Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 21. tammikuuta 2022

Kirsikkainen kääretorttu unikkokuosilla

 


Oli tarkoitus kuvioida kääretorttu sydämillä tai jollain yksinkertaisemmalla kuviolla, mutta taikinaan tulikin unikkokuvio. Hyvin trendikäshän tämä tosin on 😉

Ihan ensimmäisenä luonnostelin Marimekon unkikkokuosin leivinpaperille. Tätä paperia käytin varsinaisen paistossa käytettävän leivinpaperin alla niin, että piirretyn mallin mukaan saatoin pursottaa kuviot.

Taikinan tein ihan perusohjeella. Olisin käyttänyt jauhoina pelkkiä perunajauhoja, mutta koronakaranteenikurimuksessa oli tekemätön paikka kun leipomaan piti päästä ja perunajauhot oli loppu. Säätämään jouduin myös leivinpaperien kanssa, kun isot leivinpaperit oli myös lopussa ja tuollainen normikokoinen paperi peittää vain 60cm leveän uunin syvän pellin pohjan. 🙄

Taikinan ainekset;

5 kananmunaa

2 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Elintarvikevärejä


Munat ja sokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahtoon sekoitetaan yhteen sotketut kuivat aineet.


Kuviota varten erotin taikinaa;

2 rkl , jonka värjäsin mustaksi.

8 rkl, jonka värjäsin kirsikanpunaiseksi.

8 rkl, jonka värjäsin violetiksi.


Eriväriset taikinat laitetoin omiin pursotuspusseihinsa, samoin jäljelle jääneen perustaikinan.

Pursotuspussiin leikkasin suhteellisen pienen reiän. Taikina on kuitenkin melko kuohkeaa ja elää omaa elämäänsä pursotuksen jälkeen ja siksi ei pursotteen passaa olla kovin vahvaa.

Pursotuksen aloitin jokaisen kukan keskiöstä.

Tämän jälkeen pursotin keskiön ympärille vaalean osan sekä välittömästi ja ennen kuin taikinat leviävät hallitsemattomasti, tein värillisellä taikinalla kaikki ääriviivat. Ääriviivoja kannattaa hieman liioitella, koska ne pehmenevät ja sulautuvat kuitenkin ympärillä olevaan taikinaan.

Kukan ääriviivoja rajaamaan tein myös nopeasti perustaikinalla vielä ääriviivoille rajaukset, etteivät kukat leviä yli äyräiden. 

Kun kaikki kukat olivat tällä mallilla, väritin ne loppuun ja lopuksi pursotin vaalean perustaikinan pohjaksi.

Paistoin pohjaa 225 asteessa n. 6 minuuttia.

Kumosin pohjan suoraan uunista matalalle pellille levittämälleni leivinpaperille, johon olin sirotellut hieman sokeria.

Paistossa käytetty leivinpaperi pitää ottaa pohjasta välittömästi irti, ettei se tartu pohjaan kiinni. Samalla laitoin piirretyn aluspaperin talteen seuraavaa unikkokuosikääretorttua varten.

Koska pohja on nyt ”nurinpäin”, se pitää kääntää, että käärittäessä torttua unikot tulevat pintakerrokseen 😅 Ja myös kääntö pitää tehdä tuoreeltaan, että pohjan saa jäähtymään muotoonsa rullattuna, jolloin sen tortuksi rullaaminen ei aiheuta kääretortun pintaan murtumia, vaan muoto on valmiina pohjan ”muistissa”. Ripottelin hieman sokeria unikkopuolen päälle ja asetin päälle uuden leivinpaperin, otin toisen matalan pellin ja asetin sen pohjan päälle. Käänsin peltien avulla pohjan toisin päin.

 Pohjan molemmilla puolilla oli nyt leivinpaperit ja rullasin pohjan niin, että leivinpaperit ja alle aseteltu leivinliina olivat rullassa mukana.

Täytteeksi tein marenkivoikreemiä. Ohje löytyy tästä postauksesta. Maustoin kreemin vaniliinisokerilla ja sitruunalla.

Täytteenä käytin myös n. 2 dl kirsikkahilloa.

Ensin levitetään pohjan päälle kreemi ja vasta kreemin päälle hillo. Hillot tai marmeladit ovat yleensä sen verran veteliä kreemiin nähden, että kreemin levittäminen hillon päälle on hankalaa.

Rullasin tortun leivinpaperin ja leivinliinan avulla rullalle ja laitoin sen jääkaappiin jähmettymään ja oleentumaan.

Valmiista rullasta näkee, että sisälle jäävä unikkorivi on vähän turha… Antaahan se kivoja värejä torttuun, mutta ei ole välttämätön.

Aika makee pitkohan tämä nyt kyllä on? 😃





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti