Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 1. huhtikuuta 2021

Kevään istutuksia

 

Tapaan laannuttaa pahinta istutusintoani tekemällä kevään korvalla erilaisia istutuksia mm. sipulikukista vähän kaikkialle; ruukkuihin, lasiastioihin ja sisälle sekä ulos.

Sisälle rakentelin helmililjaistutukseen tuunaamaani lasiastiaan. Lasiastiaan kiinnitin erilaisia nauhoja ja krakeerasin pari muovimunaa, jotka laitoin rusettiin riippumaan.

Poistin muoviruukun ja hajotin helmililjamättään, että istutuksesta ei tule turhan korkea. Mättään asettelin sitten astian pohjalle. Löysin autotallin nurkalta ihanaa sammalta, jota käytin mulloksen vuoraamiseen.




Asettelin astiaan vielä jäkälöityneitä, kuivia oksia. Aika kiva asetelma tästä tulikin. 😊


Kylvin myös pääsiäisen rairuohon lasisen hurrikaanin pohjalle. Ruohon kasvualustaksi käytin talouspaperia. Ihan vaan siitä syystä, että halusin testata kuinka se toimii. Toimihan se, mutta kastelun kanssa pitää olla tarkkana; paperi kun kuivuu multaa nopeammin. Mietin myös, kuinka saan ruohoni leikattua astian sisältä, mutta kyllä tästä varmaan selvitään.

Tein silmän iloksi myös pari narsissiasetelmaa ovenpieleen. Ulkona sipulikukat säilyy pidempään hyvänä, mutta liian kylmät yöt palelluttavat nekin. Pitää siis olla asialla ja siirtää niitä suojaan, jos kovia yöpakkasia vielä tulee.



Samaan hengenvetoon vielä muutama sana leikkotulppaaneista. Ne kun ovat ainakin minun pääsiäiseen kuuluvat.

Hyvin usein ostan tulppaanini ruokakaupasta, mutta en ikinä osta tulppaaneja, jotka ovat jo kaupassa vedessä. On ihan järjetöntä, että jotkut ruokakauppaketjut säilyttävät myynnissä olevat tulppaanit vesiastioissa. Ne kukkivat itsensä vanhaksi parissa päivässä, eikä niitä ylikukkineita kukaan sitten enää osta, kun tulppaanin kesto muutenkin on muutaman päivän, maksimissaan viikon. Hävikki hirvittää! 😣 Ihan järjetöntä tällaisena aikana pilata vuositasolla tonnikaupalla kukkia jo kauppaan, kun samalla puhutaan ilmaston lämpenemisestä ja rajoitettaisiin kaikkea muuta. ☹️ Aivan yhtä typerää kuin se, että EU kieltää myymästä liian käyriä kurkkuja tai liian isoja tai liian pieniä tai epämuotoisia tomaatteja. En lakkaa ihmettelemästä tätä logiikkaa, kun sitä ei tunnu olevan.

Mutta niin. Niihin tulppaaneihin. Kuivassa säilytetyt tulppaanit herätellään kotona niin, että ensin ne juotetaan hyväksi, että niiden nestejännitys palautuu. Varresta poistetaan muutama sentti veitsellä (huom. Ei saksilla) leikkaamalla, että kukat saavat tuoreen imupinnan.


Tämän jälkeen tulput kierretään pakettiin ja teipataan paketti tiukaksi. Tämä paketti asetetaan veteen, jolloin kukat muotoutuvat suoriksi saadessaan nestetasapainon taas kohdilleen. Paketissa tulppaaneja juotetaan vähintään tunti.


Vasta tämän jälkeen tulppaanit asetellaan maljakkoon, jossa on viileää vettä vain vähän pohjalla. Tulppaani imee nestettä vartensa kaikilla osilla, joten mitä enemmän maljakossa on vettä, sitä nopeampaa kukat kasvavat vielä maljakossa ja niiden kauneusarvo voi hieman kärsiä, jos niistä tulee pitkien ja honteloiden varsien päissä keikkuvia haaleita kukintoja. Maljakossa liiaksi kasvaneita tulppaaneja voi lyhentää, jolloin kukille voi saada hieman jatkoaikaa. Kukkien kestävyyttä voi jatkaa myös siirtämällä ne yöksi viileään.

Näillä ohjeilla tulppaaneista voi nauttia hitusen pidempään ja kukinto säilyy kauniina 😊





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti