Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 22. lokakuuta 2023

Pellillinen purjopiirakkaa

 

Satuin viime kesänä puutarhamyymälään keskikesän jälkeen ja siihen aikaan myymäläsä jaettiin ilmaiseksi kasvisten taimia, joiden istuttaminen olisi jo myöhässä. Koska yhden kasvulavan reunassa oli vielä pieni tila, nappasin kokeilumielessä mukaani ruukullisen purjon taimia. 

Arvaahan tuon, että eivät ne ehtineet kovin suuriksi enää kasvaa ja pienimmät purjot olivat nyt, ne maasta nostaessani, vain pikkusormen vahvuisia, kun taas suurimmatkin niistä halkaisijaltaan korkeintaan parisenttisiä.

Tämän valtaisan sadon olin kuitenkin päättänyt hyödyntää ja ajattelin tehdä niistä purjopiirakan.

Purjo on maultaan todella mieto ja pelkäsin sen maun peittyvän liian vahvojen makujen alle, joten hyvin varovaisesti lähdin piirakan sisältöä suunnittelemaan.

Pohjan ainekset:

150 g pehmeää voita

5 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

2 dl emmental juustoraastetta

1 dl vettä

Kuivat aineet, juustoraaste ja voi sekoitetaan murumaiseksi seokseksi. Mukaan lisätään vesi ja sekoitetaan seos nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Taikina kelmutetaan ja laitetaan jääkaappiin lepäämään n. puoleksi tunniksi.

Täytteen ainekset:

noin litra renkaiksi suikaloitua purjoa

1 oranssi paprika

2 keskikokoista porkkanaa

Nokare voita paistamiseen


3 dl ranskankermaa

2 dl kermaa

3 kananmunaa

3 dl emmental juustoraastetta

1 tl yrttisuolaa

2 tl timjamia

Mustapippurirouhetta

Pinnalle n. 2 dl parmesanraastetta

Purjorenkaat, kuutioitu paprika sekä raastetut porkkanat kuullotetaan paistinpannussa.

Täytteen aineet; ranskankerma, kerma, munat sekä mausteet sekoitetaan yhteen ja joukkoon sekoitetaan emmentaljuusto.

Taikina kaulitaan leivinpaperin päälle pellin kokoiseksi pohjaksi. Pohjaa reijitetään haarukalla.

Kuullotetut kasvikset levitetään pohjan päälle.

 Kasvisten päälle kaadetaan täyte ja lopuksi ripotellaan pintaan parmesaniraaste.

Piirakkaa paistetaan 200 asteisessa uunissa 30-35 minuuttia tai kunnes täyte on kypsynyt ja juusto ruskistunut kauniiksi.

Nämä kasvisvaihtoehdot yllättävät kerta toisensa jälkeen 😊 vaikka paprikalla ja juustoilla on tässä piirakassa omat roolinsa, kaikki maut kietoutuvat purjon lempeään makuun. 

Ihan hetkeen en ole näin hyvää suolaista piirakkaa syönyt 😋



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti