Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 13. heinäkuuta 2020

Kirjakakku rippijuhliin


Olen nähnyt näitä kirjan muotoon tehtyjä täytekakkuja mm. pinterestissä ja ihan välttämättä halusin tällaisen spesiaalin kakun tarjota lapseni rippijuhlissa. En tiennyt yhtään mitä on edessä, mutta koska näin olin päättänyt, kuljin valitsemani polun loppuun. Vaikka työtunteja kertyi todella paljon ja juhlien alla kaikkea muutakin tekemistä oli muutenkin yllin kyllin.

Ensimmäinen vaihe oli valita oikeat tekstit sivuihin. Sivuille valitsin tekstiksi virren 397 ensimmäisen säkeen, jonka tiesin olevan lapsen konfirmaatiossa ehtoollisen jälkeen veisattava virsi. Toiselle sivulle tuli lapseni nimi ja konfirmaation päivämäärä. Halusin jättää toiselle sivulle tilaa koristeille ja siksi ei haitannut, että se jäi vähän ”vajaaksi”. Väritin paperisten sivujen reunoihin varjoja ja ”repeämiä” ja valmiista kuvista teetätin sitten (lähes paikallisessa) Leipurin putiikissa kakkukuvat.


Koristeet; ruusut ja ristin tein sokerimassasta. Halusin, että kaiken kakkuun tulevan on oltava syötävää. Ruusut ja lehdet tein käsin ja maalasin ne valmiina. Maalaamiseen käytin pastavärejä. Ruusujen väriksi päätyi keltainen ja kukkien reunoja koristin ruskealla sävyllä. Mikään ruusumestari en ole, mutta nämä sai nyt välttää. Ristin tein valmiilla silikonisabluunalla ja maalasin sen kullan värisellä elintarvikemaalilla. Kirjanmerkin (joka peittää mukavasti kirjan sivujen sauman) pyörittelin kahdesta ohuesta sokerimassanauhasta. Merkin päähän tein ”tupsun”. Kirjan päätyä kuvaamaan tein kaksi puolikuuta, jotka reunustin myös sokerimassakierteellä. Nämä maalasin kultamaalilla ja ruskealla värillä. Lopuksi spreijasin (hyvin ohuesti) kaikki koristeet hopeasprayllä.






Kakun pohjalle päällystin vaneerilevyn ensin ympäriinsä foliolla. Asetin päälle kakkupaperin ja pyörittelin kelmua levyn ympärille kauttaaltaan. Kun en sitä valmista pohjaa malttanut ostaa 😃


Kakkupohjan tein pelkistä perunajauhoista. Halusin ohuita ja helposti käsiteltäviä kakkulevyjä. Ohjeena vanha ja iänkaiken käyttämäni mittausmenetelmä;

6 munaa
1,5 lasia (reilu 3 dl) sokeria
n. 1 dl kiehuvaa vettä
1,5 lasia perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Munat ja sokeri vatkataan paksuksi vaahdoksi. Munavaahtoon sekoitetaan pienissä erissä kiehuvaa vettä ja vaahdottamista jatketaan vielä hetki. Vaahto lähes kaksinkertaistuu sitä vatkattaessa (sponge-pohja). Yhteen sekoitetut kuivat aineet lisätään munavaahtoon ja sekoitetaan massa tasaiseksi. (Jossain kohtaa kotileipurinuraani kuulin, että jauhoja ei saa vatkata munavaahtoon, vaan ne tulee käännellä sinne varovasti. Vuosikausia tätä ohjetta noudatin ja vasta pari vuotta sitten tajusin, että tästä syystä kakkupohjani eivät enää onnistuneet. Niinpä olen palannut takaisin tähän aiempaan, jolloin en tiennyt mitään siitä ettei jauhoja muka saisi vatkata vaahdon joukkoon. Minä vatkaan ja taas pohjatkin onnistuu 😃)

Ohjeen määrästä tulee kaksi ohutta levyä 50 cm uunissa. Pohjia paistetaan 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia. Levyjä tähän kakkuun kului kokonaisuudessaan 5,5. 

Paistetut pohjat kumotaan sokeroidun voipaperin ( / leivinpaperin) päälle ja niistä poistetaan välittömästi kumoamisen jälkeen paistossa käytetty leivinpaperi.

Täytteeksi valitsin vadelmahillon ja marenkivoikreemin, joka on varmaksi todettu makupari. Kreemin valmistin samalla ohjeella, jota käytin mm. ystävänpäivän leivoksissa.

Leikkasin kakkukuvan kokoisia levyjä ja aloin kasaamaan niitä levylle. Kostutin pohjia hieman sokerivedellä. Levitin ohuet kerrokset vadelmahilloa ja marenkivoikreemiä pohjien päälle. Jo kasausvaiheessa hain pohjaan kirjan lopullista muotoa. Ohkaisimmassa kohdassa kakussa on kolme kerrosta ja paksuimmassa viisi.



Jäähdytin täytetyn pohjan hyvin ja pehmitin muotoja leikkaamalla terävimmät kulmat pois pohjista. Leikkasin kakun oikeaan kokoon ja muotoon asettamalla A4 kokoisen paperin pohjan päälle. Pohjan tulee olla hieman paperia pienempi, kun reunoille pitää jäädä pursotusvarat.

En halunnut päällystää kakkua kreemillä, koska se on liiallisessa määrin vähän ällöttävää. Kermapäällysteinen kakku oli siis tavoite. Muotoilin kakun muodot lopulliseen kuosiin vaahdotetulla kermalla (3prk vispikermaa, 1 tlk maitorahkaa + sokeria). Reunoille tein ihan pohjimmaiseksi ruskeaksi värjätyllä kermalla kannet ja sen jälkeen pursotin reunat koripunostyllalla.



Levitin ohuelti marenkivoikreemiä kakkukuvien taakse ja asetin ne paikoilleen. Lopputulos ei miellyttänyt alkuunkaan silmää ja väsyneenä laitoin kakun jääkaappiin ja menin nukkumaan...


Muutaman tunnin yöunien jälkeen mietin asiaa uudestaan. Sivujen muotoilussa kerman tulee olla juuri oikean vahvuista. Niin löysää että se ei töki, mutta niin kankeaa, että muodot pysyvät, eivätkä valu. Niinpä vatkasin uudet kermat ja vedin ne kakun reunoille. Tällä kertaa käytin sivujen muotoiluun harvapiikkistä haarukkaa. Ja nyt alkoi jälki olemaan sellainen, kuin sen halusin olevan 😊

Kun sivut oli käsitelty, ripottelin kaakaojauhetta kakkukuvan ja kerman saumaan. Samalla pirskottelin sitä myös sivujen yläosiin. Ripottelun toteutin kastamalla pehmeän pensselin kaakaojauheeseen ja ripotin siitä jauhetta hyvin ohuelti haluamiini paikkoihin.


Maalasin kultamaalilla ristin ketjun ja painelin paikoilleen ruusut (joiden pohjassa oli hammastikut), lehdet (jotka ”liimasin” paikoilleen pienellä määrällä kreemiä), ristin, kirjanmerkin sekä kirjan ”päädyt”.

Lopuksi sumautin koko kakkuun seitin ohuesti helmiäisspraytä.

Kovan työn tulos miellytti tällä kertaa myös omaa silmää ja lapsen juhliin saatiin upea kakku 😊



Vinkki 1. Tee tekstit tietokoneella ja printtaa sivut ulos väritettäviksi.

Vinkki 2. Huomioi sivujen ja muiden haluamisesi koristeiden sävyjen yhteen sointuvuus. Koska käytin sivujen väreinä keltaista ja ruskeaa, ristin värin oli lähes pakko olla sitten kulta ja kukkien väri keltainen (vaikka itseäni olisi eniten miellyttänyt hopea ja valkoinen...)

Vinkki 3. Huomioi, että kakkukuvaksi muunnettuna värit korostuvat ja varsin haaleasta kuvasta tuli lopulta aika tumma ja jokainen kynänveto erottuu. Jos tekisin tämän uudestaan, värittäisin kuvan vesiväreillä.

Vinkki 4. Halutun kakun koko tietenkin määrittelee kakkukuvan koon, mutta huomioi, että sen ei ole pakko ola A4. 2 kpl A4 kokoisen kakun mahduttaminen jääkaappiin on ongelmallista. Sinne se mahtuu Jos kaappi on normaalikokoinen, mutta on ihan äärirajoilla ja sen asettaminen ja pois ottaminen on hankalaa. Mittaa myös kakun alle tuleva levy sen kokoiseksi, että se varmasti mahtuu jääkaappiin.

Vinkki 5. Ota malliksi kakkua muotoillessasi avoin kirja, jolloin näet millaiset kirjan muodot todellisuudessa ovat.

Vinkki 6. Valmista kakkua sokerimassakuvineen ei voi peittää. Se on kuitenkin hyvä valmistaa n. vuorokausi ennen tarjoilua, että kuva pehmenee. Kakun laitetaan jääkaappiin ilman kupua ja silloin jääkaapissa ei saa olla esim. sipulia tai muita ruoka-aineita, joista tartuu makua kakkuun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti