Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 24. tammikuuta 2023

Saippuoita pajalta

 Saippuapajalle päätymiseni oli jonkinlaisen telepatian lopputulema.

Olin koko viikonlopun katsellut netistä erilaisia saippuoiden ja kynttilöiden valmistusmassoja ja -muotteja. Kynttilöitä olen kyllä tehnyt aiemminkin, mutta saippuat olisivat uusi aluevaltaus. Tuotteet kummittelivat ostoskorissani alkuviikolle asti ja pohdin, onko minun järkeä nyt tähän hälinään tilailla itselleni mitään uutta askarreltavaa, kun olisi varmasti järkevämpää keskittyä siihen, että saan muuton tehtyä ja maallisen omaisuuteni siirrettyä paikasta toiseen?

Samoilla lämmöillä huikki ystäväni somessa itselleen seuralaista saippuapajaan. Olin lähes heti valmiina! Ensinnä siksi, että sain pahimman luomisentuskani kohdistettua nyt niihin haaveilemiini saippuoihin ilman, että hankin puolen kuution edestä itselleni tekoon tarvitttavaa tavaraa. Toisenna siksi, että onpa kerrankin hienoa saada ohjausta, kun tekee jotain itselleen uutta ja vierasta. Etten aina kiipeä perse edellä puuhun ja opettele uusia asioita kantapään kautta. Kolmas syy löytyy tähän intoon siitä, että olen tutustunut saippuapajan järjestäjän toimintaan ohimennen, kun heidän toimitilat sijaitsee työtäni sivuavalla alueella. Nyt saisin siis syyn ja mahdollisuuden astua sisään putiikkiin.

Niinpä työpäivän päälle suuntasin nokan kohti Törnävän Piiriä ja GoRentoa 🥰

Saippuat valmistettiin kylmämenetelmällä. Kurssin hintaan sisältyi kahden massan valmistus ja niistä valmistuvat saippuat. 

Ensimmäinen massa valmistettiin opastettuna ja ihan perussettinä, ilman värejä tai tuoksuja.  Omaani valitsin nesteeksi kamomillauutteen, rasvoina näissä saippuoissa käytettiin mm. kookosrasvaa ja oliiviöljyä. Muotiksi valikoitui silikoninen ruusumuotti ja sain massan riittämään kuuteen, melko suureen ruusun muotoiseen saippuaan.

Toinen massa tehtiin aiemmin opitun pohjalta itse ja siihen oli mahdollisuus käyttää myös tuoksuja ja värejä. Nesteeksi valitsin voikukkauutteen, tuoksuksi sinikuusen ja väreiksi valkoisen sekä tumman, helmiäishohtoisen lilan. 

Kun massa on valmiiksi kellertävää, teki violetti väri temput ja massa näytti ensin kuravelliltä. Ohjaaja neuvoi kuitenkin rohkeasti lisäämään väriä ja yhtäkkiä väri muuttuikin herkullisen lilaksi. Lopuksi lisäsin mukaan pari ruokalusikallista horsman kukintoja, joista saippuaan tulee tuntumaa, eikä se käyttäydy käsissä kuin sellainen vankilasaippua… Muottina käytin silikonista pöllömuottia.

Saippuiden pitää kovettua ensin pari vuorokautta muotissaan, jonka jälkeen ne voidaan irrottaa. Valmistamisen jälkeen saippuaa kypsytetään vielä 3-4 viikkoa, ennen käyttöä.

Lila saippua ja horsmankukat yllättivät hieman. Kukinnot muuttuivat vihertävänruskeiksi sattumiksi... Mutta en nyt kyllä tiedä, pilaako se tätä saippuaa. Ennemmin antaa sille sellaista luonnollista sävyä. Ohjaaja mainitsikin kyllä useaan kertaan siitä, että saippuoiden teko, tai lähinnä halutun värisävyn saavuttaminen syntyy kokeilujen kautta.

Sen tiedän, että saippuoiden teko ei jää tähän 😊




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti