Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 4. kesäkuuta 2021

Mokkapalojen uusi ilme

 

Jonkin aikaa on vastaan tullut kuvia näistä ”tuunatuista mokkapaloista”, jotka ovat kyllä aivan ihastuttavia ja uudenlaisen ulkonäkönsä vuoksi siirtyivät automaattisesti todo-listalle. Ilman sen suurempaa tarvetta päätin tämän sitten nyt leipaasta.

Mokkapalat toteutin samalla reseptillä, kuin aiemman postauksen suklaapellin. Poikkeuksena on se, että koska tämän peltipiirakan päälle pursotetaan marenkivoikreemistä ruusukkeita, käytin marenkiin käytettävien munien yli jäävät keltuaiset pohjaan. 


Pohjan ainekset;

5 munan keltuaista

2 munaa

4 kkp sokeria

2 kkp maitoa

4 tl leivinjauhetta

6 kkp vehnäjauhoja

4 tl vaniliinisokeria

2 rkl tummaa kaakaota

300g voita


Keltuaiset, munat ja sokeri vaahdotetaan. Hieman jäähtynyt, sulatettu voi sekoitetaan munavaahtoon. Kuivat aineet sekoitetaan ensin yhteen ja sitten vuoronperään maidon kanssa munaseokseen.

Tasainen taikina levitetään leivinpaperilla päällystetylle pellille. Pohjaa paistetaan 175 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.

Kuorrutuksen ainekset;

120g voita

6 dl tomusokeria

8 rkl kahvia

2 rkl tummaa kaakaota

4 tl vaniliinisokeria

Voi sulatetaan ja siihen lisätään tomusokeri, kaakao, vaniliinisokeri sekä kahvi. Kuorrute sekoitetaan tasaiseksi.

Ennen kuorrutuksen levittämistä pohjan annetaan jäähtyä niin, että lämpö ei sulata kuorrutusta. Kuorrutettu pohja jäähdytetään täysin kylmäksi ennen marenkivoikreemin pursottamista.

Yleensä tapaan tehdä Sveitsiläiseen marenkiin pohjautuvan marenkivoikreemin, mutta päätin nyt koettaa tehdä pohjalle italialaisen marengin.


Marenkivoikreemin ainekset;

5 munan valkuaista

3,5 dl sokeria

0,7 dl vettä

400 g voita


Valkuaiset laitetaan vaahtoutumaan ja samalla kattilaan mitatut sokeri ja vesi lämmitetään 121 asteiseksi. Sokeriliuosta ei sekoiteta, vaan annetaan sen porista rauhassa.

Sokeriliuos kaadetaan marenkiin ohuena nauhana vatkaamista jatkaen. Massaa vatkataan sokerin lisäämisen jälkeen niin kauan, että se on jäähtynyt käden lämpöiseksi.

Pehmeä voi sekoitetaan pieninä erinä marengin joukkoon. Vatkaamista jatketaan niin kauan, että massa kangistuu ja siihen tulee oikea koostumus. 

Jaoin massan kolmeen yhtä suureen osaan. Huom! Vasta jälkeenpäin huomasin, että tummia massoja olisi pitänyt olla enemmän ja valkoista vain pieni osa. Ainakin mielestäni mokkapaloista puhuttaessa pinta saisi olla pääosin tumma ja valkoinen olisi mukana vain korostamassa ja koristamassa kokonaisuuta.

Tummaan massaan sekoitin 3 rkl tummaa kaakaota ja varuuksi vielä hieman ruskeaa elintarvikeväriä. Vaaleamman ruskeaan massaan sekoitin 2 rkl tummaa kaakaota. Valkoisen massan keltaisuuden poistin valkoisella elintarvikevärillä.

Eri väriset massat pursottelin erilaisilla tyllilla mokkapalapellin päälle. Koska pääasia on, että kuviot ja värit tulevat tasaisesti koko pellin päälle, aloitin pursottamalla isot ruusut tasaisesti ympäriinsä. Tämän jälkeen täytin kolot pienemmillä tyllilla tehtävillä pikkuruusukkeilla. 

Lopuksi ripottelin pintaan vielä hopeahelmiä.

Vaikka tämä nyt on aika äkkimakea, pieninä paloina se kuitenkin toimii. 

Ja kruunaa minkä tahansa kahvipöydän 😊









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti