Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 26. huhtikuuta 2020

Vappurosetit


Vaikka vappujuhlaan sopiikin ihan kaikki rasvassa kypsennetyt leivonnaiset, niin meillä ykköseksi nousee rosetit. Kun olin lapsi, äiti tapasi näitä tehdä ja siksi maku tuo mieleen elävästi lapsuuden muistoja ja siksi vappu maistuu siman lisäksi rosetilta. 

Ja ovathan nämä myös ihan valtavan ihastuttavia ja herkän kauniita leivonnaisia. Tekeminenkään ei ole vaivalloista, vaikka rasvan kanssa tuhrataankin. 

Jouduin jonkun aikaa oikein etsimällä etsimään rosettirautaa ja luulin jo, että se on jokin muinaisjäänne ja niiden valmistus on lopetettu. Mutta pari vuotta sitten eräästä nettikaupasta tämä vastaan tuli ja vaikka silloin oli syksy, se oli ihan pakko saada, että se sitten todellisen tarpeen kohdatessa olisi olemassa.


Ohje noin 25 rosettiin

2 munaa
1 rkl sokeria
2 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja

Paistoon rasvaa tai öljyä

Munat rikotaan astiaan ja niiden rakenne vatkataan rikki. Mukaan lisätään sokeri, maito ja lopuksi jauhot. Taikina vatkuloidaan tasaiseksi massaksi.

Öljy kuumennetaan 170~180 asteiseksi. 

Rosettirautaa kuumennetaan öljyssä aluksi ja aina ennen kuin se kastetaan uudestaan taikinaan. Kuuma rauta kastetaan taikinaan ja varotaan ettei sitä upoteta taikinaan kokonaan, vaan raudan yläpuoli jää näkyviin niin, että rosetti irtoaa raudasta ongelmitta.

Taikinainen rauta upotetaan rasvaan. Rosetti irtoaa kypsyessään raudasta ja se käännetään kun paistopuoli on kypsynyt kullan ruskeaksi. Valmis rosetti nostetaan öljystä ja ylimääräinen rasva valutetaan kattilaan. Rosetti asetetaan talouspaperin päälle valumaan.


Rosetit koristellaan tomusokerilla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti