Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 17. tammikuuta 2022

Vadelma- lakritsimoussekakku


 Lakritsin ja vadelman yhdistelmä toimii kivasti ja siitä syntyi ajatus tähän kakkuun. Kakkua tehdessä on hyvä huomioida, että aikaa valmistamiseen kuluu melko paljon, koska jäähdyttelyä ja hyydyttelyä pitää tehdä useassa osassa.

Vuokana käytin 24cm irtopohjavuokaa, jonka pohjustin leivinpaperilla. 

Pohjan tein Neo-kekseistä, että se olisi mustan lakritsikerroksen alla mahdollisimman huomaamaton. 

Murskasin 2 pakettia keksejä ja sekoitin niiden joukkoon 100g sulatettua voita. Painelin muruseoksen vuoan pohjalle.

Lakritsikerroksen ainekset;

n. 150 g lakritsifudgeja

2 + 2 dl kuohukermaa

1 tlk ranskankermaa

5 liivatelehteä + neste

Mustaa elintarvikeväriä.

 Fudget ja 2dl kermaa keitellään miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa, kunnes fudget ovat liuenneet kokonaan kermaan. Kerma jäähdytetään täysin kylmäksi ja siksi fudgekerma tehdään mieluusti jo edellisenä päivänä.

2 dl kermaa vatkataan vaahdoksi ja jäähtynyt fudgekerma vatkataan kuohkeaksi.

Fudgemassa vaalenee vatkattaessa vaaleanharmaaksi ja siksi lisäsin massaan hieman mustaa elintarvikeväriä.


Liivatelehdet liotetaan kylmässä vedessä, puristetaan kuivaksi ja liotetaan pieneen määrään kiehuvan kuumaa nestettä (esim. maito). Jäähtynyt liivateseos sekoitetaan ranskankerman joukkoon. 

Ranskankerma-liivateseos sekoitetaan fudgevaahtoon ja lopuksi mukaan käännellään myös kermavaahto.

Ainekset sekoitetaan tasaiseksi ja massa kaadetaan murupohjan päälle.

Lakritsikerros hyydytetään hyvin, ennen kun päälle lisätään vadelmakerros. Hyydyttäminen tehdään jääkaapissa 2-4 tuntia tai pakastimessa n. tunti.

Vadelmakerroksen ainekset;

3 dl kermaa vaahdoksi

1 tlk ranskankermaa

n. 2 dl vadelmamarmeladia

Sokeria 

Vaniliinisokeria

5 liivatelehteä + tilkka (vadelma, tai hedelmä) mehua

Liivatelehdet liotetaan ja sulatetaan kuumennettuun mehuun. Jäähtynyt liivateseos sekoitetaan ranskankermaan. 

Notkistettu marmeladi ja liivateseos sekoitetaan tasaiseksi seokseksi ja mukaan käännellään lopuksi myös kemavaahto. Makeutetaan sokerilla ja vaniliinisokerilla.

Vadelmakerros levitetään jähmettyneen lakritsikerroksen päälle ja koko kakku hyydytetään (mieluusti seuraavaan päivään saakka tai vähintään n. 4 tuntia) jääkaapissa.

Jähmettynyt kakku irrotetaan vuoasta ja koristellaan ennen tarjoilua. 

Kakku muistutti niin paljon englanninlakua, että käytin koristeena juurikin sitten niitä  😊






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti