Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 17. lokakuuta 2023

Kaalikääryleet

Kaalikääryleet jakavat mielipiteitä. Itse lukeudun niihin ihmisiin, joille ne ovat taivaallista herkkua. 

Kaalikääryleiden valmistaminen on monihyväinen prosessi ja siksi niitä ei tule tehtyä kovin usein. Täytteen suhteen tekotapoja on monia ja siinä kun joidenkin reseptien jauheliha paistetaan, itse täytän kääryleet raa’alla jauhelihalla ja se kypsyy vasta uunissa.

 Ainekset;

Iso keräkaali

2 kasvisliemikuutiota

Vettä ja iso kattila

Kääryleiden valmistamiseen valitaan suuri kaali, jolloin hyödynnettäviä lehtiä on mahdollisimman paljon. Tästä kaalesta ja täytteen määrästä syntyi 26 käärylettä.

Kaalta keitetään, että lehdistä tulee joustavia ja niitä voidaan taitella niiden murtumatta.

Kaalen kantaa koverretaan pois. Koska kaali tapaa olla tiivistä ja kovaa, en ole ikinä saanut kantaa kokonaan pois, vaan jatkan kovertamista ja leikkaamista keittämisen aikana.

 Kaali laitetaan suureen kattilaan ja kattila täytetään vedellä. Veteen lisätään kaavisliemikuutiot.

 Itselläni ei ole niin suurta kattilaa, että saisin koko kaalen upotettua veteen ja siksi joudun kääntelemään kaalta keiton aikana.

Kaalta kypsytellään kiehuvassa vedessä ja kaalen lehtien pehmetessä niitä irrotellaan yksitellen. Sepän käsiä en omaa, joten aika lujilla on herkät sormet 😅

Kaalesta jää loput, pienimmät lehdet käyttämättä ja ne kannattaa hyödyntää täytteessä. 

Keitinvettä ei hävitetä, vaan sillekin on käyttöä myöhemmin. 

Puuro:

5 dl vettä

50 g voita

2 dl puuroriisiä

3 dl maitoa

1 tl suolaa

Puuroa varten vesi kiehutetaan kattilassa ja siihen lisätään voi sekä puuroriisit. Kun riisit ovat kiehuneet niin kauan, että vesi on lähes kokonaan imeytynyt niihin, lisätään kattilaan maito. Puuroa keitetään, kunnes maito on imeytynyt riiseihin. Maustetaan puuro suolalla. Ei haittaa, vaikka riisit eivät pehmene täysin, koska ne kypsyvät vielä kääryleissä.

Täyte:

Kaalen ”sydän”

2 isoa sipulia

800 g nauta-sika jauhelihaa

2 tl suolaa

3 tl meiramia

2 tl mustapippurirouhetta

1 tl valkopippuria

1 tl chilijauhetta

1 dl siirappia

Kaalesta jäänyt ”sydän” ja sipulit pilkotaan ja niitä kuullotetaan hetki paistinpannulla.

Jauheliha, puuro, kaali-sipuliseos sekä mausteet yhdistetään ja sekoitetaan tasaiseksi seokseksi.

Kaalen lehtien paksua lehtiruotia ohennetaan. Toiset poistavat lehtiruodin kokonaan, mutta itse pidän enemmän sen ohentamisesta. Lehti on tällöin mukavampi rullata kasaan ja pienempiäkin lehtiä pystyy tällöin paremmin hyödyntämään. Tai näin koen asian.

Lehti on kuin suunniteltu kääryleiden tekoon; siinä on tyvessä valmis ”kuppi”, johon täyte asetellaan ja lehti lähtee kiertymään sen ympäri lähes itsestään.

Täytettä on sen verran paljon, että sitä voidaan laittaa yhdelle lehdelle reilusti; 2-3 rkl / lehti. Täytteen määrää annostellaan lehden koon mukaan.

Lehti kääritään pakettiin ja rullalle. 



Rullat asetellaan korkeareunaiselle (voidellulle) pellille.

Itse laitoin pellille leivinpaperin, mutta se oli kyllä turhaa. Paistoneste karkaa väkisin paperin alle… siispä pelti kannattaa voidella voilla ja jättää leivinpaperi pois.

Pellille kaadetaan kaalen keitinvettä siten, että kääryleet ovat puolittain nesteessä. Toisin sanoen niin paljon, kuin siihen nestettä voi laittaa sen yli läikkymättä.

2 dl siirappia

150 g voita

Jokaisen kääryleen päälle asetetaan kunnon nokare voita. Lopuksi lorautellaan siirappia ohuena nauhana kääryleiden pintaan.

Kääryleitä paistetaan ensin 200 asteessa n. puoli tuntia, jonka jälkeen uunin lämpötila lasketaan 175 asteeseen ja paistamista jatketaan vielä n. tunti.

Kääryleet säilyvät jääkaapissa useita päiviä, mutta niitä voi myös pakastaa.

Voi hyvää päivää, kuinka itse tehdyt kaalikääryleet voivatkaan olla hyviä! 😋





2 kommenttia:

  1. Meillä päin kutsutaan romaaniväestöä kaaleiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! 😊 meilläpäin he kutsuvat itse itseään kaaleiksi. Mutta käyttämällään nimellä ei taida kuitenkaan olla mitään kytköstä kaaleen? 😅

      Poista