Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 25. lokakuuta 2021

Kurpitsapiirakka

Kurpitsapiirakka on mielikuvissani sellainen Mummo Ankan ja amerikkalaisuuden yhdistelmä. Jännittävä ja vieras leivonnainen, joka kuuluu kiinteästi pimeän syksyn juhlaan. Vuosia halusin testata, miltä tuo piirakka maistuisi näin suomalaisittain.

Ensimmäisen kurpitsapiirakkani leivoin pari vuotta sitten. Orjallisesti ohjetta noudattaen. Ja huomasin tehneeni oikein emämokan. Mausteena toistuu eri ohjeissa muskottipähkinä ja myös sitä ripautin täytteeseen. Mutta kun olen tavannut maustaa joulun laatikkoruokia tällä mausteella, suu oli tottunut jo sitten siihen, että se kuuluu suolaiseen ruokaan ja jouluun ja ikävänä yllätyksenä makea kurpitsapiirakka maistuikin perunalaatikolle…

Näin kauan meni, että sain tuon mielikuvan tasattua ja uskalsin taas leipoa uuden piirakan. Nyt muokkasin ohjeista itselleni sopivan yhdistelmän ja taisin onnistua paremmin ja voin viimein unohtaa tuon aiemman kokemuksen.

Pohjan ainekset;

150g pehmeää voita

3,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl sokeria

0,5 tl suolaa

Kuivat aineet sekoitetaan yhteen ja nypitään voin kanssa taikinaksi. Taikina pistetään kylmään lepäämään vähintään puoleksi tunniksi.

Kurpitsasoseen tapaan valmistaa paahdetuista talvikurpitsoista. Halkaisen ja poistan kurpitsan siemenet ja rihmaston. Palon kurpitsan lohkoihin ja asettelen leivinpaperin päälle uunipellille kuori alaspäin. Paahdan kurpitsalohkoja 200 asteisessa uunissa n. puoli tuntia / niin kauan että haarukalla koetettaessa kurpitsat tuntuvat kypsiltä. Kaavin kypsistä kurpitsoista hedelmälihan astiaan ja survon sen sauvasekoittimella soseeksi. Esim. yhdestä normaalikokoisesta myskikurpitsasta tulee sosetta yleensä niin paljon, että siitä tekee parikin piirakkaa tai muuta leivonnaista. Halutessa ja tarvittaessa soseen voi myös pakastaa.

Täytteen ainekset;

400g kurpitsasosetta

3 kananmunaa

1 tlk kondensoitua maitoa

0,5 dl tummaa siirappia

1 tl pomeranssin kuorta

1 tl inkivääriä

0,5 tl kanelia

Munien rakenne rikotaan ja ne sekoitetaan hyvin kurpitsasoseeseen. Seokseen lisätään loput aineet ja sekoitetaan massa tasaiseksi.

Taikina painellaan piirakkavuoan pohjalle ja taikinaa nostetaan myös reunoille. Pohja rei’itetään haarukalla ja täyte kaadetaan pohjan päälle.

Piirakkaa paistetaan 200 asteisessa uunissa n. 40 minuuttia.

Piirakka jäähdytetään ja nautitaan kylmänä esim. kermavaahdon kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti