Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 6. joulukuuta 2021

Valkoinen joulu: Kaneliässät


Itsenäisyyspäivä on perinteisesti minulle se ylimääräinen vapaapäivä, jolloin nautin leipomisesta ja jouluruokien tekemisestä. Päivään sisältyy yleensä myös ajan kanssa valmistettu ruoka, linnanjuhlien vastaanoton seuraaminen ja tuntemattoman sotilaan katsominen, mutta linnanjuhlien puuttuessa aikaa jää nyt enemmän sitten tekemiselle…

Aamu alkoi karjalanpaistin valmistamisella ja riisipuuron keittämisellä. Ja kun uuni vapautuu, alkaa erilaisten pikkuleipien leipominen. Myöhemmin iltapäivällä uuniin päätyy erilaiset laatikkoruuat.

Kaneliässistä en ole aiemmin ollut kovinkaan innostunut, mutta ajattelin koettaa niiden tekemistä leivottavan taikinan sijaan pursottamalla. Löysin melko jämerän ohjeen leipojat.fi sivulta. Sen sijaan että sokeri ja rasva vaahdotetaan, tässä taikinassa vaahdotetaankin vehnäjauhot ja rasva. Taikinan ainesmäärät ovat grammoina, joten keittiövaaka on tarpeen.

Ainekset:

200g voita

275g vehnäjauhoja

55g kananmunaa

1,5 tl vaniliinisokeria

100g sokeria

Pinnalle kanelisokeria

Huoneenlämpöinen voi ja vehnäjauhot vaahdotetaan taikinakoukulla valkoiseksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Sokerit ja muna sekoitetaan keskenään ja tämä seos vatkataan voivaahdon joukkoon kahdessa erässä.

Taikina lapataan välittömästi valmistamisen jälkeen pursotinpussiin. Tyllana käytin tähtityllaa. 

Ässät pursotetaan leivinpaperin päälle pellille ja ennen paistamista pikkuleipien päälle ripotellaan kanelisokeria.


Pikkuleipiä paistetaan 200 asteisessa uunissa n. 8-10 minuuttia. 

Taikina-annoksesta syntyvä pikkuleipämäärä riippuu luonnollisesti tyllan ja ässien koosta. Tästä annoksesta sain 25 kpl aika hyvän kokoisia ässiä.

Nämä ässät ovat ihanan kuohkeita ja koostumuksesta erottaa sen, että taikinan valmistus ei noudata ihan normaaleja kaavoja. 😋






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti