Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 8. lokakuuta 2021

Perinteinen liha-riisipiirakka

Oli aika, kun ainoa mielikuva mikä lihapiirakasta oli tällainen voitaikinaan tehty peltipiirakka! Vasta myöhemmin tietoisuuteeni tuli sitten rasvassa paistetut lihikset sun muut ja sana lihapiirakka sai siten uuden merkityksen. 😃

Mutta niin. Palatakseni tähän perinteiseen lihapiirakkaan. Sisus on yksinkertaisesti riisiä, jauhelihaa ja keitettyä kananmunaa. Pohja ja kuori tehdään rahkavoitaikinasta. Kokoa voi muunnella oman tarpeen mukaan ja kun kerran alkaa tätä tekemään, voi tehdä vaikka ihan täyden pellillisen suolaista piirakkaa, joka sopii kahvipöytään tai välipalaksi ja oikeastaan sitä voi syödä ihan missä vain. 

Rahkataikinan ainekset:

2 prk maitorahkaa

250 g voita

7-8 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl suolaa

Maitorahka ja pehmeä voi sekoitetaan yhteen. Keskenään sekoitetut kuivat aineet sekoitetaan rahka-voiseokseen. Taikina muotoillaan litteäksi, kääritään kelmuun ja laitetaan jääkaappiin n. tunniksi.

Taikinan vetäytyessä valmistetaan täyte.

Täytteen ainekset:

1dl puuroriisiä 

(irtonainen riisikin käy, mutta täyte pysyy paremmin kasassa, jos käyttää puuroriisiä)

Vettä ja maitoa riisin keittämiseen

1 iso sipuli

400 g jauhelihaa 

Voita paistamiseen

3 keitettyä kananmunaa + 1 raaka muna voiteluun

Suolaa

Mustapippuria

Paprikajauhetta

Mausteita voi lisätä oman maun mukaan. Täyte saa olla melko mausteista, ennen kuin se on liian voimakkaan makuinen. Mm. cayennepippuri tai grillausmauste sopivat myös täytteen maustamiseen.

Riisi keitetään kypsäksi kasvis- tai lihaliemikuutiolla maustetussa vedessä. Kananmunat keitetään kovaksi. Sipuli kuullotetaan voissa ja pannulle lisätään jauheliha. Jauhelihan kypsyttyä maustetaan seos suolalla, pippurilla ja paprikajauheella.

Munat pienitään munaleikkurilla ristiin niin, että ne pilkkoutuvat melko pieniksi kuutioiksi. Riisi, jauhelihaseos ja kananmunat sekoitetaan yhteen.

Levännyt taikina jaetaan kahtia. Toisesta puoliskasta kaulitaan piirakan pohja. Täyte levitetään pohjan päälle niin, että se ei ulotu aivan reunoille asti, vaan reunoista jää vapaaksi n. 1,5-2 cm. 

Toinen taikinan puoliska kaulitaan leivinpaperin päällä yhtä suureksi levyksi kuin pohja ja nostetaan se kanneksi täytteen päälle.

Reunat painellaan haarukalla tiiviiksi, kuori voidellaan munalla ja piirakan pinta reijitetään haarukalla.

Piirakkaa paistetaan 200 asteisen uunin alatasolla n. 40 minuuttia.

Näin syntyy riittoisa ja konstailematon lihapiirakka. 😋





2 kommenttia:

  1. No nyt rupes tekeen mieli tätä klassista herkkua! Joskus tuli useinkin tehtyä mutta nyt ku oon yksin niin on jäänyt tekemättä. Vaan äkkiäkös ton yksinkin syö;) Lihaliemen ja salaatin kanssa pääruuaksi ja iltapalaksi teen kera, aamiaiseksi hedelmien lisäksi, kyllä se siitä hupenee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämän piirakan hyvä puoli on kyllä myös se säilyvyys. Jääkaapista sitä voi napsia tarpeeseen usean päivän ajan 😃 mutta oliskohan hyvä konsti saada joku ystävä iltateelle? Piirakka uuniin ja kutsu liikkeelle 🥰

      Poista