Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 24. joulukuuta 2021

Valkoinen joulu: jouluhalko

Tänä vuonna jouluhalko sai maukseen vihreän kuulan makuista uutuusmarmeladia. Marmeladi on todella raikas. Pidän kovastikin sen mausta ja toivon sen pysyvän kauppojen valikoimissa myös tulevina jouluina.

Itse halko taitaa olla alunperin kotoisin jostain keskieuroopan maasta, eikä sillä varmasti Suomessa mitään pitkiä perinteitä ole, mutta pidän kakun muodosta ja siitä, kuinka se on mahdollista joulukakuksi pukea.

Ensin tein tumman kääretorttupohjan (60cm uuni) ohjeella:

5 kananmunaa

2 dl sokeria

1,5 dl perunajauhoja

3 rkl vehnäjauhoja

0,5 dl tummaa kaakaojauhetta

1tl leivinjauhetta


Kanamunat ja sokeri vatkataan paksuksi vaahdoksi. Kuivat aineet sekoitetaan yhteen ja ne sekoitetaan munavaahtoon. Taikina levitetään leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle ja sitä paistetaan 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia.

Pohjan ollessa uunissa valmistellaan alusta kumoamiselle. Leivinliinan päälle levitetään leivinpaperi, jonka päälle ripotellaan sokeria.

Paistunut pohja kumotaan valmistetulle alustalle ja paistoleivinpaperi poistetaan välittömästi pohjasta. Että pohjan ”muistiin” saadaan tortun muoto, kääritään pohja heti lämpimiltään rullaksi niin, että alla oleva leivinpaperi seuraa mukana. Näin torttu on lopulta helppo rullata myös täytteen kanssa, eikä se niinkään murru rullattaessa. Jätetään pohja rullalle jäähtymään.

Täytteen ja päällysteen ainekset:

1 tlk vihreäkuulamarmeladia

5 dl kermaa

Sokeria

Vaniliinisokeria

1 tlk maitorahkaa

Tummaa kaakaota

Tomusokeria

Koristeet


Kerma vatkataan paksuksi vaahdoksi ja maustetaan sokerilla ja vaniliinisokerilla.

Kääretorttupohja avataan levyksi niin, että se saa vielä tarvittaessa jäähtyä ennen täytteiden levittämistä. Pohjan päälle levitetään marmeladi ja sen päälle n. 1cm kerros kermaa. Torttu rullataan leivinpaperia ja leivinpyyhettä apuna käyttäen rullaksi. Lopuksi valmis rulla kääritään leivinpaperin ja pyyhkeen sisään ja laitetaan viileään oleentumaan. Itse tein torson ja päällystin sen vasta seuraavana päivänä, mutta toki sen voi tehdä myös tuoreeltaan.

Loppuun kermaan sekoitetaan maitorahka ja kaakaojauhetta niin paljon, että massa muuttuu ruskeahkoksi. Tarvittaessa lisätään sokeria.

Kääretortun päistä leikataan palat, joista runkoon saadaan oksantyngät.

Koko komeus päällystetään kerma-rahkaseoksella ja pintaan uurretaan esim. haarukalla puun kaarnaa muistuttavia uurteita. Tässä kohtaa ripottelin päälle vielä tummaa kaakaota. Aika tiukille meni kakun koko tuon käyttämäni alustan kanssa… 🙄




Koristeet tein sokerimassasta. Lisäksi käytin valmiita koristerakeita. Asettelin ne silmän määrittelemällä tyylillä kakun päälle ja lopuksi tupsautin vielä tomusokeria kakun päälle lunta kuvaamaan. Sokerimassakoristeet ei kuvun alla parane, joten ne kannattaa lisätä kakkuun juuri ennen tarjoilua.

Ei ehkä ihan se perinteinen halko, mutta ajan teeman mukaisesti tehty 😊


Hyvää joulua! ❤️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti