Olen lähes varma siitä, että kun pörriäiset asitivat toisen pesän, ne eivät tee omaansa ihan viereen. Sanovat tieteilijät mitä tahansa. Enkä minä heitä usko, ennen kuin tämän muuksi tulevat tänne todistamaan.
Jotain tehoahan valepesässä täytyy olla, koska omissa testeissä valepesät ripustettiin terassin kulmiin ja oikeita pesiä ei niihin paikkoihin nyt tullutkaan ja siinä niitä on vuodesta toiseen tavannut olla.
Onko sitten kyseessä ampiaiset vai mehiläiset...? Pörriäiset kuitenkin. Vaikka mehiläisiä ja kimalaisia ja muita pölyttäjiä pitää olla ja mieluusti niille pesäpaikkoja soisin, niin ei niiden pesien kuitenkaan kuulu olla asuinrakennuksen seinien sisäpuolella.
Kesällä ne vaan lentelee pesään ja takaisin maailmalle, mutta ompahan ärsyttävää jos syyskesällä ne terassin harvalaudoituksen taakse kömpivät äkäiset ja tokkuraiset ampiaiset estävät jopa koko terassin käytön. Ja oletteko tietoisia, minkälaista tuhoa ne tekee sinne rakennekerroksiin?!! Yläkerran remontin yhteydessä sekin on tullut nähtyä ihan konkreettisesti. Siinä ei tuulensuojalevykään niitä pidättele, vaan se yhdyskunta syö edestään ihan kaiken. Eikä se ampparipesän lämpöarvo varsin vastaa sitten sitä suunniteltua ja sen huomaa viimeistään talvella...
Idean valepesään näin alun perin facebookin virkkausryhmässä. Ihan sillon ei tähän vielä usko riittänyt, mutta kun sitten samaisella somealustalla, tee-se-itse-ryhmässä joku kehuskeli sanomalehdillä täytetyillä sukkahousupallukoilla karkottavansa pesänrakentajat, mietin asiaa uudestaan... Aika tarkastikin. Ja jos valita pitää,niin tollaset niksipirkkahenkiset
sukkahousukeksinnöt jää kyllä kakkoseksi, jos se feikkipesä voi olla hyödyllisyyden lisäksi myös vähän söpö.
Pesän tein ohuesta trikoomatonkuteesta 8 koukulla seuraavasti;
Kerrokset koostuvat kiinteistä silmukoista, jotka tehdään aina alemman kerroksen molempien lankojen alta. Tällöin pesään tulee "raitamainen" kuvio. Kierrosta ei päätetä piilosilmukalla, vaan virkkaamista jatketaan spiraalina.
4 silmukkaa yhdistetään renkaaksi piilosilmukalla
1.krs 10 ks
2.krs joka toiseen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa
3.-4. krs joka kolmanteen silmukkaan kaksi kiinteää silmukkaa, kunnes ympärys tuntuu itsestä oikean kokoiselta. Tekemässäni pesässäni on 24 silmukkaa ympäryksessä.
5. krs- 8. krs kiinteä silmukka jokaiseen silmukkaan
Aloitetaan toisen pään kavennus. Jos tässä kohtaa epäilee pesän pyöreänä pallona pysymistä, voi sinne sisään tunkea ne sukkahousut ja testata pesän muodon.
9. krs Joka kolmas silmukka hypätään yli.
10. krs -> Joka toinen silmukka hypätään yli kunnes pää supistuu niin pieneen, että aukko on ummessa ja langan voi päättää.
Langan voi jättää niin pitkäksi, että pesän ripustaminen onnistuu siitä.
Ampiainen tehdään soveltaen yllä olevaa ohjetta. Täytteeksi työnsin langanjämiä. Käytetään mustaa ja keltaista, esim. villa- tai puuvillalankaa, jonka virkkamaiseen käy 3 koukku. Pötkylän pituutta, eli ampparin ruumiinrakennetta voi muokata halutessaan suuntaan tai toiseen ja samoin tietenkin raitojen määrää.
Siivet ja silmät tein valkoisesta kalalangasta 1,5 koukulla. Loin 7+3 silmukkaa (käänsin 3 viimeistä silmukkaa pylvääksi), josta jatkoin tehden 7:ään silmukaan 7 pylvästä. Päässä käännökseen (päätysilmukkaan) pylväitä tuli 4 ja toiselle puolen silmukkapötköä 8 pylvästä ja käännökseen taas ne 4. Kun pylväskierros on yhdistetty ensimmäiseen (silmukoista koostuvaan) pylvääseen piilosilmukalla, tehdään 3 silmukkaa, jotka yhdistetään jokaiseen pylvääseen kiinteällä silmukalla. Tätä "pitsireunaa" jatketaan koko soikion ympäri.
Siivet kiinnitetään ampparin selkään neulalla ja kalalangalla. Kiinnityksen yhteydessä siipiä "rutistetaan" taitekohdasta. Saman langan vein pallukan sisässä silmien kohtaan ja tein silmät ristipistoilla. ja taas sama lanka mahan puolelta ulos ja sillä kiinnittelin pörriäisen pesän kylkeen.
Kesä voi nyt tulla ja ampparit mieluusti ei. Ainakaan meitin terassille 😊
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti