Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 22. joulukuuta 2021

Valkoinen joulu; Helpot marmeladipikkuleivät Olsonin mallilla

Satuin katsomaan televisiosta Anna Olsonin joulupikkuleipäjaksoa ja innostuin paristakin hänen ajatuksestaan.

Ensinnä. Pikkuleipätaikinoita kannattaa tehdä pakastimeen niin, että ne on sieltä leivottavissa koska tahansa. Ja kun tätä järkeilin, niin todellakin! Ensin teen sen taikinan, sitten vähän siivoan jälkiäni, mutta koen sen turhaksi, koska kohta teen uutta taikinaa ja jossain välissä leipoa ja paistaakin vielä pitää jo syntyneet taikinat. Ja sitten leivon. Ja taas siivoan. Ja teen taas uuden taikinan ja leivon sen. Ja taas pesen ja siivoan. Ja toistan tätä niin kauan, että lopulta lakkaa huvittamasta. Mutta ajatellappa, että sitä pikkuleipätaikinaa olisi sopivissa erissä pakastimessa, niin piankos noita sitten tekee? Ei tarvitsisi yrittää mahduttaa kaikkea samaan päivään ja koska tahansa voisi tehdä erän pikkuleipiä vaikka yllätysvieraille.

Toinen huomioni kiinnittänyt seikka oli se luovuus ja ideat, joita hän esitti. Tuohon tartuin, ja tein hänen ohjeellaan, omilla mauillani erään pikkuleipäsatsin, itselleni vieraalla tyylillä.

Ainekset (n. 40kpl);

250 g voita

2,5 dl tomusokeria

1 muna

3 tl vaniliinisokeria

6-6,5 dl vehnäjauhoja

n. 3 dl marmeladia


Voi ja tomusokeri vatkataan vaahdoksi. Mukaan sekoitetaan muna ja sekoitetaan taikina tasaiseksi vaahdoksi. Mukaan lisätään vehnäjauhot ja sekoitetaan taikina valmiiksi.

Taikinasta tehdään kiekko, joka kääritään kelmuun ja tämä paketti nostetaan pakastimeen, jossa se saa olla vähintään seuraavaan pävivään niin, että se on jäätynyt.

Jäinen taikinakiekko raastetaan raastinraudan karkeimmalla osalla.

Hieman yli puolet taikinasta painellaan nelikulmaiseen, leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (esim. 20x25cm). Taikinaa voi ihan reilusti painaa tiiviimmäksi, mutta pohjasta ei tarvitse tulla tasaista ja täysin kiinteää.

Tuon taikinan päälle levitetään marmeladi tasaiseksi kerrokseksi. Käytin glögin makuista marmeladia, joka siitä huolimatta, että näyttää kuvassa kuolleelta eläimeltä, antaa näille pikkuleiville oikeinkin jouluisen maun.

Marmeladikerroksen päälle levitetään loput taikinaraasteesta niin, että marmeladi peittyy suurimmaksi osaksi. Taikinaraastetta painellaan vain hieman kiinteämmäksi ja jätetän pinta ilmavaksi ja epätasaiseksi.

Tätä keksintöä paistetaan 160 asteessa uunin keskitasolla n. 45 minuuttia.

Levyn annetaan jäähtyä vuoassa ihan kunnolla ja viileäksi asti. 

Otetaan leivonnainen pois vuoasta ja sen pintaan ripotellaan reilu kerros tomusokeria. Ja sitä laitetaan sitten ihan kunnolla. Tämän jälkeen levy leikataan pieniksi, n. 2cm x 2 cm kokoisiksi ruuduiksi.

Ettäs oli taas kiva löytä jotain uutta ja hyvää jouluista leivottavaa. 😊




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti