Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 25. kesäkuuta 2020

Hauskat ja suloiset viirinauhat

 

Suorittamisen ja kiireiden keskellä voin edes toisinaan noudattaa elämänohjetta, ettei kaikella aina tarvitse olla käytännön merkitystä. Joskus jokin asia voi ilman tuottoa ja tulosta vain pelkällä olemassaolollaan synnyttää iloa ja hyvää mieltä. Niin kuin nyt nämä kauan haaveilemani viirinauhat.

Olen ostanut viireihin sopivia kankaita aina kun sellaisia on tullut vastaan. Meni vain sitten jonkin aikaa, että sain homman käyntiin ja viirit ajalliseksi. Jotenkin se aloitus tökki, kun tiesin että jokainen viiri vaatii erikseen kääntelyä, vääntelyä, silittelyä ja tarkkaa ommelta ennen kuin niistä saa aikaiseksi isomman kokonaisuuden.

Pinkkiä ja beigeä palloa ja raitaa yhdistelemällä sain aikaan melko mukavan viirinauhan. Sen ripustin terassille lamppunauhan kanssa samoihin koukkuihin.


Toisen viirinauhan tein vaaleanpunaisesta pallokankaasta sekä ihanan hempeistä, pikkukuviollisista kankaista. Sävyt on hieman hentoisemmat, kuin pinkki-beige -yhdistelmässä. Keittiöni paneeliseinää vasten varsin suloista...


Kolmas nauha syntyi kaikkien näiden yhdistelmistä ja päätyi huvimajan kattoon. Tämä oli kaikkein pisin nauha, mutta aika lailla summissa siitä tuli ihan oikean mittainen ja muutenkin täydellinen tähän tilaan.


Tein kolmion muotoisen kaavan viireille; korkeutta 23 cm ja leveyttä 15 cm. Leikkasin kaikki kankaat ensin kolmioiksi vähän kuin sarjatyönä. Sitten lähdin ompelemaan niitä kasaan. Ompelin mahdollisimman läheltä reunaa, jolloin saumaan tuli leveyttä vain noin 0,5 cm. Jätin koko lyhyen sivun tässä vaiheessa vielä ompelematta.

Silitin saumat auki nurjalta puolelta ja käänsin viirit oikein päin. Sen jälkeen silitin vielä viirit oikealta puolelta muotoonsa. Tämän jälkeen käänsin viirin avoimen pään reunat sisään ja ompelin viirin umpeen ihan reunan vierestä. Jatkoin ommelta koko viirin ympäri, että saisin viiriin riittävästi jämäkkyyttä. Lopuksi silitin vielä viirit tärkin kanssa. Kun en ollut alun alkaen ihan varma, että tarvitseeko viirit kovikekankaan väliin vai ei... Näihin ei sitä nyt tullut ja ihan hyvin toimii näinkin.


Kun viirit oli valmiina, liitin ne puuvillanauhaan. Jätin alkuun noin 50cm tyhjää, että nauhan ripustaminen onnistuu vaivatta ja reilu puoli metriä antaa jo sitten vähän pelivaraakin ripustamiseen ja nauhan asetteluun. Kiinnitin viirit toistuvasti samassa järjestyksessa ja jokaisen viirin väliin jätin 5 tai 10 cm tyhjää nauhaa riippuen siitä kuinka pitkän nauhsta lopulta halusin (säästin päättelytöitä enkä katkaissut välikohdissa lankaa, vaan hurauttelin ompeleen myös aina tyhjäksi jäävään osaan puuvillanauhaa). 12 viirin nauhaan 10cm väleillä tarvitaan siis noin 4 metriä puuvillanauhaa. Voisin kuvitella, että viirit voisivat olla lyhyempiä ja leveämpiä, eikä nauhaan tarvitse niiden väliin välttämättä tyhjää kovin paljoa jättää. Mutta näissä tapauksissa mittasuhteet ainakin toimii ihan kivasti.

Lopuksi merkkasin viirit "handmade, with love" - napeilla. Ompelin napin  samanaikaisesti molemmin puolin laitimmaiseen viiriin. Näin ei haittaa kuinka päin viirinauha ripustetaan tai mistä suunnasta sitä katsellaan ja silti nappi osuu aina silmään.


2 kommenttia:

  1. Suloisia tuollaiset viirinauhat. Itsekin olen vähän haaveillut jonkunlaisesta viirinauhasta tai banderollista keittiöön ja sitten keväällä puutarhaan myös. Voisihan sellaisen itsekin ommella, pitäisi vain kaivaa ompelukone varaston perukoilta.

    VastaaPoista
  2. Hei ja kiitos! Suloisia nämä kyllä ovat 😊 Itselläni myös toisinaan vähän tihkasee ompelukoneen virittäminen. Nytkin kaapissa odottaa verhokankaat ja ovat odottaneet jo tovin... Hyvin suunniteltu on silti jo puoliksi tehty (?) ja jos vaikka sitten joulun jälkeen innostaisi laittaa kone laulamaan, kun taas valoa ja kevättä kohti mennään? Sitä ennen kuitenkin mukavaa joulun odotusta! 🎄

    VastaaPoista