Puutarhastamme kaadettiin pari vuotta sitten suuri cembramänty, jonka kantoa ei lähdetty poistamaan. Se kun oli niin valtava pintajuurineen, että puolet puutarhasta olisi myllertynyt korjattavaan kuntoon siinä touhussa. Eikä ollut taloudellisesti järkevää ajattaa kantojyrsintä paikalle yhden kannon takia. Niinpä sovittiin, että annetaan sen olla. Kehitellään sen ympärille jotain sievää niin, että sen olemassaolo ei haittaa.
Kokeilin ensin somistaa kannon sellaiseksi vanhaksi sammaloituneeksi kannoksi. Ihan hyvin se onnistuikin, mutta linnun ryökäleet kävi repimässä sammalia kannosta, kun tämähän on kaiken maailman ötököille oivallinen asuinpaikka ja mahtoi sammalten alla sitten möyriä varsinaiset juhlasafkat.
Käytin somistukseen erilaisia sammalia, jäkälää ja maksaruohoja. Muutaman viikon keräilin lintujen levittämiä sammalia pihasta ja sitten sitä laatua tulikin kylliksi...
Päätin, että lintujen juhlinta loppuu tähän ja värkkäilin mielessäni keinon siihen, että voisin rakentaa kannon päälle sellaisen haltijan, velhon tai minkälie metsäläisen hatun. Kääntelin ohuesta kanaverkosta kehikon, jonka täytin sammalilla. Sitten asettelin hatun paikoilleen. Lopuksi piilotin näkyviin jäävän kanaverkon sammal- ja jäkäläkerroksella. Mukaan ujuttelin myös mehitähtiä ja maksaruohoja. Päällimäisen kerroksen kiinnittelin pohjaan noin 5cm pitkillä rautalankahakasilla. Lopuksi kieritin puolasta ohutta rautalankaa mättään ympärille ristiin ja rastiin, että paketti pysyisi varmasti kasassa.
Tein myös rimasta pienet ovi- ja ikkunakarmit, jotka asetettaisiin kantoon. Että se näyttäisi jonkun pienen öttiäisen kodilta. Mutta paikalleen päästyään jotenkin ne ei enää ollutkaan hyvä ajatus… Itse hattu oli niin luonnonläheinen, että ovi ja ikkuna tuntui vähän feikeiltä. Siinä ne kuitenkin ovat olleet siitä lähtien.
Tänään päätin sitten ehostaa harmaantuneen ja kuivakan kannon hatun ja jatkaa ötököiden vuokrasopimuksia. Hattuhan suorastaan kuhisee elämää.
Ja tämä kanto kun ei heilahda tästä arviolta ainakaan seuraavan 10 vuoden aikana mihinkään.
Lisäsin hatun päälle uuden kerroksen sammalta ja kiersin rautalangalla hattua ristiinrastiin niin, että sammalet istuivat tiiviisti paikoilleen. Lisäsin sammaleen joukkoon myös kaarnaa, käpyjä ja mehitähtiä. Jonkun aikaa se tulee varmasti taas tuoreelta näyttämään. Kanto, jota ei voinut piilottaa, on puutarhan korostettu yksityiskohta ja ötökätkin tykkäilee 😊
NO hitsi, miten hieno!!!!
VastaaPoistaKiitosta vaan! 😊 samainen myssy on yhä pystyssä. Viime kesänä se vihersi jo ihan itsestään, kun sammaleet ja mehitähdet ovat juurtuneet ja jatkavat kasvuaan pinnassa.
Poista