Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 26. elokuuta 2022

Piparjuurella maustetut säilykekurkut


 Hankin keväällä valmistamaamme pieneen kasvihuoneeseen pari kasvihuonekurkun tainta. Kesän mittaan kävi kuitenkin ilmi, että kyseessä olikin avomaankurkut 😃 Tämä ei nyt haitannut juurikaan, koska kovahkon kuoren poistamalla kurkut toimivat varsin mukavasti tuorekurkun tavoin ja nyt, kun satoa tulee ripakopittain, on kurkuista kiva tehdä erilaisia säilykkeitä. 

Opiksi tästä kuitenkin ottaisin. Taimet ehkä kannattaa kasvattaa jatkossa itse, tai ostaa ne jostain muulta, kuin saksalaistaustaisen ruokakaupan kukkaosastolta… Muutoin tosiaan saa sitä, mitä sattuu tulemaan

Kurkkuja voi säilöä monellakin eri tavalla, eikä valmiita mausteseoksia välttämättä tarvita. Tämän ensimmäisen pari kiloa säilöin kuitenkin varmuuden vuoksi kaupan säilöntäseoksen avulla.

Kyseessä on jauhemainen seos, joka sisältää mausteiden lisäksi säilymistä edistäviä aineksia. Jauheen lisäksi tarvitaan vettä, etikkaa ja sokeria. Pussi on tarkoitettu 4-5 kilolle kurkkuja, joten puolitin sen sisällön, koska säilöttävän kurkun määrä oli sen puolet ohjetta vähemmän. Pussissa eri painoiset jauheet ja mausteet erottuvat toisistaan ja sen vuoksi kaadoin jauheen ensin lautaselle, josta sain sen jaettua paremmin niin, että mausteita ja jauheita oli kutakuinkin sama määrä kummassakin osassa.

Valmistin kurkut hieman soveltaen pussin ohjeen mukaan;

2kg kurkkuja

N. 15cm pala piparjuurta

3dl sokeria

1,25 l vettä

3 dl etikkaa

Tilliä ja tillin kukintoja

N. 2 rkl Sinapin siemeniä 

Tästä ensimmäisestä erästä jäi uupumaan mustaherukan lehdet, mutta ajattelin piparjuuren olevan tässä tapauksessa pääosassa. Sinapinsiemeniä oli jo mausteseoksessa mukana, mutta mitä ikinä niiden avulla maustankaan, tapaan tuplata siementen määrän. Vain siksi että tykkään niistä 😊

Kurkut siivutettiin n. 3mm vahvoiksi siivuiksi. Samoin kuorittu piparjuuri.

Kiehautin sokerista, etikasta ja vedestä liemen, johon upotin siivutetut kurkut muutamaksi minuutiksi. 

Poistin kurkut liemestä ja ladoin ne piparjuurisiivujen ja tillien sekä tillin kukintojen kanssa kerroksittain puhtaisiin säilyketölkkeihin. 

Keitin liemen uudelleen kiehuvaksi ja sekoitin mausteseoksen sekä sinapinsiemenet liemeen.

Kuuman liemen kaadoin kurkkujen päälle tölkkeihin niin, että kurkut peittyivät nesteeseen. Tämän jälkeen suljin tölkkien kannet. Tölkkien jäähdyttyä siirsin ne viileään.

Kurkkujen annetaan maustua viileässä noin kaksi viikkoa.

Voivoi!! Kun seuraavaksi tarvitsen varmaan maakellarin…

Ensimmäinen kurkku, jonka sitten söin, meinasi räjäyttää tajunnan. Sen verran oli piparjuuresta ytyä tullut. Mutta kun kurkut heitti leivän päälle, väkevyys ei enää ollut lainkaan läpitunkeva. Ehkä jopa parhaita maustekurkkuja, joita oon ikinä syönyt. 😋

2 kommenttia:

  1. Olen tehnyt ilman herukanlehtiä ja piparjuurta , viipaloinut kurkut , täyttänyt purkit ja liemi suoraan kurkkujen päälle ilman esimaustamista liemellä, minusta on turhaa käyttää kurkut liemessä ja uudelleen keittää liemen kurkkujen päälle. Ovat mielestäni tosi hyviä.Useampi kilo on tullut tehtyä ystäville "joululahjaksi"

    VastaaPoista
  2. Hei! Juurikin tämä! 😊 Tiedän, että ohjeita ja tapoja on monenlaisia ja varmasti erilaisillakin ohjeilla lopputulos on maukas. Tapanani kun on soveltaa ohjeita mennen ja tullen, ajattelin että tämän ensimmäisen erän pyrkisin tekemään pääpiirteittäin pussin ohjeen mukaan, ettei vaan mene vikaan 😃 No ei mennyt vikaan, mutta seuraavaan erään saatankin kokeilla tuota, että en esimausta kurkkuja. Kiitos kommentistasi! 👍🏻😊

    VastaaPoista