Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 30. heinäkuuta 2023

Mustikkamurupiirakka

Mustikkapiirakka on tällä hetkellä varsinainen kauden leivonnainen. Tähän piirakkaan voi kuitenkin käyttää tuoreita tai pakastemustikoita.

Piirakkapohja on kuohkea ja maukas. Ohjeessa mainittu kardemumma ei ole välttämätön aines, mutta huomattuani kardemumman sopivuuden marjaleivonnaisiin, en ole malttanut jättää sitä enää ainoastakaan ohjeesta pois 😅

Ainekset;

4 kananmunaa
4 dl sokeria
1 rkl vanilijasokeria
2 prk ranskankermaa (tai kermaviiliä)
200g sulatettua voita
5 dl vehnäjauhoja
2 dl perunajauhoja
4tl leivinjauhetta
(1 rkl kardemummaa)
n. 8dl mustikoita

Muruseos

2dl vehnäjauhoja
1,25 dl sokeria
3tl vanilijasokeria
75g voita

Kananmunat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi. Mukaan sekoitetaan hieman jäähtynyt, sulatettu voi. Kuivat ainekset sekoitetaan keskenään yhteen ja lisätään vuorosiin ranskankerman kanssa kananmuna-sokerivaahtoon. Taikinasta tulee paksu ja kuohkea 😋


Muruseos valmistetaan sekoittamalla seoksen kuivat ainekset yhteen ja ne sekoitetaan kovan voin kanssa tasaiseksi seokseksi. Itse tapaan heittää kerralla kaikki ainekset yleiskoneeseen ja antaa koneen tehdä työn.


Taikina levitetään leivinpaperin päälle syvälle uunipellille, mustikat ripotellaan taikinan päälle ja viimeisenä kaiken päälle levitetään muruseos. Olin kahden vaiheilla, että pitäisikö mustikat survoa ja keittää hillosokerin kanssa kankeaksi soseeksi, jonka sitten voisi pursottaa raidoiksi taikinan päälle, mutta päädyin käyttämään pelkkiä kokonaisia mustikoita, koska piirakkapohja itsessään on jo todella makea ja marjat tasapainottavat mukavasti kokonaisuutta.

Mustikoiden määrä on melko runsas, mutta tällaisessa paksussa pohjassa lähes välttämätön.


Ohjeen mukainen määrä soveltuu sekä 50cm ja 60 cm uunipellille. Luonnollisesti 60cm uunissa pohjasta tulee hieman ohuempi, mutta ohjeen määriä ei ole välttämätöntä muokata uunin koon mukaan. Uunipelleissä on hieman kokoeroja ja se luonnollisesti vaikuttaa asiaan.

Piirakka paistetaan kypsäksi 200 asteisessa uunissa. Paistoaika 25-30 minuuttia.


Osan piirakasta pakastin valmiina paloina ja osa syötiin tuoreeltaan 😋




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti