Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 8. tammikuuta 2022

Suklainen syntymäpäiväkakku

 Äitini täytti pyöreitä. Juhliin leivoin (taas yhden) överisuklaisen täytekakun.

Kakkupohjan tein kinuskikissan chocolate first ohjeella seuraavasti:

Ainekset;

n. 200g suklaata (käytin joululta jääneitä mustikkatryffeli-suklaakonvehteja)

125 voita

3/4 dl kevytmaitoa

1/2 dl kermaviiliä (kun ohjeen mukaista jukurttia ei sattunut olemaan)

3/4 dl rypsiöljyä

munaa

3/4 dl vehnäjauhoja

dl sokeria

1/2 tl leivinjauhetta

3/4 tl ruokasoodaa

1/4 tl suolaa

Taikina tehdään kokonaisuudessaan kattilassa, joten astioita ei tarvitse enempää sotkea, eikä sähkövatkuliakaan tarvita.


Voi, maito ja suklaa laitetaan kattilaan ja seosta kuumennetaan sekoitellen niin kauan, että voi ja suklaa on sulaneet.


Kattila otetaan pois liedeltä ja mukaan sekoitetaan kermaviili (jukurtti) ja öljy sekä näiden ainesten jälkeen munat.


Kuivat aineet sekoitetaan yhteen ja ne sekoitetaan taikinaan.


Paistoin kakun 18 cm vuoassa, joten alkuperäisen ohjeistuksen mukaan odotuksena oli, että siitä tulee todella korkea. Tämän vuoksi vuoan leivinpaperilla pohjustamisen lisäksi öljysin vuoan reunat ja kiinnitin korkean leivinpaperisuikaleen reunaan, vähän kuin lisälaidaksi…



Kakkutaikina vuokaan ja 150 asteiseen uuniin. Paistoaika 1h 45 minuuttia.

Ja kyllähän se pohja nousikin…


Kakun annetaan jäähtyä kunnolla (vähintään 1/2 tuntia), ennen kuin se otetaan vuoasta pois.


Kakkupohja oli ihanan helppo käsiteltävä. Sain ilman mitään ongelmia leikattua sen kuuteen osaan, jolloin välejä tuli ruhtinaalliset viisi!

Levitin vuoan (sama vuoka, jossa paistoin kakun) pohjalle ja reilusti reunojen yli, tasaisesti kaikkialle useamman kerroksen tuorekelmua. Kasasin kakun takaisin vuokaan täyttäessäni sitä. Lopuksi, kun kakku oli täytettynä, kiedoin ylipitkiksi jättämäni kelmut kakun ympärille ja nostin sen jääkaappiin. 

Täytteeksi vatkasin kerman (4dl) vaahdoksi ja pursotin siitä reilut renkaat kermaa jokaisen välin ulkokehälle. Keskelle jäävän ”altaan” täytin aina hillolla. Käytin hillona keittämääni mausteista karviaishilloa n. 5 dl. Koska täytin pohjan maustumaan kaksi päivää ennen tarjoilua, en kostuttanut pohjaa lainkaan ja se oli hyvä ratkaisu, koska pohjat olivat kahdessa päivässä imeneet hillosta kosteutta itseensä juuri sopivasti ja ylimääräinen kosteus olisi ollut jo liikaa.


Päällystin kakun suklaamarenkivoikreemillä. Se syntyi yhdistämällä 150g sulatettua maitosuklaata marenkivoikreemiin, jonka ohje löytyy tästä postauksesta.


Marenkivoikreemistä tehdään ensin kakkuun ”murukerros”, eli ohut kerros kreemiä levitetään kakun pintaan ja kakku äähdytetään niin, että kreemi jähmettyy. Tämän kerroksen päälle on helppo tehdä lopullinen, peittävä kreemikerros.



Valmiin kreemipäällysteen pinnan tein hieman epätasaiseksi, vaikka juuri kreemillä pinta onkin mahdollista saadakin aivan täysin sileäksi… Jäähdytin kakun jääkaapissa niin, että kreemi kovettui. Sumautin kreemin pintaan hienoisesti hopeasprayta. Tämän päälle tein runsaat suklaavalumat, jonka ganachen tein samoista mustikkatryffelikonvehdeista, joita käytin pohjaan. Ganachen valmistin sulattamalla 200g konvehteja kerman (1dl) kanssa miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen. 



Kakun koristeena käytin suklaapalloja, valko- ja maitosuklaisia sydänkuvioita, sokerimassasta tekemiäni lumihiutaleita ja vuosimerkkiä sekä pieniä lumihiutaleen muotoisia koristerakeita. Sokerimassakoristeisiin suihkautin myös hopeasprayta. Lopuksi heitin perään muutaman helmiäisvalkoisen koristehelmen.


Onnea äiti ❤️










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti