Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 11. kesäkuuta 2024

Kalavoileipäkakku saaristolaisleivästä

Tämän kalavoileipäkakun pohjana toimii itse leivottu saaristolaisleipä. Saaristolaisleivän alunperin postaamani ohje löytyy täältä. 

Että maut tasaantuvat edes jollain lailla, leipä leivotaan vähintään kahta päivää ennen tarjoilua (mieluummin vaikka viikkoa ennen 😅) ja kakku täytetään vähintään päivää ennen tarjoilua.

Ainekset yhteen pyöreään leipään, 28 cm irtopohjavuoka:

6,6 dl lämmintä omenamehua

50 g hiivaa

2 dl siirappia

2 tl suolaa

2 dl maltaita

2 dl leseitä

2 dl ruisjauhoja

6 dl hiivaleipäjauhoja


Muutoin tein leivän alkuperäisen ohjeen mukaan, mutta aineksia on 2/3 alkuperäiseen ohjeeseen nähden.

Hiiva liotetaan suolaan / siirappiin ja mehuun. Mukaan sekoitetaan kuivat aineet. Sekoitetaan taikina tasaiseksi. 

28 cm irtopohjavuoka voidellaan ja taikina kaadetaan vuokaan. 

Leipää nostatetaan liinan alla, vedottomassa paikassa 1,5-2 tuntia.

Kohonnut leipä paistetaan 175 asteisessa uunissa. Paistoaika n. 2 tuntia.

Jäähtynyt leipä leikataan neljäksi ohueksi kiekoksi. Jos leivän paistopinta tuntuu kovalta, siitä voi vuolla ohuen kerroksen pois, niin kakku on sitten tositoimissa helpommin leikattavissa kakkulapiolla.

Kakkuun tulee kahta erilaista täytettä ja ennen voilla voitelua leipäkiekkoja kostutetaan kuutiosta valmistetulla kalaliemellä.


Täyte 1:

300 g kylmäsavulohta (josta pari siivua säästetään koristeluun)

4 keitettyä kananmunaa

1 keskikokoinen punasipuli

1 rs (175g) maustamatonta tuorejuustoa

300 g ranskankermaa

Mustapippuria

Puoli nippua tuoretta tilliä silppuna

Noin 1/2 tl suolaa

Kala, kananmunat ja sipulit silputaan pieniksi kuutioiksi. Tuorejuusto notkistetaan ja kaikki ainekset sekoitetaan tasaiseksi tahnaksi.


Täyte 2:

Noin 180 g pakastekatkarapuja

2 pss bearnaisekastikejauhetta

100 g voita

2 dl kermaa

1/2 nippua tuoretta tilliä (muutama tillin oksa säästetään koristeluun)

Valmistetaan vahva bearnaisekastike; voi sulatetaan kattilassa ja kastikejauheet sekoitetaan hyvin voihin. Sekoitetaan mukaan kerma ja kiehutellaan kastiketta noin 2 minuuttia. Katkaravut huuhdellaan ja silputaan pienemmiksi ja ne sekoitetaan kastikkeeseen. Kastikkeeseen silputaan reilusti tilliä.

Jäähdytetään kastike.

Kakku kasataan takaisin irtopohjavuokaan, jossa se on leivottu. Vuoka vuorataan tuorekelmulla. Täyte 1:stä on tarkoitus riittää kahteen kakkuväliin. Itselleni kävi niin köpelösti, etten saanut leikattua leipää neljään osaan, vaan ainoastaan kolmeen. Niinpä levitin viimeisen päällystekerroksen kakun pintaan.

Aina ennen täytteen levittämistä leipään sivellään kalalientä ja leipä voidellaan voilla.

Tuorekelmu sekä kakkuvuoan reunus kakun ympärillä auttavat kakkua pitämään kosteutensa sekä pysymään kasassa, kunnes se seuraavana päivänä päällystetään.

Vuorokauden viileässä tasaantumassa ollut kakku nostetaan tarjoilulautaselle ja se päällystetään kermavaahdon ja tuorejuuston seoksella. Tämä seos on riittävän kankeaa myös pursotettavaksi.


Päällinen:

3 dl kuohukermaa

2 rasiaa (noin 175 g / kpl) maustamatonta tuorejuustoa

Aromisuolaa


Kakku koristellaan tuoreella tillillä sekä lohiruusukkeilla.

Tämä kakku oli ehdottomasti meidän keväisten juhlien kakkupöydän suosituin kakku 🥰





🌸 Terveisin Susanna 🌸


https://www.facebook.com/pastaakostassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti