Valkoinen Joulu: Kuviopikkuleivät

 Ostin jo viime joulun jälkeen jonkin nettikaupan alennuksesta erilaisia jouluaihieisia kuviokaulimia. Näillä ajattelin sitten leipoa aikanaan jouluisia pikkuleipiä. Ja nyt on tullut se aika 😊

Ongelmaksi muodostui sopivan pikkuleipätaikinan löytäminen. Taikinan ei saisi paistettaessa turvota liikaa, koska hennot kuviot häviävät ja tästä syystä hakusassa oli taikina, joka ei sisältäisi suurta määrää leivinjauhetta. Ja ehkä ei myöskään munaa. Ja silti lähdin koettamaan paljon lupaavaa taikinaa, josta löytyy vähän kumpaakin...

Taikina n. 45 pikkuleipään;

300 g voita

2 dl sokeria

2 munan keltuaista

3 tl vaniliinisokeria

6 dl vehnäjauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

2 tl kardemummaa

Voi, sokeri ja vaniliinisokeri vatkataan kuohkeaksi vaahdoksi. Mukaan sekoitetaan munan keltuaiset ja tämän jälkeen vatkataan rasvaseos hyvin. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään rasvaseokseen pieninä erinä.

Valmista taikinaa lepuutetaan jääkaapissa yön yli.

Kaulin taikinan jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi ja lopuksi kaulin taikinan hitaasti ja tarkaan painaen kuviokaulimella. Kuvioita ei voi kohdistaa, joten hukkaa ja uudelleen kaulittavaa taikinaa tulee tässä hommassa melko runsaasti. Koska itse taikina oli kuviollista, käytin pikkuleipämuottina ihan tavallista, hieman röpöreunaista pyöreää muottia. 

Pikkuleipiä paistetaan 200 asteessa n. 10 minuuttia. 

Nämä pikkuleivät eivät olleet maultaan kovin houkuttelevia, vaikka ulkonäkö olikin kiva. Siksi tein niistä lopulta täytekeksejä, joiden täytteenä käytin kanelicurdia, jonka ohje löytyy täältä. Tällaisina täytekekseinä ne sitten tekivätkin hyvin kauppansa ja kardemumman ja kanelin ansiosta makukin oli oikein jouluinen. 🥰




Kommentit

Suositut tekstit