Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 21. heinäkuuta 2020

Vaniljainen kirsikkahillo

 

Kirsikoista tehty hillo on loistava täyte pikkuleipiin ja oikeastaan sen vuoksi vuosittain sitä. Ongelmaksi luokiteltava asia tässä on se, että kirsikat kypsyvät niin pitkässä liemessä, että niiden keräämistä ja niiden säilömistä pitää jakaa pitkälle aikavälille. Kypsymisen jälkeen keräämistä ei voi pitkään odotella, koska linnut syövät marjat puusta yks kaks puu onkin tyhjä. Jos ei ole joka päivä asialla, jää helposti ilman kirsikoita...

En ihan heti löytänyt kirsikkahillolle valmiita ohjeita, enkä ensimmäisellä kerralla sitten tiennyt, kuinka ne oikein kannattaisi työstää. Mutta yrityksen ja erehdyksen kautta olen löytänyt lopulta kaavan tähän hommaan. Nyttemmin netin kautta törmäsin myös useisiin ohjeisiin ja hyvin samankaltaisilta ne vaikuttivat tämän oman viritelmäni kanssa, eli ihan väärillä jäljillä ei olla. Teen kerralla hilloa n. 1,5 litraa, ja siitä riittää mukavasti täytettä talven aikana leivottaviin pikkuleipiin.

Ainekset

n 3 litraa perkaamatomia kirsikoita
2 dl vettä
500g hillosokeria
4 tl vaniliinisokeria

Kirsikoista perataan kannat pois. Kivet voi jättää vielä hedelmiin. Kirsikat laitetaan kattilaan ja pohjalle nesteeksi vesi. Keitellään kirsikoita hiljaisella lämmöllä noin 20 minuuttia tai niin kauan, että kivet alkavat erottumaan hedelmistä. Tämän jälkeen massa pyöritetään sosemyllyn läpi väljimmällä soseutuslevyllä. Aiemmin tein tämän vaiheen harvan metallisen reikälävikön läpi kauhalla painellen, mutta se on varsin työläs tapa, vaikka ei ne kivet sitä helpoksi tee myllynkään läpi veivattaessa. Mutta vinkkinä, jos sosemyllyä ei kaapista löydy.


Kirsikkamassa laitetaan kattilaan ja sitä keitellään hiljaisella lämmöllä ensin niin kauan että se alkaa höyryämään. Tässä vaiheessa sekoitetaan mukaan vaniliinisokeri sekä pienissä erissä hillosokeri.


Massaa keitellään hiljaksiin noin 15 minuuttia, jonka jälkeen hillo on valmista purkitettvaksi.
Hillosokeria käytettäessä voidaan hillo säilöä lasipurkeissa viileään, mutta toki pakastaminenkin toimii säilöntätapana hilloille aina. 😊


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti