Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 19. lokakuuta 2021

Jalkapallokakku

 

Tein ystäväni pojalle syntymäpäiväkakun. Päivänsankari pitää mutakakusta ja harrastaa jalkapalloa, niinpä  kakussa yhdistyivät nämä kaksi.

Kakun piti riittää n. 14 henkilölle, mutta kun ollaan täällä pohjanmaalla, ei aina kaikki riittävyyden laskukaavat päde, vaan mukaan tarvitaan varmuuskerroin.

Tein kolme mutakakkua pienehköllä, 18 cm irtopohjavuoalla. Pohjustin vuoan leivinpaperilla ja voitelin reunat. Taikinan sekoitin kerralla ja jaoin sen kolmeen osaan.


Ainekset;

300g voita

4 dl sokeria

4 kananmunaa

3 dl vehnäjauhoja

1,5 dl tummaa kaakaojauhetta

4tl vaniliinisokeria

2tl leivinjauhetta

200 g maitosuklaata


Voi sulatetaan kattilassa ja sekoitetaan mukaan sokeri. Hieman jäähtyneeseen seokseen lisätään munat. Kuivat aineet sekoitetaan yhteen ja suklaa rouhitaan karheaksi rouheeksi ja aineet sekoitetaan voiseokseen. 

Pohjia paistetaan 12-15 minuuttia 200 asteisen uunin alatasolla.


Täytteen ainekset;

4 dl kermaa

300 g valkosuklaata

1 prk ranskankermaa


Kerma vatkataan vaahdoksi. Sulatettu, jäähtynyt suklaa sekoitetaan pieninä erinä ranskankermaan. Suklaan tehtävä on hyydyttää kermatäyte sellaiseksi, että se kestää kakun välissä myös kakkua leikattaessa. Hyydyttämiseen voi käyttää myös esim. Liivatetta, jolloin suklaan määrää voi vähentää ja siten voi keventää hieman kakun makeutta.

Kakkupohjat ja täyte ladotaan vuorosiin takaisin vuokaan. Käytin apuna reunakalvoa, koska kakusta tuli aika korkea ja ylin täyteväli ei osunut enää kakkuvuoan yläreunan alapuolelle.


Tässä kakussa on hyvä huomioida se, että mutakakkupohja on varsinkin löysähkönä hyvin tiivis. Tiivis pohja ja löyhä täyte yhdessä hankaloittavat kakun leikkaamista. Siksi pohjat saavat paistua suhteellisen kypsäksi ja täytteen täytyy hyytyä kunnolla. Ja siltikin voi ola, että leikkaamista ei kannata edes yrittää kakkulapiolla, vaan kakku on parasta leikata veitsellä.

Annoin täytetyn kakun vetäytyä viileässä seuraavaan päivään.

Jalkapallon muotoilin sokerimassasta.


Kakun päällystykseen tein marenkivoikreemin samalla ohjeella kuin aiemmassa postauksessani mokkapaloista.

Tein kakkuun ”murukerroksen”, eli levitin kreemiä hyvin ohuelti kaikkialle niin, että kakusta irtoilevat murut tarttuvat kreemiin. Murukerroksen jälkeen kakkua jäähdytetään niin, että kreemi kovettuu.

Jaoin kreemin kolmeen osaan (2/4 ja 2 x 1/4), joista suurimman määrän värjäsin vihreäksi. Toisen pienemmistä eristä värjäsin samalla vihreällä, mutta vaaleammaksi. Kolmannen erän jätin valkoiseksi.

Päällisen tein tummimmalla vihreällä. Ulotin tumminta väriä myös reunojen yli laidoille. Tein kakun reunoihin liukuvärjäyksen niin, että loput kreemit levittelin värijärjestyksessä kakun reunoille. Lopuksi pyöritin lastalla reunaa niin kauan, että se oli sopivan tasainen.




 En tällä kertaa edes yrittänyt pinnasta täysin sileää, vaan siihen sai jäädä epätasaisuuksia ja kuplia. 

Lopuksi pursotin ”ruohoa” kakun alareunaan ja kohtaan, johon asetin jalkapallon.

Suhteellisen yksinkertainen ja selkeä kakku 😊









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti