Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 4. huhtikuuta 2023

Sitruunaboston

 

Pullan leipominen perinteisellä tavalla kaikkine työvaiheineen ei ole ikinä liian työläältä tuntunut, mutta siitä huolimatta ajattelin koettaa tätä yhden sekoituksen tekniikkaa pullataikinaan.

0,5 litran taikinasta syntyy 2 hyvän kokoista bostonpullaa.

Ainekset 0,5 litran taikinaan:

0,5 litraa vettä

1,5 dl sokeria

50g hiivaa

1,5 tl suolaa

1 kananmuna

1 tl kardemummaa

150 g pehmeää voita

14 dl vehnäjauhoja

Taikinan ainekset laitetaan kaikki kerralla yleiskoneeseen ja sekoitetaan n. 15 minuuttia. Tämän jälkeen taikinan annetaan levätä hetki, jonka jälkeen taikina leivotaan muotoonsa ja jätetään nousemaan liinan alle n. tunniksi.

Sekoittamisen ja lepäämisen aikana tehdään sitruunatäyte;

1 tlk maitorahkaa

1 sitruunan raastettu kuori ja ja mehu

3,5 dl sokeria

4 tl vaniliinisokeria

50 g sulatettua voita

4,5 dl vehnäjauhoja

Täytteen ainekset sekoitetaan tasaiseksi massaksi.

Taikina kaulitaan ohueksi levyksi ja täyte levitetään levyn päälle. Levy rullataan pitkältä sivulta rullalle, ja syntyneestä rullasta leikataan n. 5 cm pitkiä paloja. Palat asetellaan leikkauspinta ylöspäin voideltuun irtopohjavuokaan siten, että paloille jää hieman nousemisen varaa. Taikinan ei siten tarvitse täyttää koko pohjaa ja kaikkia kolosia. 

Täyte on melko lievää, joten rullaaminen, palojen leikkaaminen ja niiden asettelu vuokiin on hieman suttuista. Ei kuitenkaan kannata murehtia pullien ulkonäköä, koska nouseminen ja viimeistään paistaminen kaunistaa pullat 😊

Tunnin kohottamisen jälkeen pullien pinnat voidellaan munalla, niille ripotellaan manteli- tai hasselpähkinärouhetta reilu kerros.

Pullia paistetaan 175 asteisessa uunissa 30-35 minuuttia.

Jäähtyneet pullat voidaan irrottaa vuoista ja pakastaa halutun kokoisina paloina.

Tämän pääsiäispullan koristelin vielä sulatetulla valkosuklaalla, jonka värjäsin keltaisilla candymeltseillä. 100g valkosuklaaseen lisäsin sulatusvaiheessa pari ruokalusikallista kermaa, jolloin se on kovettuneena paremmin leikattavissa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti