Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 24. elokuuta 2022

Luumu-rahkatorttu

 

Voi onnenpäivää! Tämän ihanan luumu-rahkatortun ohje on ollut pitkään hukuksissa, mutta siskoni oli kirjoittanut sen aikoinaan muistiin ja kotiutin sen taas omaan keittiööni 🥰 

Tortun pohja on murea ja täyte samettisen pehmeä. Kirpsakat luumut pitävät kuitenkin huolen siitä, että torttu ei ole pliisu.

Pohjan ainekset;

125g voita

1,5 dl sokeria

1 muna

2,5 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Voi ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Mukaan sekoitetaan muna ja jatketaan sekoittamista kunnes vaahto on taas kuohkeaa. Kuivat aineet sekoitetaan yhteen ja sekoitetaan ne voiseoksen kanssa tasaiseksi taikinaksi.

22 cm irtopohjavuoka pohjustetaan leivinpaperilla ja taikina painellaan tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle ja reunoille. Itse kastelen sormia veteen ja levitän taikinaa kosteilla sormilla, jolloin taikina ei tartu sormiin.

Täytteen ainekset;

N. 500 g luumuja

2 tlk maitorahkaa

2 munaa

2 dl kermaa

1 dl sokeria

3 tl vaniliinisokeria

1/2 dl perunajauhoja

Luumut pestään, niistä poistetaan kivet ja pilkotaan lohkoiksi. Luumulohkot asetellaan vuoan pohjalle, taikinan päälle. 

Kuvassa olevaan torttuun käytin luumuja melko runsaasti. Ainoa ongelma, mikä siitä seuraa on, että luumujen kohdalla rahkatäyte ei luonnollisesti pääse ihan joka koloon ja tortun keskusta voi jäädä kosteaksi. Ja onko tuo nyt sitten edes ongelma...?

Rahkatäytteen ainekset sekoitetaan tasaiseksi massaksi ja täyte kaadetaan luumujen päälle.

Torttua paistetaan 175 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia. 

Jäähtynyt torttu irrotetaan vuoasta.

Rasvainen taikina ja irtopohjavuoka eivät oikein pelitä yhdessä ja taikinan alkaessa kypsymään, ylimääräistä rasvaa valuu irtopohjavuoan saumoista, joten vuoka kannattaa pistää uuniin ritilälle, leivinpaperin päälle, jotta sula rasva ei valu uunin pohjalle. Tosin tortun voi tehdä piirakkavuokaankin, mutta itse pidän tästä irtopohjavuoan mallisesta tortusta. 

Ja on sitte hyvää! 😍



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti