Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 30. heinäkuuta 2024

Sitruunalla terästetty mansikkajuustokakku

Viimeiset viikot on olleet hankalia monella muotoa. Jalka paketoituna ja kipeänä, keppien kanssa liikkuen, harvaa asia on ollut mahdollista tehdä. Henkisellä puolella ahdistavaa on ollut sitten juurikin se, kun mikään ei vain luonnistu ilman apua. Tämä kädettömyys ja jalattomuus sekä se, että kesä on pitkälti ohi, ennen kuin tästä tokenen edes jonkilaiselle mallille.

Ja tulihan sekin päivä, että saatoin varata kipsatulle jalalle painoa sen verran, että pystyin leipomaan. Viikkojen tauon jälkeen oli kuin taivas olisi auennut ☀️

Leipaasin sitten mansikkajuustokakun, koska siskoni oli tulossa iltapäivällä käymään.

Noh. Kakussa ei ihan kaikki osunut kohdilleen ja hyytymisaika olisi saanut olla pidempi. Mutta nyt mentiin tällä 😅

Ainekset 28 cm irtopohjavuokaan;


Noin 300 g diggestivekeksejä

100 g voita


6 dl kuohukermaa

400 g tuorejuustoa

Noin litra tuoreita mansikoita

2 rkl vaniliinisokeria

1,5 dl sokeria (tai oman maun mukaan)

Käytin tähän kakkuun myös mansikkamoussejauheen, joka oli kyllin kauan odottanut kaapissa käyttöään. Jos mitään tällaista jauhetta ei ole käytössä, lisäisin sen asemesta 1-2 liivatelehteä, tai jotain muuta hyytymistä edesauttavaa ainesta (kreemijauhetta, valkosuklaata…).

5 liivatelehteä

0,5 dl sitruunamehua


Päälle sitruunakreemiä, tuoreita mansikoita ja keksimurua


Keksit murskataan ja ne sekoitetaan yhteen sulatetun voin kanssa. Muru painellaan leivinpaperilla alustetun irtopohjavuoan pohjalle.

Kerma vatkataan vaahdoksi (jos käytössä on moussejauhetta, sen voi lisätä kerman sekaan heti alkuun) ja mukaan sekoitetaan notkistettu tuorejuusto. Massaan sekoitetaan sokerit.

Sekoitin mansikat massaan lohkottuina ja annoin niiden suosiosta pilkkoutua vielä vispilän voimasta. 

Liivatteet liotetaan kylmässä vedessä ja sulatetaan kiehautettuun, kuumaan sitruunamehuun. Nesteen hieman jäähdyttyä, se lisätään ohuena nauhana massaan, koko ajan sekoittaen.

Massa kaadetaan murupohjan päälle ja kakku nostetaan viileään hyytymään. Hyytymiseen on hyvä varata aikaa seuraavaan päivään saakka.

Koristelin kakun sitruunakreeminokareilla ja tuoreilla mansikoilla. Niiden päälle ripottelin vielä diggestivemurua.

Toinen moka, joka minulle sattui, oli sen suuntainen, että tarkoituksenani oli erottaa vatkatusta kermasta pieni osa sivuun, että voisin pursottaa siitä ruusukkeita koristeeksi. Tuo unohtui leivonnan tuoksinnassa ja koristelu ei täysin vastannut alkuperäistä mielikuvaa. Tämän vuoksi tämä kakkumassa oli sitten myös melko runsas. Vuoan koko riitti juuri ja juuri… 😅

Myös kolmas pienehkö ongelma tähän osui… Siskoni tuli hieman aiemmin, kuin olin ajatellut, eikä kakku  ehtinyt ihan täysin hyytymään. Mutta kasassa se pysyi ja sehän riittää!

Raikas ja kesäisen makuinen kakku tämä kuitenkin oli. Ja nytpähän tiedän, että voin taas hiljaksiin ryhtyä leipomaankin 🥰 






🌸 Terveisin Susanna 🌸




maanantai 29. heinäkuuta 2024

Virkattu vauvan setti

 

Vielä koosteena vauvan tarvikesetti, kun se on nyt kokonaisuudessaan valmis. Sen lisäksi, että olen tyytyväinen sen valmiiksi saamisesta, olen tyytyväinen myös siihen, että tarvikkeista tuli hyväsesti näkemiäni kuvia vastaavia 😊

Settiin sisältyy:

Vaappulelu

Helistin

Tuttinauha

Vaunulelu

Sen kummempia ohjeita minulla ei valmistamiseen ollut ja sen vuoksi sattui myös niitä purkutilanteita… Lopulta on kuitenkin kysymys niin pienistä tuotteista, että vaikka purkaakin välillä piti, ei hukkaan mennyt työ pahemmin harmitellut. Kun kuitenkin koko ajan opin ja havaitsin uusia asioita, joita saatan hyödyntää myöhemmin.


Materiaaleina näissä on Dropsin Safran ja 3 koukku. Lisäksi käytin erilaisia puu- ja silikoonihelmiä, puurenkaan, helistinpalloja, vaunulelun renkaita, venymätöntä narua, vaappulelun sydämen sekä täytevanua.

Tämän tarvikesetin vein pienen miehenalun iloksi 💙



🌸 Terveisin Susanna 🌸


lauantai 27. heinäkuuta 2024

Kinkku-juusto kolmioleivät

 Nämä kolmioleivät katoavat meillä nopeasti… Tällä erää leipien täytteeksi päätyi kinkkua ja juustoa. Kolmiomainen muoto on mukava käsitellä ja syödä.

Ainekset noin 16 kolmioleipään:


1 prk ranskankermaa

200 g tuorejuustoa

Noin 1 dl majoneesia

Noin 300 g kinkkusuikaleita

2 keskikokoista suolakurkkua

150 g emmental juustoraastetta

Aromisuolaa

Mustapippuria

Valkosipulijauhetta


1 iso paketti paahtoleipää (16 siivua)


Tuorejuusto notkistetaan ja sekoitetaan yhteen ranskankerman, majoneesin sekä mausteiden kanssa. Mausteita laitetaan oman maun mukaisesti.

Tarvittavat kiinteät raaka-aineet pilkotaan pieniksi kuutioksi ja sekoitetaan täytemassaan.

Täytettä levitetään todella reilu kerros leipäsiivun päälle ja nostetaan toinen leipäsiivu täytteen päälle. Muodostunut kerrosleipä leikataan kolmioksi, kulmasta kulmaan.

Leivät kääritään ”yksittäin” kelmuun ja annetaan makujen tasaantua viileässä vähintään yön yli.

Mainio aamupala, välipala, eväsleipä tai ihan mikä vaan leipä 😋





🌸 Terveisin Susanna 🌸





keskiviikko 24. heinäkuuta 2024

Solmeiltu pyyhepidike



Makrameesolmut ovat yhä opettelun alla ja yhä käytän näihin harjoitteluihini chunkymop-narua, joka on hieman haastavaa tuon narun löyhän kierteen vuoksi… Kyseinen naru toimii hienosti töissä, joissa lankojen päitä kammataan auki, mutta näihin minun harjoitelmiin se ei ole paras vaihtoehto. No onpahan sitten mukavampi työstää jotain nyörimäisempää materiaalia, kun tekee harjoittelun nyt vaikeamman kautta? 😅

Tämän työn ajatus lähti siitä, että koska keittiömme kaapeissa on kuppivetimet, ei vetimiin saa roikkumaan minkäänlaisia pyyhkeitä. Kun en liioin ole kelpuuttanut vielä mitään vastaan tulleita naulakoita tai reelinkejäkään, niin pyyhe on hakenut paikkaansa. Tai sitä paikkaa ei yksinkertaisesti ole. Josko tämä pieni käsityönä valmistuva tarvekalu poistaisi viimein tuon ongelman…?

Idean tähän pidikkeeseen löysin pinterestistä.

Vaikka itse kapine on melko olematon, tein tätä taas suurin piirtein koko päivän 🙄 Vaikka kuinka etsin selkeää ohjetta tarvitsemaani solmuun, en meinannut sellaista löytää ja nyörin sijaan olikin aivot solmussa. Lopulta mainioita kuvallisia ohjeita löysin Solmukas - sivulta.

Vino kohosolmu on tämän päätäni kiusanneen solmun nimi ja kuten jo mainitsin, ei se nyt ihan putkeen mennyt selkeistä ohjeista huolimatta. Mutta käytettävyys olkoon ratkaiseva tekijä.

Lisäksi käytin pidikkeessä kaksoistasosolmuja sekä leivonpääsolmuja narujen kiinnittämiseksi puurenkaaseen.

Kun tuo solmeiluosuus oli valmis, jouduin jotensakin kauan hakemaan oikeaa tapaa kiinnittää narut toisen pään puurenkaaseen. Se osoittautui yllättävän vaikeaksi. Yksi vaihtoehto olisi kai ollut rihmos, mutta halusin tästä tekeleestä suurin piirtein symmetrisen. Ja tulipahan opeteltua tuotakin tekniikkaa. Se voi jossain kohtaa olla taas tarpeen 😊


Pääteltävien narujen määrä luonnollisesti on tuplat, kuin mikä on lähtötilanteessa leivonpääsolmujen määrä, mutta symmetrisyys suurin piirtein toteutuu. Solmittuani narut pään puurenkaaseen päättelin ne työn sisään virkkuukoukun avulla.
 

Ensimmäiseksi pyyhepidikkeeksi ihan välttävä kötöstys. Siihen se istahti mukavasti uunin kahvaan ja kelpaa silmälle.

Seuraava on jo varmasti hieman parempi 😅





🌸 Terveisin Susanna 🌸




tiistai 23. heinäkuuta 2024

Raaka makaronisalaatti

Tarttui haaviin keskustelu eräässä ruokaryhmässä makaronisalaatista, johon makaronit laitetaan keittämättöminä ja ne sitten yön aikana pehmenevät salaatin kastikkeesta. Siinä mielessä kiinnostaa kovasti, kun makaroni salaattien makaronit ovat melko helposti ihan liian lölleröitä minun makuuni. Että jospa tällä tavalla niiden rakenne säilyisi parempana…?

Luulen, että makaronisalaatissa voisi käyttää lähes mitä vaan aineksia, mutta pysyttelin pitkälti siinä, mikä on itselleni se tavallisin ja hyväksi havaittu.

Ainekset hieman reiluun litraan salaattia;

2 dl kuohukermaa

2 dl kermaviiliä

2 rkl sitruunamehua

Ripaus suolaa

Ripaus sokeria

1 rkl kuivattua tilliä

Mustapippuria


2 dl makaronia

250 g kinkkurouhetta

Noin 1 dl maissia

1 suolakurkku


Kerma vatkataan löysäksi vaahdoksi ja siihen sekoitetaan kermaviili sekä mausteet.

Kastikkeeseen lisätään pieneksi kuutioitu suolakurkku, maissi, kinkkurouhe sekä keittämättömät makaronit.

Salaatin annetaan tekeytyä kannellisessa astiassa yön yli jääkaapissa.

Ja toden totta! Makaronien koostumus on mainio! Ja varmaankin tillistä salaattiin tuli hieman uudenlainen kierre. Tosi hyvä kierre! 😋





🌸 Terveisin Susanna 🌸


perjantai 19. heinäkuuta 2024

Vaniljalla maustettu mansikkahillo

Tämä mansikkahillo on ollut luottoreseptini ja ehdoton suosikkini jo vuosikymmeniä. Perusohje on yksinkertainen keitetyn hillon ohje, joka löytyy Dansukkerin hillosokeripussin takaa.

Tapaan tehdä yleensä hillon ohjeen määrää pienemmässä erässä, koska käytän hilloon ”kakkosluokan” mansikat ja niitä harvoin on käsillä ihan kahta kiloa 😅


Ainekset noin 1,5 litraan maailman makoisinta mansikkahilloa:

2 litraa kotimaisia, perattuja mansikoita

0,5 dl vettä

0,5 kg (1/2 pussia) hillosokeria

1 rkl vaniljauutetta

0,5 dl sitruunamehua


En pidä kovin paljoa isoista mansikan möllyköistä hillossa, joten paloittelen isommat mansikat ja käytän hilloon kaikki pikkumansikat, jolloin ne voi käyttää kokonaisina.

Mansikat ja vesi kuumennetaan hellalla.

Hillosokeri sekoitetaan mansikoiden joukkoon, kun mansikkaseos alkavat höyryämään. Seos kiehautetaan ja sitä keitetään rauhallisesti noin 15 minuuttia silloin tällöin seosta sekoittaen. 

Hillosta kerätään kauhalla pois pintaan kertyvä vaahto.

Mukaan sekoitetaan vaniljauute ja sitruunamehu. 

Hillon annetaan jäähtyä kattilassa noin 0,5 tuntia välillä sekoittaen. Lopulta marjat lakkaavat nousemasta pintaan. Siinä vaiheessa hillo on valmista purkitettavaksi.

Tapaan pakastaa hillon muovirasioissa. Jääkaappiin säilön tiiviisiin tölkkeihin sen verran hilloa, mitä arvelen käyttäväni seuraavan parin kuukauden aikana. Hillo säilyy kyllä avaamattomana tölkissä kuukausia, mutta viileän tilan vähyyden vuoksi suosin pakastamista.

Tämä hillo on oikeasti niin hyvää, että tekisi mieli itkeä!




🌸 Terveisin Susanna 🌸


perjantai 12. heinäkuuta 2024

Makrameeamppeli I

 Olen vähän hitaasti lämpenevä, jos kyseessä on jonkin asian uusi tuleminen. Tämä koskee mm. Marimekon unikkokuosia, josta kerroin kantani unikkokappoja koskevassa postauksessani. Jossain kohtaa olen täällä blogissa maininnut myös, että olen lapsena solmeillut sen verran monta amppelia, että enää ei jaksa innostua makrameesta… Mutta näinhän tässä kävi, että kokeiltuani makrameesolmuja vaaleanpunaisen laukun hihnaan, en halunnutkaan lopettaa ja pää on nyt ihan täynnä ideoita… 😅

Koska nuo solmut ovat noin 40 vuoden jälkeen pyyhkiytyneet keskusyksikön muistista, pitää kaikki aloittaa alusta ja hain mahdollisimman selkeän ohjeen, jota lähdin toteuttamaan. Päädyin tekemään amppelin Strömsön Leen ohjeella, jonka löytyy täältä. Jotain pientä soveltamista tässäkin oli, mutta pääasiassa etenin ohjeiden mukaisesti. Ja kuten otsikosta voi havaita, näitä on nyt tulossa lisää…

Hienoja yksityiskohtia tässä amppelissa ovat mm. ripustuskoukun puurengas ja rihmoitukset,

 helmet, joita amppelin köysiin laitoin aina ohjeen yhden sijasta kaksi 

sekä purkkia paikallaan pitävässä verkossa käytettävät ystävyyden solmut. Vaikkakaan tällä narulla toteutettuna tuo solmu ei ollut kovin helppo… 😅

Lankana käytin Lankavan luonnonvalkoista chunkymop-narua, joka on tuollaista harvakierteistä ja narun rakenne ja koostumus meinasikin hajota välillä käsiin. Ei siis ollut aloittelijalle oikea materiaalivalinta 😅

Lopputulos on tästä huolimatta halutunlainen 🥰





🌸 Terveisin Susanna 🌸





tiistai 9. heinäkuuta 2024

Virkattu vaunulelu - sydän ja rusetit

Virkattu vaunulelu on tämän tekeillä olleen vauvan tarvikesetin viimeinen osa.

Helistimessä ja vaappulelussa aiheena oli kauris, mutta irrallinen kauriin pää narussa killumassa ei tuntunut hyvältä ajatukselta. Niinpä tämä vaunulelu liittyy muihin tarvikkeisiin sävyjen toistamisen kautta, samoin kuin tuttinauha. Kuvioksi vaunuleluun valitsin rusetteja sekä saman mallisen sydämen, jota käytin tuttinauhassa.

Virkkaamiseen käytin Drops Safran lankoja sekä 3 koukkua.

Muut tarvikeet:

2 kpl heliseviä muovipalloja

2 kpl vaunukoristerenkaita

Venymätöntä narua

Puuhelmiä

Virkkasin sinisen sydämen siten, että tein kaksi pientä puolipalloa, jotka kiinnitiin ohuesti toisiinsa. Tämän jälkeen kiersin noita puolipallojen muodostamaa ovaalia sydämen kärkeä kohti, koko ajan tasaisesti kaventaen.




Valkoiset rusetit syntyivät suorakaiteen muotoisista kappaleista, joiden päät kiinnitin ompelemalla yhteen. Rusetin keskikohdan ”rutistin” ketjusilmukkanauhalla suppuun. Ompelin rusetin ylä- ja alareunat umpeen ja pujotin molemmin puolin puuhelmet rusetin sisään, jolloin se ei menetä pulleuttaan missään tilanteessa.


Helisevät pallot verhosin kiinteillä silmukoilla vihreään.

Pujottelin osat neulan avulla naruun ja sidoin narun päät renkaisiin. Ylijäävät narun päät pujotin piiloon helmiin. Jätin narun sen verran pitkäksi, että tarvittaessa lelun voi lyhentää omiin vaunuihin sopivaksi ja naru on solmittavissa kiinni uudestaan. 

Pieni ja sievä 🥰






 

🌸 Terveisin Susanna 🌸



sunnuntai 7. heinäkuuta 2024

Virkattu vaappuva lelu - kauris

Pidin tätä vaappulelun virkkaamista ehkä haastavimpana näistä vauvalle virkattavista tarvikkeista. Ja pariin otteeseen kyllä lähdön purkasinkin… siitä kun meinasi tulla väkisin liian pieni. Ja väritön. Lopulta pääsin sopuun silmukoiden ja värien kanssa ja sain työn alkuun.

Lelu on virkattu Drops Safran langasta ja käytin virkkaamiseen 3 koukkua. Lankojen lisäksi leluun tarvitaan vanua sekä vaappuleluun tarkoitettu vaappupallo.

Aiemmat virkatut vauvan tarvikkeet:

Helistin I

Helistin II

Tuttinauha

Aloitin vaappulelun pohjan vihreällä ja ajatuksena oli tehdä siirtyminen kauriin perusväriin sahalaitakuviolla. Siten, että vihreä pohja kuvaa heinikkoa.

Alkuosan valmistuttua kirjailin ruohikon reunaan kukkasia. Ne piristivät mukavasti muutoin tylsähköä vartaloa.


 

Ennen kun suuaukko pieneni liikaa, sujautin sisään vaappulelun helisevän mollukan ja koetin tunkea mukaan vanua niin paljon, kuin mahdollista, tasaisesti mollukan alle ja sen sivuille, että vanu tukisi munan muotoista mollukkaa kylliksi. Tämän lelun onnistumisessa haastavin osa olikin tämä lelun sydän… vaikka vanua on lelussa todellakin paljon, mollukka pääsee liikkumaan, jos lelua oikein vääntelee. Ja jos mollukka on väärässä asennossa, ei lelukaan toimi 😅 

Virkkaamisen haastavuus kasvoi, kun lelun paino kasvoi 😅

Kauluksen tein sinisestä langasta, että saisin mukaan edes vähän värejä. 

Luin nimittäin viime keväänä artikkelin sad beige vanhemmuudesta ja sisustusilmiöstä, jossa vanhemmat sisustavat lastenhuoneen muuta sisustusta myötäillen neutraaleilla väreillä ja kaikki kirkkaat, lapsia kiinnostavat värit piilotetaan… Ikäväkseni huomasin, että omaa silmääni miellytti nuo seesteiset lastenhuoneet, mutta voin vain kuvitella, kuinka virikkeetön tuollainen ympäristö pienelle on… Tällaisiin kaurisleluihin on kuitenkin aika vaikea saada kirkkaita värejä. Niinpä nämä virkkaukset ovat siinä sad beigen rajamailla, vaikka kuinka niitä koetin värittää 🤷🏻‍♀️

Pää, korvat ja sarvet syntyivät samalla mallilla, kuin helistimessä, kuitenkin hieman suurempana. 

Lopputulos on ihan ok. Ehkä lelun kokonaiskorkeus on hieman yläkanttiin, mutta tuota korkeutta oli hankala arvioida tekovaiheessa. Ohjetta kun ei tähän ollut.


 

Taas yksi osa lisää vauvan tarvikesettiin. 🥰







🌸 Terveisin Susanna 🌸