Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 16. lokakuuta 2023

Hävikkimarjapiirakka

Hävikkiviikko oli ja meni, mutta eipä hävikin välttämisen ja vähentämisen kuulu siihen yhteen viikkoon keskittyä, vaan tavoitteenani on välttää hävikkiä ihan päivittäin. Joka kerta tulee oikeastaan hyvä mieli, kun pystyy hyödyntämään jämiä tai jotain vanhenevaa raaka-ainetta. 😊

Kävin läpi jääkaappia ja (taas vaihteeksi) vastaan tuli pari ylipäiväistä mansikan makuista proteiinirahkapurkkia, sekä vanhaa kermaa. Niiden ympärille kokosin mielikuvan piirakasta. Muut ”hävittämisen” edessä olevat tuotteet löytyivätkin sitten pakastimesta; pieniä jäämiä erilaisia marjoja. Mitä tahansa marjoista teenkään, harvoin käytän koko rasian kerralla, vaan kokonaisena pakastetuista marjoista on helppo käyttää juuri sen tarvitsemansa määrän ja siksi pakkaseen kertyy rasianpohjia.

Pohjan ainekset;

4 dl vehnäjauhoja

150 g voita

0,5 dl sokeria

1/4 tl suolaa

1/2 tl leivinjauhetta

1 muna

1 rkl kylmää vettä

Kuivat aineet sekoitetaan yhteen ja nypitään voin kanssa murumaiseksi. Murun joukkoon sekoitetaan nopeasti muna ja vesi. Taikinaa lepuutetaan viileässä vähintään 1/2 tuntia.

Taikina painellaan tai kaulitaan (itse pidän taikinan levittämisestä kostutetuilla käsillä) matalaan n. 30 cm piirakkavuokaan siten, että sitä nostetaan hieman vuoan reunoille.

Taikinan päälle ripotellaan marjat. Itse käytin musta- ja punaherukkaa sekä puolukkaa ja mustikkaa yhteensä n. 0,5 litraa.

Täytteen ainekset:

2 tlk mansikan makuista proteiinirahkaa

2 dl kuohukermaa

2 kananmunaa

0,5 dl vaniljakreemijauhetta

(3-4 rkl sokeria)

Täytteen ainekset sekoitetaan tasaiseksi ja täyte levitetään marjojen päälle.

Piirakkaa paistetaan 200 asteisen uunin alatasolla n. 30 minuuttia.

Noh. Marjainen piirakkahan siitä tuli 😁



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti