Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 13. marraskuuta 2020

Heppahöperön ovikoriste


 

Havuhevosen teon aloitan sitomalla rautalangan avulla pajuista L:n muotoisen rangan. Pajuja voi taivuttaa ensin 90 asteen kulmaan, mutta lopuksi laitan oksia molemmille sivuille erikseen, jolloin kulma korostuu. Tästä rangasta ei helpolla tule liian paksua, mutta liian ohkaisena se ei tue ympärille rakennettavaa runkoa ja koko muuta työtä, joten tähän saa laittaa tavaraa ihan reilusti. Muutoin rangan koon suhteen kannattaa olla tässä kohtaa varovainen; vaikka rangasta lähtee tekemään edes kohtuullisen kokoista, lopulta valmis työ saattaa olla hieman kookas.

L:n muotoisen rangan asetan pienisilmäisen kanaverkon väliin ja leikkaamalla ja muotoilemalla teen verkosta hevosen pään muotoisen rungon. Ranka ja kanaverkkorunko sidotaan yhteen rautalangalla niin, ettei ranka pääse liikkumaan kanaverkon sisässä. Samalla tehdään rautalangasta ripustuslenkki, joka kiinnitetään pajurankaan niin, että lenkki jaksaa kannatella valmista työtä. Lenkki asetetaan suurin piirtein rangan kulmakohtaan, mutta koska työn kaulaosa tulee raskaammaksi kuin mitä pää on, ei ole pahitteeksi jos lenkki osuu enemmän sinne kaulan puolelle. Näin ovikoriste pysyy ripustettuna sitten paremmin tasapainossa ja asennossaan.

 

Kuusen havuista leikkaan n. 15 cm pitkiä oksien kärkiosia. Näitä kärkiä työntelen tyvi edellä kanaverkon sisään kaulan alaosasata alkaen ja siitä ylöspäin edeten. Kun kaula on täytetty havuilla ylös asti, tehdään pään osuus samoin, aloittaen hevosen turvasta. Havujen asettamisessa noudatetaan vähän niin kuin oikean hevosen karvojen suuntaa. Ajatuksena tässä on, että kuusen oksat ja havut toimivat kuin kalanruoto, eli kun ne saa nätisti pukittua verkkojen silmistä rungon sisään, ne eivät vastakarvaan pääse sieltä pois putoamaan. Tästä syystä on tärkeää että työssä käytetään tuoreita kuusenoksia, joiden neulaset pysyvät mahdollisimman pitkään varisematta paikoillaan.


Kun koko runko on tökitty täyteen kuusen oksia, muotoa voi vielä fiksailla saksilla. Muun finistelyn tein käpysilmällä ja juuttinaruriimulla. Käpyyn sidotaan rautalanka ja rautalanka pujotetaan rungon läpi työn alapuolelle, jossa se sidotaan runkoon kiinni. Riimun asensin samalla tyylillä, eli hihnojen solmut tulevat työn takapuolelle.

Hevoselle voi tehdä myös tuuhean harjan esim. männyn oksista. Ne on kuitenkin hyvä sitoa tyvestään rautalangalla ja kiinnittää runkoon kiinni, koska ne eivät kuusen tavoin jää itsestään kiinni pohjaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti