Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 1. marraskuuta 2023

Appelsiini-kinuskikakku

 Nostalginen, appelsiinilta maistuva, ihanan pumpulinen kakku, jota en ole leiponut noin 25 vuoteen…!!! Enkä millään muistanut, miksi tällainen laiminlyönti on päässyt tapahtumaan.

Alkuperäinen kakun ohje on kuulunut 70-80-luvulla kerättyihin reseptikortteihin. Olen muokannut ohjetta siten, että siitä saa kunnollisen kokoisen kakun n. 2 litran vuokaan.

Ainekset:

375 g voita

3 dl voita

1 iso appelsiini

3 munaa

3 dl perunajauhoja

3 dl vehnäjauhoja

2,5 dl leivinjauhetta

Pehmeä voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Mukaan sekoitetaan yksitellen munat, välissä voimakkaasti vatkaten.

Appelsiini pestään ja sen kuori raastetaan hienolla raastimella. Appelsiinista puristetaan mehu. Kuoret ja mehu lisätään rasvaseokseen.

Kuivat aineet sekoitetaan yhteen ja ne lisätään rasvaseokseen ja ainekset sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi.

Kakkuvuoka voidellaan tarvittaessa korppujauhotetaan. Käyttäessäni paksuja alumiinivuokia käytän ainoastaan vuokasprayta.

Taikina lusikoidaan vuokaan ja keskikumpuran välttämiseksi vedetään syvimmälle kohdalle lusikalla ura.

Kakkua paistetaan 175 asteessa, uunin alatasolla n. tunti.

Kakun annetaan jäähtyä ennen kumoamista. Jonkin aikaa… Sillä kohtaa, kun kakkuvuoka oli jo lautasella nurin, muistin, miksi tämä ohje on ollut hyllyllä nämä kaikki vuodet! 

On todella tarkalla saada kakku yhtenä kappaleena vuoasta pois ja sen on maltettava antaa jäähtyä pitempään kuin hetki tai jonkin aikaa vuoassaan ennen kumoamista! Muistin vasta tuossa vaiheessa, kuinka monta sutta olen tästä kakusta aikaan saanut 🫣

Selvittiin pienillä vaurioilla, mutta harmitti silti vähän. Arvasin, että kinuskikuorrutuskaan ei täysin tilannetta tule pelastamaan. Mutta nytpä muistan tämän. Ja ei nuo kuorivauriot kuitenkaan tule makuun vaikuttamaan.

Kinuskikuorrutuksen ainekset:

1 dl sokeria

1 dl kuohukermaa

1 rkl voita

Sokeri sulatetaan puhtaalla ja kuivalla paistinpannulla. 

Kun sokeri on täysin sulanut ( ja hieman paahtunut), mukaan sekoitetaan kerma. Seosta sekoitellaan liedellä, kunnes se on tasainen. Lopuksi mukaan sekoitetaan voi.

Kinuskin annetaan jäähtyä hieman, ennen kuin se valutetaan kakun päälle.

Oli hyvä päätös uskaltaa tämä kakku taas tehdä. Kakun makua voisi luonnehtia hienostuneeksi. Kinuskin ja appelsiinin kombo toimii todella hienosti! 😊



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti