Harvennusleikkauksella varmistetaan pensaan jatkuva uusiutuminen

 
Pensaiden harvennusleikkauksilla tarkoitetaan leikkauksia, joissa pensaista poistetaan vain osa oksista niin että pensas uusiutuu jatkuvasti ja sen kukinta säilyy vuodesta toiseen ilman katkeamista. Tällaisia leikkauksia suosin syreeneille, heisipensaille, jasmikeille ja yleisesti isoille ja vahvaoksaisille pensaille. 

Kaikki harvennus- ja hoitoleikkaukset teen yleensä keväällä, kasvien vielä ollessa lepotilassa. Eli juuri nyt on oikein hyvä aika näille toimenpiteille. Keväällä käyn läpi talven jäljiltä pensaat poistaen sairaat ja katkenneet oksat, vaikka ne voikin poistaa aina tarvittaessa, eikä niiden poisto ole sidottu vuodenaikaan. Omassa puutarhassa ei harvennusleikkauksille ollut tarvetta tänä vuonna ja kuvien yksilöt ja leikkaukset tein yhdessä niistä ”lainapuutarhoista” joissa on syntymäoikeuteni olla puutarhan leikkauksista vastaava 😃

Harvennuksessa poistetaan oksia niin, että pensaan oksasto pysyy ilmavana ja valoa kulkeutuu pensaan kaikkiin osiin ja uusille oksille tulee tilaa kasvaa. Poistan oksia yleensä vanhimmasta päästä ja tarvittaessa myös toisissaan kiinni kasvavat ja hankaavat oksat sekä pensaan luontaisesta kasvutavasta poikkeavat oksat. Poistettavat oksat valitaan sillä kaavalla, että pensaasta ei tule muotopuolta, vaan se pysyy kauniina ja tasapainoisen näköisenä. 

Isommat oksat poistetaan lähes tyvestä asti tai sitten sopivasta oksanhangasta. Jos on kyse on katkenneesta oksasta, voidaan leikkaus tehdä seuraavan terveen silmun yläpuolelta. Myös oksan kasvua voidaan ohjata sillä, että oksa leikataan sopivasta kohdasta, oikeaan suuntaan kasvavan silmun yläpuolelta. Näin oksa jatkaa kasvuaan silmun suuntaan.

Harvennusleikkausta ei tarvitse tehdä joka vuosi, vaan oikeastaan noin kolmen vuoden välein tai jopa harvemmin tehtävä harvennusleikkaus riittää. 

 


Yllä olevissa kuvissa muutama vuosi sitten alasleikattu koiranheisi ennen ja jälkeen harvennuksen. 

Alasleikkauksen seurauksena pensas on tehnyt tiheän uuden kasvuston ja pensaassa oli todella runsaasti sivulle- ja maahanpäin kasvavia pieniä oksia, jotka kaikki poistettiin pääasiassa siksi, että jos nämä oksat tästä kasvaisivat ja vahvistuisivat, pensas olisi melkoinen pöheikkö alaosastaan. Olisi täysin toivotonta puhdistaa pensaan juurta tai yrittää ruohonleikkurilla kovinkaan lähelle pensasta. Oksat poistamalla päästiin myös käsittelemään pensaan sisäosaa. Vaikka leikatessa murehtii, että johonkin nyt tulee isompi aukko kun toisaalla on sitten tiheämpää, niin liiaksi ei kannata tätä kuitenkaan miettiä, koska kyllä luonto seuraavalla kasvukaudella korjaa tilanteen. 😊

Kommentit

Suositut postaukset