Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 13. huhtikuuta 2021

Pöyröömarengit

 

Marengeista olen kertonut aiemmassa postauksessani. Silloin makuna oli kirsikka. Nyt on näiden varsinaisten bravuurien vuoro; Marengit, jotka maustetaan pöyrööpuluverilla.

Ainakin pohjalaiset tietää, mitä tarkoittaa pöyröö. Vaikka joku wikipedia selittää sanan tarkoittavan hölmöä, sanan selitys ei ole ihan niin yksinkertainen. Himpun hankalaa avata sanaa ainakaan kovin lyhyesti ja kansantajuisesti, mutta me ollaan vähän pöyröjä täällä. Pualijauhoosia. Päässilimääsiä ja vähän pököpäitä. Mahdollisesti Duudsonit on ainakin useimpien tuntema hyvä esimerkki pöyrööstä. Himpun tosiaan hölmöä, hullulla, mutta sillä tapaa hyvällä ja hauskalla tavalla. 


Pöyrööpuluveri on salmiakkijauhetta, jossa on ihan kunnolla ytyä. Muistuttaa hyvin pitkälti jauhettuja turkinpippureita, mutta väitän, että turkinpippurit jäävät vahvuudessa hopealle. Eli pöyröö-nimellä on varsin jämäkkä kytkös tähän jauheeseen. Ja testattu on, että tällä jauheella nämä marengit on ehdottomasti parempia, kuin muista salmiakkijauheista tehtyinä. Pöyrööpuluveria saa Ittellisellä Ilimajoella toimivasta Namituvasta. Kokemuspohjaisesti jälleenmyyjä pohjanmaalla ainakin Prisma ja itse Namitupa ja heillä on kyllä varsin kätevä verkkokauppakin. 😊 

Marengille tehdään ihan peruspohjamassa.

Ainekset;

3 munan valkuaista
2 dl sokeria
0,5 tl etikkaa

Valkuaiset vaahdotetaan ja sokeri lisätään joukkoon pienissä erissä. Massaa vatkataan kunnes kaikki sokerikiteet on sulaneet sinne. Valmiiseen massaan sekoitetaan mukaan etikka ja 2 rkl pöyrööpuluveria.

 

Marengit pursotetaan pellille leivinpaperin päälle ja niitä tulee yhdestä erästä noin 40 kpl, toki taas riippuen marengin koosta. Niitä paistetaan 75-100 asteisessa uunissa noin 1 tunti.
Osaan marengeista lisäsin ennen paistamista apteekkarin salmiakkeja. Yksinäisenä vähän omituinen kökäles siinä marengin kyljessä, mutta makua se toi mukavasti vielä lisää. Kumpa näitä salmiakkeja saisikin ihan pikkiriikkisinä, niin sellaisten ripottelu marengin pintaan olisi piste iin päälle.

 

Marengit sulavat suuhun ja voin luvata, että nämä ovat jokaisen salmiakin ystävän herkkuja.😋

2 kommenttia:

  1. Eikös noita apteekkarin salmiakkeja voisi veitsellä pilkkoa/saksia pienemmiksi...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! 😊 Kyllä se varmaan onnistuisi. En vain tiedä, kuinka sen onnistuisi tehdä niin tarkasti, että muodot pysyisivät salmiakkiruutuina... 🤔 mutta niin. Jos kuitenkin menee maku edellä, niin ei suinkaan sillä muodolla silloin niin suurta merkitystä ole 😊

      Poista