Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 3. joulukuuta 2021

Valkoinen joulu; kennopallot kirjan sivuista

Paperiaskartelu saa jatkoa. Sekä aiemmin tekemäni tähdet, että nämä kennopallot ovat kypsyneet mielessäni jo pari vuotta ja nyt oli viimein tullut aika niiden tekemiselle.

 


Kennopalloihin tarvitaan

Kirjan sivuja (tai muuta paperia)

Lankaa ja neula

Liimaa

Paperiliittimiä

Koristeeksi esim. metallihohtomaalia ja kimalleliima, helmiä tai vaikka riippuvia pieniä prismakiviä.

Ensimmäisen pallon tein pyöreällä kaavalla. Kun sain sen valmiiksi, huomasin, että taittelu ja kennomuotoon liimaaminen litistää palloa, jolloin pallo ei enää ollutkaan pyöreä… Seuraavaan koepalloon leikkasin hieman ovaalin muotoisen kaavan ja  pallosta tuli pyöreämpi.

Pallo syntyy useista saman kokoisista paperiympyröistä, jotka harsitaan keskilinjaa myöden yhteen. Käytin itse 12 ja 14 paperipalluraa. Enemmänkin niitä voisi olla jos paperi olisi ohuempaa, mutta sain neulan painettua juuri ja juuri tuon määrän läpi. Lankaa jätetään pitkälle molempiin päihin. Langan toisesta päästä tehdään ripustusnaru ja toinen päätellään pallon ”pohjalle”.

Kennokuvion tekemisessä käytetään liimaa ja apuna paperiliittimiä. 

Pieneen palloon on hankala ympätä useita liimauslinjoja, joten liimauskohdat kannattaa suunnitella pallon koon ja muodon mukaan.

”Parilliset” välit liimataan omasta, (aina samasta) ja ”parittomat” omasta linjastaan. Liimaa laitetaan pienenpieni tippa, jonka ei mieluusti saa levitä liian leveälle alalle tai pursuta ulos (jolloin klemmari liimautuu kiinni palloon…) Jokainen liimauskohta tuetaan omalla paperiliittimellä ja ne poistetaan liiman kuivuttua.

Pyöreän muodon lisäksi kokeilin tehdä suippokärkisiä ”tuplapalleroita”. Näissä tosin paperia olisi pitäny olla huomattavasti paksumpi nippu, että kuvio olisi päässyt oikeuksiinsa. Mutta ihan mukavan näköisiä nämäkin ovat 😊



Pallon viimeisen välin voi jättää liimamatta, jolloin sen voi kiinnittää esim. juurikin klemmarilla kiinni ja purkamalla klemmarikiinnityksen pallon saa litteäksi ja säilytys seuraavaan vuoteen on helpompaa.

Maalasin pallojen ulkoreunat vanhan kullan värisellä akryylimaalilla ja finistelin reunat kullan värisellä kimalleliimalla.


Ripustusnaruun ja pallon alle lisäsin helmiä, joista osan olin maalannut aiemmin palloon käyttämälläni akryylimaalilla.

Aika kivoja palloja näistä tuli. Voisin kuvitella, että silkkipaperista näiden teko voisi olla mielekästä. Kun silkkipaperi on niin ohutta, että kerroksia voisi olla varmaan tuplaten enemmän ja kennokuvio voisi olla silloin parhaimmillaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti