Aiheesta voisi hieman harhaanjohtavasti ajatella, että olisin ihan oikea luomuviljelijä, mutta aivan näin ei asia ole. Joskus joudun turvautumaan äärimmäisiin ratkaisuihin, vaikka tuhoeläinten suhteen koetankin välttää "myrkkyjä" viimeiseen saakka.
Koska viime kesä oli kirvoille otollinen, tuntui se olevan lähes kohtalokasta toiselle omenapuulleni. Koko puu oli niin täynnä kirvoja koko kesän, että satokin muuttui syömäkelvottomaksi ja puun lehdet mustuivat ja ”kuivahtivat” niille sijoilleen, eikä osa niistä ole pudonnut vieläkään. Puun runko oli koko kesän ja vielä talvenkin jäljiltä ihan musta ja puu näytti todella huonolta. En kuitenkaan viime kesänä käyttänyt puuhun mitään torjunta-aineita, kun säälin kaikkia niitä muita öttiäisiä, joita puun ympärillä liikkui. Mäntysuopaliuoksen vaatimaan pitkäjänteisyyteen ei riittänyt intoa.
Tosin järjellä ajatellen tiesin, että puu ei välttämättä heitä henkeään, jos sen kirvat valtaavatkin. Puuvartiset kasvit kyllä elpyvät melko varmasti. Myös tuon rungon mustumisen epäilin johtuvan kirvojen mesikasteesta ja se puhdistuisi kyllä ajan kanssa.
Koetin tänä keväänä etsiä jotain mahdollisimman luonnonmukaista tapaa estää kirvojen ylikansoitus ja löysin tietoa maidolla ruiskuttamisesta (Yhteishyvän julkaisu). Niinpä ajattelin testata kyseistä tapaa ja aloittaa ruiskuttelut hyvissä ajoin ennen silmujen turpoamista.
Lantrasin maidon vedellä suhteessa 1:1 ja ruiskutin omenapuun maito-vesiseoksella ensimmäisen kerran vapun jälkeen.
Samoilla lämmöillä suihkuttelin kaikki kasvit, joissa kirvojen kanssa on yleensä ollut ongelmia. Mm. lumipalloheisi, ukonhattu ja unkarinsyreeniaita saivat maitokasteen. Toisen ruiskutuksen tein viikko sitten ja tässä vaiheessa oli jo nähtävissä, että mustaksi muuttunut runko alkoi hiljalleen vaalentua. Selkeästi oli myös havaittavissa, että silmut paisuvat. Puu ei ollut ainakaan kuollut.
Olen ajatellut toistaa tuota ruiskutusta nyt kevään ja alkukesän aikana muutamia kertoja ja katsotaan, kuinka käy. Lumipalloheisi on ehkä ensimmäinen, josta tehon voi todeta.
Puuhun on jo tullut hyväsesti lehtiä ja vaikka tuskin toista kovaa kirvakesää heti perään tulee, jäädään silti jännäämään maitoruiskutuksen tehoa 😊
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti