Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 20. elokuuta 2024

Juustokakku Cookies and cream

Juustokakkujen parhaimmistoon kuuluu ehdottomasti tämä lempeä juustokakku, jonka täyte myötäilee pohjan makua.

Kakun pohja tehdään tummista vaniljakreemitäytekekseistä ja samaa murua käytetään myös täytteeseen. Täytteen hippoisuus syntyy kerman ja mascarponen yhdistelmästä, johon loivan sävyn tuo ranskankerma sekä tuorejuusto. Kakun hyytyminen varmistetaan liivatteella.

 Ainekset 26 cm vuokaan

3 pkt kreemitäytteisiä tummia pikkuleipiä (oreo, domino tai neo keksejä, noin 150 - 175 g / pkt)

50 g voita sulatettuna

4 dl kuohukermaa

250 g mascarponejuustoa

175 g maustamatonta tuoresjuustoa

1 prk ranskankermaa

1,5 dl sokeria

4 liivatelehteä + tilkka nestettä liuottamiseen

Pinnalle 2 dl kermaa, minipikkuleipiä sekä koristerakeita


Pikkuleivät murskataan pieneksi muruksi. Murusta erotellaan 1/3 sivuun. Jäljelle jäävään 2/3 sekoitetaan sulatettu voi ja seos painellaan leivinpaperilla pohjustetun irtopohjavuoan pohjalle.

Kerma vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi ja mukaan sekoitetaan notkistetut mascarpone ja tuorejuusto. Jos seos lievistyy, vatkaamista jatketaan, kunnes se kuohkeutuu uudestaan. Mukaan lisätään sokeri sekä ranskankerma. Liivatteet liotetaan ohjeen mukaan kylmässä vedessä ja ne sulatetaan pieneen tilkkaan nestettä. Hieman jäähtynyt liivateneste sekoitetaan kermaseokseen ohuena nauhana, koko ajan massaa sekoittaen. Lopuksi seokseen lisätään sivuun otettu pikkuleipämuru.

Seos levitetään keksipohjan päälle vuokaan ja kakku nostetaan viileään hyytymään vähintään 4 tunniksi, mieluummin kakun annetaan hyytyä kuitenkin seuraavaan päivään saakka.

Kakku koristellaan esim. kermapursotteilla ja minipikkuleivillä.



Täydellinen kakku ainakin niille, jotka pitävät tummista täytekekseistä 😋







🌸 Terveisin Susanna 🌸






torstai 15. elokuuta 2024

Vaniljaiset voisilmäpullat

 Ihan oikeita voisilmäpullia en ole leiponut ikinä ja häilyvän mielikuvan vuoksi niitä ei tullut tälläkään kertaa…

Ensin meinasin nimittäin tehdä kristallipullia. Taikinan tekovaiheessa mieli kääntyi dallaspulliin ja lopulta näistä tuli voisilmiä vähän normaalia tymäkämmällä silmällä. 

Pullan perustaikinan ohje:

5 dl maitoa

1 pala hiivaa

2 dl sokeria

2 rkl vanilliinisokeria 

1 rkl kardemummaa

2 munaa

1 tl suolaa

14-16 dl vehnäjauhoja

150 g voita

Olen aiemminkin maininnut siitä, että pullanleipomiskykyni on siirtynyt ihan uudelle tasolle sen jälkeen, kun olen hankkinut yleiskoneen. Nimittäin pullataikinan vaivaamista ei voi liioitella ja käsin tehden en ole ikinä osannut vaivata kylliksi. Nytkin siis pyöritin taikinakoukkua niin, että kone jo lämpeni 😅

Kädenlämmin maito, hiiva, sokerit ja suola sekoitetaan hyvin yhteen. Mukaan sekoitetaan munat ja näiden jälkeen jauhot. Jauhot lisäsin kahdessa erässä ja välissä annoin koneen vääntää taikinaa tasaiseksi. Lopuksi mukaan meni pehmeä voi ja taas kone pyöritti.

Hyvin sekoitettu taikina jätetään lämpimään paikkaan liinan alle nousemaan siten, että sen koko tuplaantuu.

Voisilmän täyte:

150 g voita

0,5 dl sokeria

4 rkl vehnäjauhoja

2 rkl vaniljakreemijauhetta

Täyteen ainekset sekoitetaan tasaiseksi massaksi ja täyte laitetaan jääkaappiin odottamaan vuoroaan.

Taikina vaivataan kunnolla ennen pulliksi pyörittämistä. Nyt puhutaan taas useiden minuuttien väännöstä. 

Vaivaamisen jälkeen taikina kaadetaan leivinalustalle ja jaetaan 30-36 yhtä suureen osaan.

Taikinapalleroista pyöritellään pikkupullia ja ne nostellaan pellille. Pullien annetaan nousta liinan alla noin 30 minuuttia.

Pulliin painetaan pieni kolo täytettä varten. Täytettä laitetaan reilu teelusikallinen pullien koloihin ja pullat voidellaan munalla.

Pullia paistetaan 225 sateisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

Kreemijauheesta johtuen voisilmätäytteestä tuli vähän sellainen ”dallasmainen”, mutta eipä ollut huono!

Ja pullat ovat niin kuohkeita ja pehmeitä, etten ole taas ikinä näin hyvin pullien kanssa onnistunutkaan 💪🏻



sunnuntai 11. elokuuta 2024

Paloista virkattu vaaleanpunainen kukkakassi

 

Tämän kassin palat saivat lähtölaukauksen siitä, kun minulle oli jäänyt muutama vajaa kerä lankoja, joille ei varsinaisesti ollut mitään kohdetta. Tosin tässähän käytiin lopulta niin, että olin arvioinut täysin väärin vaaleanpunaisen langan menekin ja ennen kuin löysin prikulleen samaa, poistumassa olevaa lankaa, ehdin jo kokeilla palojen yhdistämistä useilla muilla ja jopa täysin eri värisillä langoilla. Mikään ei vaan tuohon istunut ja lopulta ONNEKSI oikeaa lankaa vielä useiden etsintäkertojen ja -paikkojen jälkeen löytyi.

Käytin virkkaamisessa 3 koukkua ja eri valmistajien eri värisiä puuvillalankoja, joiden vahvuus oli suurin piirtein samaa luokkaa.

Tein paloja yhteensä 18 kpl, eli 9 puolellensa. 

Yhdistin palat kiinteillä silmukoilla toisiinsa.

Virkkasin laukkuun soikean pohjakappaleen, jonka kiinnitin laukun pohjaksi myös kiinteillä silmukoilla.

Virkkasin laukun yläosaan muutaman kierroksen kiinteitä silmukoita jämäköittämään ja selkeyttämään yläreunaa ja suuaukkoa. Viimeisellä kierroksella kiinnitin yläreunaan metalliset D-lenkit olkahihnaa varten.

Olkahihnan virkkaamisen aloitin toisesta D-lenkistä ja virkkasin hihnan kiinteillä silmukoilla leveyssuunnassa edestakaisin, kunnes se oli kyllin pitkä. Kiinnitin hihnan toisen pään toisen puolen D-lenkkiin.

Lopuksi viimeistelin kassin nahkaisella ”hand made” - merkillä.

Tästä kassista tulikin varsin iloisen näköinen kapistus 😊






🌸 Terveisin Susanna 🌸



perjantai 9. elokuuta 2024

Mansikkajuustokakku browniepohjalla

Yhdistin tähän kakkuun päivänsankarin toiveita; mansikoita sekä brownieta.

Usein näiden kakkujen leipomiset kääntyvät siihen, että teen ne aineksista, jotka sattuvat kaapista löytymään.

Browniepohjan tein hieman eri tavalla ja eri reseptillä, kuin normaalisti teen oman lempparini, kolmen suklaan brownien. Päivänsankarin toiveesta en käyttänyt lainkaan tummaa suklaata, vaan ainoastaan maito- ja valkosuklaata.

 

Pohjan ainekset;

150g voita

150 g maitosuklaata

2 munaa

0,5 dl sokeria

0,5 dl siirappia

1 dl jauhoja

0,25 dl tummaa kaakaota

2 tl vaniliinisokeria

100g valkosuklaata isona rouheena

100 g maitosuklaata isona rouheena

 

Voi sulatetaan ja kuumaan voihin sulatetaan suklaa sekoitellen. Munat ja sokerit vatkataan vaahdoksi ja joukkoon sekoitetaan hieman jäähtynyt voi-suklaasula. Kuivat aineet sekoitetaan yhteen ja ne lisätään seokseen. Lopuksi seokseen lisätään vielä karkeaksi rouhitut suklaat.

26 cm irtopohjavuoka pohjustetaan leivinpaperilla ja taikina levitetään vuokaan. Pohjaa paistetaan n. 20 minuuttia 175 asteisen uunin keskitasolla. (Huom! Uunien erot!) Paistunut pohja jäähdytetään ja irrotetaan varovasti vuoasta ja puhdistettu vuoka alustetaan uudestaan leivinpaperilla, jonka jälkeen pohja laitetaan takaisin vuokaan.

Täytteeseen käytin valmista Städerin mansikan makuista kermahyydykettä. Tämän voi tietenkin korvata myös mansikkalohkoilla tai mansikkasoseella, mutta tällöin liivatteiden määrä tulee lisätä. Käyttäisin tähän määrään vähintään 4 liivatelehteä.

 

Täytteen ainekset;

4 dl kermaa

125g Mansikan makuista kermahyydykettä, 

johon ohjeen mukaan lisätään 1 dl rasvatonta maitoa (tai 2 dl mansikkasosetta ja mansikkalohkoja)

350 - 400 g maustamatonta tuorejuustoa (riippuen rasian koosta)

Tilkka / 0,3 dl sitruunamehua

2 liivatelehteä

100 g valkosuklaata sulatettuna (tai oman maun mukaan sokeria makeutukseen)

100 g maitosuklaata hienona rouheena 

Kerma vatkataan vaahdoksi ja mansikan makuinen kermahyydyke lisätään ohjeen mukaisesti maidon kanssa sekoitettuna kermaan. Liivatelehdet liotetaan kylmässä vedessä ja sulatetaan kuumaan sitruunamehuun. Notkistettu tuorejuusto lisätään massaan ja massa sekoitetaan tasaiseksi. Jäähtynyt sitruuna-liivateseos lisätään seokseen, samoin sulatettu valkosuklaa ohuena nauhana ja koko ajan sekoittaen. Valkosuklaata käytän yleensä aina moussekakuissa makeuttamiseen ja parantamaan täytteen hyytymistä. Lopuksi lisätään massaan mukaan hienoksi rouhittu maitosuklaa ja seos levitetään browniepohjan päälle vuokaan.

Kakun annetaan hyytyä vähintään 4 tuntia jääkaapissa, tai mieluiten seuraavaan päivään saakka.

Koristelun tein suklaavalumilla sekä tuoreilla hedelmillä ja marjoilla. Suklaavaluman teossa mukailin mirroglazekuorrutuksen tekoa, koska oli sitten hyvä tai huono päivä, sillä on tuntunut nämä valumat parhaiten aina onnistuvan.

 

Suklaavaluman ainekset;

150 g maitosuklaata

2 liivatelehteä

1 dl kermaa

2 rkl glugoosisiirappia

3 rkl rypsiöljyä

Kerma ja sokeri  kuumennetaan lähes kiehuvaksi (ei kiehauteta) ja liotetut liivatteet sulatetaan mukaan. Kuuma kermaseos kaadetaan rouhitun suklaan päälle ja sekoitellaan seosta kunnes suklaa on täysin sulanut. Lopuksi lisätään mukaan öljy koko ajan sekoittaen.

Liivatteesta johtuen massa jämähtää melko nopeasti ja siksi valumat täytyy tehdä heti massan valmistuttua.

Valumien jälkeen kermapursotteet, hedelmät ja marjat kehiin ja vóila! Syntymäpäiväkakkunne Sir!








🌸 Terveisin Susanna 🌸



torstai 8. elokuuta 2024

Makrameelehti avaimenperä / laukkukoriste

Makrameesolmuilla tehdyt lehdet ovat kiehtoneet minua. Tämä pieni, helppo ja nopeasti syntyvä lehti oli varsin oivallinen työ lähteä testaamaan ja harjoittelemaan tällaisen lehden tekoa.

Lehteen käytin seuraavat tarvikkeet:


Rapulukko

2 kpl 25 cm nyörejä

16 kpl 20 cm nyörejä


Kiinnitin pidemmät nyörit keskeltä nyöriä rapulukkoon leivonpääsolmuilla. Näistä nyöreistä syntyy lehden ranka, johon lyhyemmät nyörit kiinnittyy.

Lyhyet nyörit solmitaan ja kiristetään rankaan niiden keskikohdasta vastakkain ja näin ne ”lukitsevat” toisensa. Solmun suuntaa vaihdellaan siten, että vierekkäiset solmut ovat aina eri suuntaiset. Näin ranka pysyy tasapainoisena.


Kun kaikki nyörit ovat kiinni rangassa, ne kammataan auki.

Lopuksi syntyneet hapsut leikataan lehden muotoon. Ei ole pahitteeksi, jos leikkaamisessa käyttää jonkinlaista paperista leikattua kaavaa, koska se helpottaa saamaan lehden symmetriseksi.

Vaikka nyt testasinkin tätä aiemmin joihinkin töihin liian löyhäkierteiseksi moittimaani chunkymoplankaa tällaiseen auki kammattavaan työhön, tuntui se tähänkin vähän liian löyhältä. Lehti piti leikata melko pieneksi, ettei langat ”lörpsähdä”. Mutta ehkei tällaiset lehdet ole niinkään tarkoitettu päivittäin käytettäviin tavaroihin… Pohdin mielessäni nimittäin myös sitä, että kuinka nuo solmut lopulta kestävät löyhtymättä käytössä? 🤔 Tämä vaatii nyt vain testausta 😊

Kaunishan tuo lehti kuitenkin on. Käyttää sitä sitten avaimenperänä tai koristeena laukussa. Tai jotain muuta.

Tästä oppineena tiedänkin nyt, millä tapaa ja mihin käyttöön seuraavan lehden toteutan 😉




 🌸 Terveisin Susanna 🌸


keskiviikko 7. elokuuta 2024

Lättykakku

Innostuin paistelemaan lättyjä vähän kuin urakkaluontoisesti ja päätin tuosta lättymäärästä toteuttaa lättykakun, jonka kuva on joskus mieleeni jäänyt.

Lättyjen perusohje;

3 kananmunaa

6 dl vissyvettä

3 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

2 rkl sokeria

Voita paistamiseen

Munien rakenne rikotaan ja niiden sekaan lisätään maito sekä kuivat aineet. Taikina sekoitetaan tasaiseksi ja jätetään turpoamaan vähintään 15 minuutiksi.

Lätyt paistetaan kuumalla pannulla voissa.

Lättyjen jäähdyttyä kasataan kakku.

Käytin tähän lättykakkuun 


7 lättyä 

2 dl kermaa vaahdoksi vatkattuna

4 dl tuoreita mansikoita

2 dl mansikkahilloa


Lätyt kasasin siten, että väliin levittelin vuorosiin mansikkahilloa tai kermavaahtoa ja tuoreita mansikkalohkoja. Kakun päällimmäisen lätyn päälle levittelin kakkua somistamaan kermaa ja mansikkalohkoja.

Voihan ne lätyt tälläkin tapaa syödä 😁



 🌸 Terveisin Susanna 🌸


torstai 1. elokuuta 2024

Kanttarellikastike

En ole suuri sienten ystävä. Ääritapauksissa korvasienet ja kanttarellit ovat niitä sieniä, joita voin mahdollisesti syödä, mutta ei se suutuntuma siltikään ole minulle mieleen. Ja näinkin aikuisena ihmisenä olen jo oppinut siihen, että muita miellyttääkseni minun ei tarvitse esittää pitäväni asioista joista en todellisuudessa pidä. Ei edes arvokkaimmista saatavilla olevista sienistä 😅 Mutta se, etten itse sieniä syö, ei estä minua valmistamasta niitä ruuaksi muille. Ja ova tilaisuus tähän tuli, kun saimme anopilta litran verran noita upeita, keltaisia vahveroita 🤩

Koska sienitietouteni on yhtä huonoa kuin harrastuneisuuteni kyseisellä saralla, en uskaltanut lähteä kehittelemään omiani, vaan painoin mieleeni kaikki saamani neuvot ja valmistin sienistä kermakastikkeen.

Ainekset;

Noin 1 l kanttarelleja

Voita paistamiseen

1 isohko sipuli

4 dl kermaa

Yrttisuolaa

Mustapippuria myllystä

Sienet puhdistetaan ja pilkotaan ja huuhdellaan. Sieniä paistetaan pannulla, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut. Tällä kohtaa jaoin sienet pannun toiseen reunaan ja lisäsin tyhjälle puolelle voin ja kuutioidun sipulin. Kuullotin sipulin ja yhdistin sitten sipulit ja sienet.

Lisäsin mukaan kerman ja annoin kastikkeen ropsotella pannussa, kunnes se oli vetäytynyt hieman kasaan.

Lopuksi maustoin kastikkeen yrttisuolalla sekä mustapippurirouheella.

Tästä kastikkeesta kyllä tykättiin ja se hävisi pannusta yhdellä istumalla.

Sen verran toki maistoin itsekin, että voin sanoa onnistuneeni. Kastike oli hyvän makuista siitä huolimatta, ettei se sieni suussa miellyttävältä tunnukaan 😅




🌸 Terveisin Susanna 🌸