Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 12. joulukuuta 2021

Valkoinen joulu; Lumivalkeat joulukoristeet soodataikinasta

 Ensimmäisen kerran valmistin soodataikinaa muovaillakseni kohokoristeita kirjoihin, joita tuunasin. Silloin käytin maissijauhon sijasta perunajauhoja ja taikina tuntui toimivalta. Pitäydyin siis nytkin kotimaisessa vaihtoehdossa.

Soodataikinan ohje:

2dl soodaa

1 dl perunajauhoja

1,25 dl vettä

Kaikki aineet laitetaan kattilaan ja koko ajan sekoittaen lämmitellään seosta, kunnes se alkaa kiinteytymään. Kun massa tuntuu riittävän kankealta taikinaksi, nostetaan kattila liedeltä ja siirretään taikina toiseen astiaan jäähtymään. Taikina peitetään jäähtymisen ajaksi kostealla liinalla, joka estää taikinan kuivumisen. Taikina kun alkaa kuivumaan ja kovettumaan melko nopeasti, jos se jää peittelemättä. Kun taikina on jäähtynyt, vaivataan se kunnolla, jonka jälkeen se on valmis leivottavaksi. 

Kaulin taikinan ohueksi levyksi ja painoin siihen lopuksi kuviot kuviokaulimella. Jos kuviokaulinta ei omista, voi kuviointeja tehdä esim. kumileimasimilla. Taikinaan voi myös painaa kuvioita kaulimalla pitsinauhaa tai pitsiliina taikinan pintaan ja irroittaa pitsi varovasti niin, että pinnan kuva painuu taikinaan. 

Piparimuotilla irrottelin sopivia kuvioita taikinasta.


Yhdestä taikina-annoksesta tulee tuollainen ”pellillinen” koristeita 😊

Tein reiät ripustusnauhoille kakkupiikillä. Taikina on sen verran hippoista, että reiän saa tehtyä vaikka hammastikulla, kunhan tekee siitä riittävän suuren, että haluamansa ripustusnarun saa reiästä ujutettua.

Nämä lumenvalkeat koristeet ovat uskomattoman herkkiä ja kauniita ja ne kimaltelevat kuin lumihanki ❤️






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti