Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 24. toukokuuta 2024

Puutarhan kevättöitä 2024 osa 4 - hyötymaa

Ajoitin muutaman päivän vapaat vapun ympärille ihan vain silmällä pitäen puutarhatöitä. Ja kyllähän harava ja kottikärryt ehtivät liikkuakin. Sitten, kun kukkapenkit ja ympäristö muutoin on pääosin siivottu, kanavoin tarmoni hyötymaahan ja pieneen kasvihuoneeseen. Niiden suhteen kun ei ole vielä mikään kiire ollut.

Koska talvi yllätti viime vuonna, jäi pieneen kasvihuoneeseenkin syksyllä vanhat kasvustot. Siivousta ja perkaamista on siten ollut täällä mäen päälläkin paljon. Siivoamisen ja kasvualustojen uusimisen lisäksi olen päättänyt jalostaa pientä hyötytarhaani. Viime kesänä pääsin hieman myöhässä istuttelemaan ja silti sato oli ihan mukava, niin päätin tänä vuonna lisätä lavakauluksia ja laajentaa aluetta.

Maahan on päätyneet puna- shalotti- ja valkosipulien istukkaat. Kurkut, tomaatit, kurpitsat ja purjot ovat esikasvatuksessa ja niiden kanssa odottelen vielä hetken.

Kokeilin viime vuonna lavakauluspenkkejä ensimmäistä kertaa. Positiivinen kokemus innostaa jatkamaan. Ajatuksena on saada kauluksiin sipulit, kurpitsat ja avomaankurkut. Lisäksi kylvän kauluksiin kehäkukkia ja salaattia.

Enpä arvannut viime vuonna, että kauluksissa on edes mitään eroja. Mutta mutta. Osa kauluksista on puuta ja ne kestävät myös talven rasitukset paikoillaan. Viime vuonna toinen käyttämistäni kauluksista sattuikin olemaan vaneerityyppistä levyä ja sepä muuttuikin talven aikana paperiksi… Hylkyyn tällaiset kaulukset ja puukaulukset tilalle! 

Käsittelin tänä vuonna kylvökaulukset siihen tarkoitetulla puunsuojalla ja kauluksista tuli kyllä kivan näköiset ja ryhdikkäät.

Alue laajeni kahdesta kauluksesta viiteen, eli tilaa on huomattavasti enemmän. 😊

Kerroin pari vuotta sitten tästä pienestä kasvihuoneesta (pieni kasvihuone vanhoista ikkunoista), joka valmistettiin trukkilavan päälle. Olen todellisesti yllättynyt, kun huone on pysynyt näin hyvänä! Ei paljon uuttansa kummempi, vaikka se tosiaan tönötti viime talven sijoillaan. Sanoisin, että kestävyyttä parantaa juuri tuo trukkilava. Lava on kohotettu maasta muutamalla pihakivellä ja sen vuoksi huoneen alla liikkuu ilma, joka pitää pohjan kuivana. 

Katoin tänä keväänä koko hyötymaa-alueen ”ylijäämähakkeella”, eli lämmönjakohuoneesta ylijäävällä silpulla, joka ei kelpaa lämmitykseen. 

Hakkeen päälle asensin lavakaulukset. Lavakaulusten pohjalle pistin ensin sopivan kokoiseksi muotoillun pohjakankaan. Näitä myydään valmiina ja vaikka isompana kankaana tämä olisi varmasti ollut edullisempi hankinta, en tässä kohtaa viitsinyt nuukailla. Kun näin sieluni silmin itseni takkuamassa saksien ja mittanauhan kanssa, enkä pystynyt katselemaan sitä 🫣

Vaikka meillä sattuu erään arpajaisvoittoni ansiosta olemaan täysi kuorma ruokamultaa, en ottanut mitään riskiä rikkaruohojen suhteen ja täytin laatikot pussimullalla. Siitä harvemmin rikkojen siemeniä löytyy.

Kasvihuoneeseen asensin suurehkot kasvusäkit, joihin mahtuu yhteensä 8 kasvia. Tämä tarkoittaa kolmea kasvihuonekurkkua sekä kahta eri laatuista tomaattia. Niistä saadaan satoa ihan mukavasti.

Noin on hyötymaa valmiina ja kasvihuone odottaa enää taimiaan.




 

🌸 Terveisin Susanna 🌸


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti