Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 13. marraskuuta 2021

Pyöreät kinkku- salamivoileipäkakut isänpäiväksi

Isänpäivän kakuksi päätin tehdä voileipäkakun, koska se maistuu aina ja se on myös makeaa kakkua mukavampi nostaa aamulla kahvipöytään. Kun vaikka ajatus on kuinka kaunis, aamusta ei makea kakku maistu meillä kenellekään. 

Tein samalla vaivalla sitten kaksi kakkua, niin sain viedä toisen omalle isälleni ❤️ 


Ainekset kahteen kakkuun (24cm ja 26cm vuoat);


1 iso paketti vaaleaa paahtoleipää (esim. Pågen jättipaahto 1200g)

1 paketti ohueksi viipaloitua ruisleipää (esim. Ruisrouhevuoka 800g)


Kinkkutäyte;

1 rs italiansalaattia (400g)

2 prk kermaviiliä

1 pss kinkkusuikaleita (200g)

1 paprika

1 suolakurkku

Sinappia

Aromisuolaa

Mustapippurirouhetta


Maksamakkara -salamitäyte;

1 pötkö maksamakkaraa (200g)

1 pss salamirouhetta tai salamisuikaleita (150-200g)

3 suolakurkkua

1 prk ranskankermaa

juustoraastetta (170-200g)

Aromisuolaa

Sipulijauhetta


Kostutukseen lihalientä


Päällinen;

1 prk vspikermaa

2 rs ruohosipulituorejuustoa (n. 200g / rasia)

+ koristeet


Suolakurkku ja paprika pilkotaan pieniksi kuutioiksi. Täytteiden aineet sekoitetaan keskenään ja maustetaan suolalla ja mausteilla (oman maun mukaan). Voileipäkakun täytteet voivat olla hieman ylisuolaisia, koska maut tasaantuvat ja suolaa ei lopulta kovin herkästi tule liikaa.

Irtopohjavuoat vuorataan ensin tuorekelmulla, niin kakku saa maustua muovin sisässä reunojen kuivumatta. 

Poistin ohuet kerrokset leipien reunoista, koska leipäkerrokset ovat mielestäni mukavia, kun ne ovat tasalaatuisia, ilman tiiviimpiä ja kovempia leipien reunoja. Leivän siivut muotoillaan leikkaamalla kuin palapeliksi, joista kootaan tasaiset leipäkerrokset.

Tämän ohjeen määrillä sain kakkuihin neljä väliä, eli kaksi kummallakin täytteellä. Tumman leivän kerroksia tuli kaksi ja vaaleita kolme.

Leipäkerrokset kostutetaan lihaliemellä. Myös kostutus on voileipäkakuissa siitä erikoista, että kosteuttakaan ei kovin helpolla tule liikaa. Eli kostutusta saa tehdä reilulla kädellä. Käytin näihin kakkuihin lihalientä yhteensä n. 5 dl.

Kun kakut on täytetty vuokiin, ne kääritään ympäriinsä kelmuun. Kakkuja pidetään viileässä vähintään vuorokausi ennen päällystämistä. Näin kosteus ja maut tasaantuvat. 

Päivän tai parin päästä täytetyt kakut kuoritaan pois muovista ja asetellaan tarjoilualustalle päällystettäväksi. Kakun päällisen tein kermavaahdon ja tuorejuuston seoksella. Kerma vatkataan vaahdoksi ja notkistettu tuorejuusto lisätään kerman joukkoon. 

Koristeisiin en tällä erää liikoja panostanut 😅 Kakun päälle vedin kuvion koristelukammalla ja kurkuista tein kiekurarivin kuvion päälle. Salamisiivuista leikkasin pieniä kuutioita, joita ripottelin kurkkurivin päälle. Jotain se vielä sen jälkeen kaipasi… Sinappipisarat! 😃 Ei mitenkään ylivertaisen fiini koristelu, mutta välttää ja kertoo myös sisuksesta jotain.

Muistakaa helliä isejä! ❤️






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti