Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 4. tammikuuta 2023

Makkarakastike

 

Perunat ja soosi. Arkiruokien aatelia!

Nykyään vedetään mennen tullen eineksiä ja pikaruokaa, joihin ainakin minun makuaisti tottuu todella nopeasti ja hetken päästä ei enää mikään maistu miltään. Siksi on valtavan hyvä palata perusasioiden äärelle, keittää nälkäänsä umpeloiset ja ruskea kastike. 

Muistissa on kyllä vielä kirkkaana lapsuus ja omasta mielestä liian usein kotona leijunut ruskean kastikkeen käry. Mutta näin jälkikäteen ajatellen ei se ollut pahaa ja kyllä se tarjolla ollut ruoka tuli syödyksi. Vaikka ärsyttikin. Ja en minä eineksiä ja puolivalmisteita boikotoi. Joinakin päivinä ne kun ovat arjen pelastus.

No tässä eräänä päivänä olin suunnitellut tekeväni perunoiden kaveriksi makkarakastiketta. Ja vaikka perussetti olisikin kasassa ja omalla tyylilläni tapaan ruskean kastikkeen ihan hyväksi maustaa, selailin nettiä etsien jotain uutta. Silmiini ottikin jostain vinkki, että kastikkeeseen lorautetaan maustekurkkujen lientä.

Tällä ajatuksella sitten eteenpäin. Ja koska en taaskaan vaivaudu olemattomien määrien vuoksi, teen soosia itseni lisäksi parille raavaalle miehelle kahden päivän tarpeiksi seuraavalla ohjeella;

2 pakettia makkaraa (800g)

1 pieni sipuli (tai 3-4 rkl paahdettua sipulirouhetta)

n. 100 g voita

n. 1,5 dl vehnäjauhoja

n. 8 dl vettä

1 lihaliemikuutio

1,5 dl maustekurkkujen lientä

3-5 rkl ketsuppia

Makkarana käytin maustettuja makkaroita (mm. chili-sulatejuusto) jotka antoivat kastikkeeseen oman säväyksensä.

Paistoin makkarat (ja sipulit) pannulla ja siirsin ne kattilaan odottamaan. Jos sipulina käyttää paahdettua ja kuivattua sipulia, lisätään se kastikkeeseen vasta lopuksi, samaan aikaan muiden mausteiden kanssa.

Voi ja jauhot ruskistetaan lähes koko ajan sekoittaen paistinpannulla. Ruskistamisella tarkoitan todellista ruskistamista niin, että ruskistetta oikeasti kärytetään riittävän kauan pannulla, kuitenkaan polttamatta sitä. Ruskistamisen pitää siis jatkua, kunnes ruskiste muuttuu kankeasta vetelämmäksi ja on todellakin ruskeaa, eikä mitään vaaleaa suurustetta.

Tämän ohjeen mukainen kastikemäärä on jo niin suuri, että en lisää vettä paistinpannuun, vaan kiehuttelen ruskistamisen aikana veden + lihaliemikuutiot kattilaan valmiiksi odottelemaan ja lisään ruskisteen sinne. Kun olen kaatanut ruskisteen kattilaan, otan kastikekattilasta pari-kolme kauhallista nestettä paistinpannuun ja huuhtelen nesteen avulla pannusta loputkin ruskisteen jämät kastikekattilaan.

Kastiketta kiehutellaan 5-10 minuuttia niin, että koostumus on tasainen. Lisätään kastikkeeseen makkarat, sipulit, kurkun liemi ja ketsuppi.

Tottahan tähän kastikkeeseen sopisi mausteeksi myös esim. pippurit, mutta noilla mainitsemillani aineksilla tämä soosi ei mielestäni muuta enää tarvinnut kuin perunat kylkeen ja ääntä kohti.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti