Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 11. elokuuta 2022

Pöllö - vaunulelu

 Virkatun vaunulelun, jossa pöllöt töllöttävät, tein kaveriksi vaunupeitolle. Tai oikeastaan tein molemmat pienelle pojalle 💙 joka syntyi heinäkuussa.

Aiemmin olen tehnyt Elefantti-vaunulelun virkkaamalla, mutta nyt halusin leluun pöllöjä.

Etsiskelin virkatun pöllön ohjetta, mutta löytämäni ohjeet eivät olleet sitä mitä halusin ja siksi sain aikaa kulumaan tämän lelun tekemiseen jotenkin kohtuuttoman paljon. Kun noita pöllö”aihioitakin” tein useamman, joista toiset olivat liian monimutkaisia ja toiset ihan liian yksinkertaisia. Lopulta malli, koko ja koko lopputulos tuntuivat oikealta ja pääsin etenemään hommassani

Lankana pöllöissä oli luonnollisesti sama Novitan merinolanka, kuin peitossakin ja koukkuna 3mm koukku.


Ostin Paaposta kaikki muut tarpeet; helisevät pallot, narun ja kiinnikkeet.

Helisevät pallot päällystin vihreällä langalla, kiintein silmukoin.

Pöllöt virkkasin seuraavasti;
1. Krs. 4 kjs kiinnitetään piilosilmukalla renkaaksi
2. Krs. 8 p kjs renkaaseen.
3. Krs. 2 p jokaiseen silmukkaan
4 krs. *1 p, 2 p samaan silmukkaan* Jatketaan kierros loppuun.
5. Krs. *2 p, 2 p samaan silmukkaan* toistetaan *-* 9 kertaa + 2 p
Katkaistaan lanka ja päätellään työ. Langan voi jättää pitkälle, koska sen voi hyödyntää ”korva”tupsuissa.

Näitä pohjia tarvitaan 2 kpl / pöllö.

Silmät tein samalla tyylillä, mutta kiinteillä silmukoilla ja valkoisella langalla;
1. Krs 4 kjs kiinnitetään lenkiksi piilosilmukalla
2. Krs 8 ks
3. Krs 2 ks jokaiseen silmukkaan
Katkaistaan lanka ja päätellään työ. Langan voi jättää niin pitkäksi, että silmän voi ommelka sillä kiinni pöllöön.

Mustalla langalla ja neulalla kirjoin silmään mustuaisen, johon jätin ”valkoisen kulman”. Tämä valkoinen osa katosi kuitenkin mustan langan sekaan, joten korostin sitä vielä valkoisella langalla kiinnittäessäni silmiä aihioihin kiinni.


Koska halusin valkoisen pöllön olevan silmät kiinni, mutta epäilin, etten pysty kirjomaan symmetrisiä ripsiä suoraan pöllön päähän, tein myös umpinaisille silmille tuon valkoisen pyöreän pohjan, johon arvelin kirjomisen olevan vaivattomampaa. 

Ajattelin, että mitä enemmän ripsiä, sitä söpömpi lopputulos. Mutta, mutta… silmät näyttivät vihaisilta ja lopputulos oli sellainen Angry Birds -tyylinen. Lopulta tajusin, että tässä tapauksessa less is more. Ja siltikin lopputulos oli jotenkin järkyttävä 🙄 valkoinen pylpyrä silmäpohjan keskellä näytti myös pelottavalta, vaikka ripset oli kirjottu jo sievemmksi. Tämän ratkaisin lopulta kirjomalla keskiön päälle ristiin valkoista lankaa.

Näin oli silmäongelmat selätetty.

Paikoilleen kiinnitettyjen silmien väliin kirjoin nokkaa kuvaavan kolmion.

Kun silmät on kiinnitetty paikoilleen ja kaikki aihioihin tuleva kirjonta on tehty, puoliskot voi kiinnittää toisiinsa. Kiinnittämisen tein kiinteillä silmukoilla. Pöllöaihiot laitoin nurjat puolet vastakkain ja aloitin kiinnittämisen vasemmasta ”korvatupsusta”. Kymmenen kiinteän silmukan jälkeen tein 3 nirkkoa samaan silmukkaan, jolloin linnulle syntyi siipi. Toistin saman nirkkoryhmän symmetrisesti toiselle puolelle lintua.

Hieman ennen kun kierros on täysi, täytin linnun täytteellä ja tämän jälkeen jatkoin kierroksen loppuun. ”Korvatupsujen” kylkiin tein kumpaankin kaksi ks.

Pöllöjä tein kutakin väriä yhden. 




Lopuksi kirjoin pöllöille varpaat samasta väristä kuin nokan ja lisäsin solmimalla korvatupsuihin (päätöslankojen) lisää lankoja myös muissa väreissä.

Näihin pöllöissä käytettyihin väreihin sopi lisäksi varsin hyvin käsittelemättömät puuhelmet. Asettelin pöllöt vaunulelun lankaan neulomalla niin, että niiden painopiste on kyllin alhaalla ja ne pysyvät vapaasti riippuessaankin oikein päin 😃









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti