Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 21. marraskuuta 2022

Valkoinen joulu: Tuoksuvat sytytyspalat


Taannoin jossain sisustusohjelmassa näin Hanna Sumarin tekevän kynttilämäisiä tuoksuvia sytytyspaloja ja laitoin silloin idean muistiin. En nyt ole kovin varma siitä, kuinka tällainen tuoksuvuus toimii umpinaisessa takassa, mutta ajatus joululta tuoksuvista sytytyspaloista oli ihana. Oikeastaan aiemmin tekemäni sytykeruusutkin ovat tuoksuvaa sorttia, koska niitä tehdessäni sulatin kynttilänpätkiä, joista osa oli tuoksukynttilöitä.

Tein nämä sytykepalat Ikeasta kotoisin oleviin pienehköihin paperisiin muffinssivuokiin. Nämä eivät siis ole normaalin kokoisia vuokia, mutta eivät liioin niitä pieniä karkkivuokia, vaan sellaisia välimalleja.


Asettelin vuoat muffinssipelille, vaikka ihan tavispeltikin olisi tässä tapauksessa ollut toimiva. Halusin kuitenkin, että jokainen pala on työstettävissä erikseen, eivätkä ne vahingossakaan heilu tai pääse leviämään hallitsemattomasti. Jokin alusta on joka tapauksessa näille tekovaiheessa oltava, koska sula kynttilävaha työntyy jonkin verran paperisten vuokien läpi.

Varasin kaikki tarvittavat osat ja ainekset käden ulottuville. Näihin paloihin käytin kuivattuja appelsiinirenkaita, kanelitankoja, lehtikuusen käpyjä, kokonaisia neilikoita, tähtianiksia sekä kardemummaa. Näihin paloihin tarvitaan myös kynttilän sydänlankaa.

Sulatin kynttilänpätkät vesihauteessa ja mukana oli myös pieni jämä vaniljan tuoksuista kynttilää. Ajattelin senkin sopivan joulun tuoksujen sekaan.

Kynttilän sydänlankaa en löytänyt mistään, joten tein ne itse. Nyt kun ei kuitenkaan ole oikeasta kynttilästä kysymys, ei sydänlangalla ole suurta merkitystä, kuin että palaan saa näppärästi tulen. Kastoin siis puuvillalangan pätkiä 3-4 kertaa (aina välissä jäähdyttäen) sulaan kynttilävahaan ja annoin langan kovettua leivinpaperin päällä.

Laitoin kynttilävahaa muffinssivuokiin kauhalla niin, että vuoat täyttyivät n. 1/3 tai puolet vuoan syvyydestä. Jos käyttää laakeampia muffinssivuokia, varmasti vähemmän on parempi. Eli vahan määrää pitää hieman suhteuttaa vuoan kokoon ja muotoon.

Täytin kerralla korkeintaan 6 vuokaa, että ehdin painella haluamani ainekset mukaan vahan ollessa vielä sulaa.

Appelsiinirenkaat olivat liian suuria vuokiin, joten puolitin ne. Renkaanpuoliskan kylkeen laitoin kanelitangon / tangot sekä lehtikuusen kävyn. Lisäksi ripottelin mukaan kardemummaa ja vaihtoehtoisesti ripottelin vahan pintaan neilikoita tai painoin siihen tähtianiksia. Lopuksi vahan jo hieman jässähdettyä tökkäsin sydänlangan ainesten keskelle niin, että se jäi riittävän pitkäksi (että sytyttäminen onnistuu).

Nämä tuoksuvat kyllä vahvasti joululta 😊

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti