Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 9. joulukuuta 2021

Valkoinen joulu: Vesiväreillä maalatut kuusikortit

 Joulukorttien lähettäminen postin kautta on viime vuosina jäänyt vähemmälle, mutta meillä on paljon lähiympäsristössä asuvia tuttavia ja kortteja viedään joka vuosi jonkin verran suoraan käteen tai pudotetaan ohimennen postilaatikkoon. Eli joulukorttiperinne ei ole kuollut, mutta se on muuttanut muotoaan. 

Yleensä pyrin tekemään joulukortit itse. Normaalisti kyseessä on sellaisten puolivalmisteiden, kuten valmiiden korttipohjien, jouluisten kuviopapereiden ja erilaisten liimattavien kuvien yhdistelmiä, jolloin kortit syntyvät ketjussa ja niiden valmistamiseen ei kulu paljoa aikaa. 


Tänä vuonna mielikuva korteista oli jotain muuta. Ajattelin, että maalaan vesiväreillä "nopsaan" akvarellipaperille kuvan, jonka sitten leikkaan irti ja liimaan korttipohjaan. Maalasin siis kortteihin lumihuntuisia kuusia kuutamossa. Ja otin riskin, vaikka heti alkuun tiesin, että ihan niin nopeaa se ei ole kuin kartonkien liimaaminen.

Vesivärit oli minulle hieman haasteellinen vaihtoehto, koska en ole ikinä oikein hallinnut niitä. Halusin kuitenkin hyödyntää jokin aika sitten hoksaamiani vesivärien ominaisuuksia ja niinpä tartuin siveltimeen.

Kastelin ensin maalattavan alueen sivellen siihen ohuelti vettä.

Tämän jälkeen tein sinisellä värillä taivaan pyöräyttäen siveltimen niin, että kuu jää koskemattomaksi ja sininen väri vain hieman karkaa kuun reunoille kosteaa alustaa myöden. Tummensin sinisen sävyä alareunan suuntaan.

Kun paperi oli vielä hieman kosteaa, maalasin ja muotoilin karkeasti kuusen pohjan.Väreinä käytin vihreää ja mustaa.

Kun paperi oli jo lähes kuiva, tarkensin kuusen muotoa käyttäen taas eri sävyjä, että saisin kuusen vihreään haluamaani elävyyttä.

Lopuksi maalasin valkoisella värillä oksille lumet. Tämän toistin vähintään kaksi kertaa, että valkoinen erottuu vihreältä alustalta myös kuivuttuaan. Lisäsin valkoista myös kuusen juurelle.

Finistelin kortin kirjoittamalla "jatkuvalla tekstillä" alareunaan JOULURAUHAA. Mikään muu teksti ei mielestäni olisi näihin kuviin sopinutkaan.😊 

Leikkasin maalauksen irti kuviosaksilla ja liimasin sen korttipohjaan. Tämän jälkeen laitoin kortin kosteana painon alle, että se ei kipristelisi, vaan takuuvarmasti suoristuisi.

Kun kortti oli tähän saakka valmis, pirskottelin vielä vedellä laimentamaani kullan väristä akryylimaalia roiskeiksi korttien päälle.

Näihin kortteihin kului aikaa monin kerroin enemmän kuin oli tarkoitus, mutta mielestäni se kannatti. Minusta tuntuu, että ikinä ennen en ole saanut jakaa näin kauniita joulukortteja. 🥰




4 kommenttia:

  1. Kauniit kuusikortit ! Hyvät ohjeet ja upea lopputulos!

    VastaaPoista
  2. Hienot tuli!

    Meillä on kanssa muutama porukka, joka tuo/vie/lähettää kortteja samanhenkisille tyypeille. Niitä on sitten kiva kerätä ja tutkia tarkkaan, mitä kukakin on keksinyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos 🥰 Oikeiden postikorttien antaminen ja niiden saaminen on mielestäni ihanaa. Jotenkin jo katoavakin perinne, mutta haluan itse pitää siitä kyllä kiinni 😊

      Poista