Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 11. tammikuuta 2023

Tiilimuurin käsittely antiikkilaastilla

Olohuoneen takkaseinän ja hormin käsittely on ollut suunnitelmissa remontin alusta asti. Muuraus on tehty tumman punaruskeasta, kolopintaisesta tiilestä tummalla saumalla ja vaikka tiiliseinä ajatuksena olisi ihan ok, nuo kyseiset sävyt eivät tuollaisenaan silmään ja suunniteltuun sisustukseen oikein istu. Pelkkä seinän maalaaminen ei kuitenkaan tuntunut hyvältä ajatukselta, eikä monotonisuutensa vuoksi ollut oikeastaan edes vaihtoehto.


Jotain käsittelyä tiiliseinä kuitenkin vaati myös seinään tehdyn pistorasian vuoksi. Pistorasian asentaminen tälle seinälle oli kyllä hyvä ratkaisu ja sen jäljet oltiin valmiita korjaamaan.

Paikkasin roilon ja rasian ympärystän ensin saneerauslaastilla. Paikkaamisen tein kahdessa erässä. Ensimmäisellä kerralla tein pelkkää täyttöä, jonka jätin hieman vajaaksi lopullisesta pinnasta. Toisella korjauskerralla koetin sitten muotoilla tiiliseinän kuviot laastiin. Samalla korjailin seinään vuosikymmenten aikana tehtyjä reikiä ja vajaita saumoja.

Laastina käytin weberin hienoa antiikkilaastia.

Ennen laastin levitystä imuroin seinän puhtaaksi pölystä ja irtoliasta.

Laastia tehtiin kerralla n. 1/3 (20kg) säkistä sekoitussuhteella 2 osaa vettä ja 5 osaa laastia. Ajatuksena oli tehdä aina yksi osa seinää valmiiksi nurkasta nurkkaan / kulmaan.Valmiin laastin työstöaika on n. 2 tuntia. 

Kostutin seinää suihkupullolla ennen laastin levittämistä.

Levitin laastia ohjeista poiketen pensselillä, koska en halunnut "rapattua" pintaa, vaan halusin tiilikuvion erottuvan laastin alta ja pensselillä sain levitettyä laastia hyvin ohuen kerroksen kerrallaan. Ja tästä syystä laastia ei kulunut seinään kuin puolet siitä, mitä menekiksi ilmoitetaan.


Finistelin laastipintaa hiomalla vielä koholla olevia tiilien reunoja enemmän esiin. Ja yhä vaan seinä näytti silmään paremmalta!

Seinän puhtaanapidon kannalta pidin tärkeänä seinän pinnoittamista laastin päälle, jolloin huokoinen pinta muuttuu paremmin puhdistettavaksi ja kestää myös kostealla pyyhkimistä. 

Ajatus siitä maalamisesta ei tosiaan sitten kiinnostanut. Olis kyllä kinostanut, jos laastina olisi käytetty karkeaa antiikkilaastia, jolla seinä olisi käsitelty ihan kauttaaltaan. Mutta kertaalleen tällä hienolla laastilla käsitellystä pinnasta tuli upean rustiikkinen, eikä syntynyttä kuviota haluttu peittoon. Vaikka tumma sauma päästi hieman väriä valkoiseen laastiin, se ei häirinnyt kokonaisuutta, vaan pinta oli ihanan elävä ja vaalea jo sellaisenaan.

Seinä päätettiin lakata laastin päälle. Tällöin hoidettavuus helpottuu ja seinää voi tarvittaessa suurin piirtein vaikka pestä. Lakkana käytettiin Helo aqua 20:a ja se levitettiin seinään telalla, vedellä ohennettuna 1:3. Käsittely toistettiin ensimmäisen lakkapinnan kuivuttua.

Lopuksi takan takaa (jo takan muurausvaiheessa) tasoitettu seinä maalattiin samalla sävyllä, mitä huoneen levyseinissä on käytetty. Mikä onni onkaan, että Topi on alunperin takkaa muurattaessa tasoittanut kyseisen seinän osan ja maalannut sen vaalella sävyllä. Tässä tilanteessa olisi ollut melko toivotonta saada takan taakse laastia tai maalia ja melko varmasti punaruskea tiiliseinä olisi sitten kajastanut takan takaa. 

Koko tilan seinät nivoutuvat hienosti yhteen takan taustan seinän harmaalla sävyllä sekä takan otsan laattojen avulla.

Koska kyseessä ei ole uusi talo, pidän siitä, että jossain näkyy pala vanhaa, alkuperäistä pintaa. Kaiken lisäksi tällaisen vanhennetun tiiliseinän olisin valinnut, jos olisin sen tiennyt olevan mahdollista toteuttaa.

Tämä seinä on ihana! Juuri tällainen sen salaa haaveilinkin olevan 🥰 Myös korjattu rasian ympärys maisemoitui melko mallikkaasti kokonaisuuteen. 








2 kommenttia:

  1. Hyvä työnkuvaus. Minua kiinnostaa, miten pistorasian paikka porattiin tiiliseinään. Pitikö käyttää timanttiporausta? Meillä on isompi saneeraus ja samantapainen vanhan takan seinämä, johon pitäisi porata useampia aukkoja pistorasioille. Tilaanko timanttiporauspalvelun tätä varten?
    https://www.prohole.fi/timanttiporaus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kommentista 😊 Ei tarvitse timanttiporaria. Ihan kotikonstein ja -laittein saa reikätiilen reijittyä ja roilottua. Vaikka jälki on rouheaa, pystyy sen paikkaamaan sievästi, jos päälle on tulossa jokin peittävä pinnoite.

      Poista