Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 8. marraskuuta 2023

Suolaisia ja makeita leivonnaisia voitaikinasta

Tapaan pitää pakastimessa aina valmista voitaikinaa, että äkillisen tarpeen tai muuten vain pahimman leipomisvimman saa tyynnytettyä melko vaivattomasti. Voitaikinalevyistä ovat joulun alla ehdottomia suosikkeja joulutortut erilaisilla täytteillä. Isommista taikinarullista tapaan yleensä kuitenkin tehdä jotain muuta.

Voitaikinalevyistä syntyy näppärästi myös ”pikaviinerit”. Viinereihin tapaan tehdä hillosilmän alle tuorejuustosta tai rahkasta sokeria ja kananmunan lisäämällä pedin, joka kyllä nostaa viinerin maun täysin uudelle tasolle. Viinerit voitelen ja ripottelen niihin raesokeria.

Isosta voitaikinalevystä teen toisinaan tosisuklaisen ”suklaalevypitkon”, jossa suklaalevy(t) piilotetaan taikinakuoreen. 

Taikinalevyä kaulitaan, että siitä tulee oikean mittainen niin pituus, kuin leveyssuunnassa ja suklaalevy tai -levyt mahtuvat siihen pituussuunnassa. Taikinaan leikataan molemmin puolin viiltoja siten, että taikina on nostettavissa suikaleittain suklaan päälle.

Voitelen pitkon munalla  ja pinnalle ripottelin tällä erää hasselpähkinäkrokantteja.

Hieman jäähdyttyään tämä leivonnainen on suklaasta pitävälle varsinainen unelmien täyttymys.

Suolaisiin voitaikinahyrriin tein täytteen seuraavasti;

150 g kinkkua

3 kanamunaa

2 suolakurkkua

1 tlk ranskankermaa

1 rkl sinappia

Kinkku, munat ja kurkut raastetaan hienoksi. Mukaan sekoitetaan ranskankerma ja sinappi. 

Täyte levitetään tasaiseksi kerrokseksi kaulitun voitaikinalevyn päälle. On hyvä huomioida, että suolakurkku on kostea ja tällä ohjeella täyte vettyy jonkin verran. Vettymisestä ei ole mitään haittaa, mutta täyte saattaa hieman valua.

Levy pyöräytetään rullaksi ja siitä leikataan 1-1,5 cm vahvoja kiekkoja. Kiekot asetellaan lappeelleen leivinpaperilla vuoratulle pellille ja ne paistetaan kypsiksi.

Voitaikinan kompastuskivi on toistuvasti sen paistaminen ja paistoaika. En kyllä pidä voitaikinasta, joka jää pohjasta tai täytteen alta veteläksi ja raa’aksi. Taikinapaketin ohjetta on hyvä seurata, mutta jos leivonnainen ei ole valmiin näköinen, on paistamista jatkettava jopa 10 minuuttia ohjetta pidempään. Ohjeiden mukaan voitaikina kypsyy noin 200 asteen lämmössä noin 20 minuutissa, mutta tämä ei aina pidä paikkaansa ja siksi kypsymistä kannattaa loppumetreillä pitää tarkkaan silmällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti