myös mullosaluetta on hyvä suurentaa. Näin ruohoa leikatessa ei edes tarvitse yrittää sompailla alaoksien seassa. Siksi tapaan muokata alueet 1-2 kertaa kasvukauden aikana.
Painelen lapiolla 10-15 cm suuremman ympyrän mullosalueen ympärille. Polkaisen lapion niin syvälle, kuin sen vain saa. Tällä toimenpiteellä on myös se tarkoitus, että puiden pintajuuret katkeaa ja tällöin puun juurten kasvu painottuu syvemmälle, mikä on varsinkin pitkinä poutakausina puun eduksi. Tällä katkomisella on myös se tarkoitus, että pinnassa juuria kasvattavat puut versoisivat vähemmän esim. viereisessä kukkamaassa…
Nostan nurmimättäät yksitellen ylös ja poistan nurmen juurineen. Kaikkein helpointa on tämä työ tehdä keväällä, ennen kasvukauden alkua, mutta myös sopivan kosteaa maata on helppo käsitellä vaikka keskellä kesää..
Lopuksi katan mullosalueen 5-10cm vahvuisella kuorikekerroksella.
Puiden alle olen istuttanut pieniä sipulikukkia (mm. krookuksia), jotka kukkivat keväisin.
Puut voivat hyvin ja lopputulos on siisti. 😊
Kiitos perusteellisesta työn kuvauksesta. Koska itselläni oli pitkään vain epäonnistuneita hedelmäpuiden istutuksia takanani, päätin turvautua ammattilaiseen. Nykyiset hedelmäpuuni ovat nyt kolmevuotiaita ja vielä hengissä. Hyvä vinkki tuo, että puun tyvelle kannattaa jättää reilu rengas ilman nurmikkoa. Se kyllä suojaa nuorta puuta.
VastaaPoistaHei ja kiitos kommentista! 😊 Hedelmäpuut ovat tosiaan ehkä keskivertoa vaativampia puutarhakasveja. Toisinaan ei vaan voi mitään sille, jos esim. sääolosuhteet aiheuttavat tuhojaan. Kaikkeen ei vaan voi varautua. Toivottavasti jatkossa saat nauttia puittesi kauneudesta ja saat runsaasti satoa 🥰
Poista